|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2002
|
![]() Buduci da ima interesa, da ne odgovaram svakom pojedinacno, napisat cu par rijeci o blokovima koje su predstavljeni na narinom siteu, http://www.3dnet.hr S vodenim hladjenjem racunala bavim se vec dosta vremena i predstavljeni blokovi su iz faze u kojoj funkcionalnost vise nije bila upitna nego sam poradil i na estetici. Za pocetak, osnovne stvari koje svaki dobar blok mora imati su: - vodonepropusnost, - materijal, sto veceg koeficijenta toplinske provodnosti (citaj bakar), - ravna, polirana dosjedna povrsina, - dobro konstruiran unutarnji dio, znaci za provodjenje topline i predaju topline mediju; > sto veca kontaktna povrsina s medijem, > sto manji otpor strujanju medija, > pozeljno je da izaziva turbulentno gibanje medija, - dobro rjesene prikljucke za crijeva, - dobro rjesen nacin stezanja, - mogucnost otvaranja bloka radi eventualnog ciscenja ili uvida u stanje povrsina koje su u kontaktu s medijem, - good looking ![]() Mozda sam nekaj zaboravil pa cete me dopuniti. Kaj se tice blokova s busenim kanalima njih nema u galeriji, makar sam ih koristil a i danas jos koristim jedan na G400 (ajde da ubacim i sliku). A i buduci da ne zadovoljavaju neke od mojih gorenavedenih kriterija njihovu izradu sam brzo napustil. Makar se i busenjem moze napraviti dobar blok, to mi vise nije izazov. Labyrinth je blok koji ima dobro iskoristenu unutrasnjost. Kanal je veceg presjeka nego prikljucno crijevo, a voda struji cik-cak i u sredini dodatno udara u valjak koji je tocno iznad jezgre. Poklopac je proziran, da se rastaviti a brtva osigurava vodonepropusnost. Hedgehog iliti jez je jos efikasniji blok, za manji volumen bakra daje vecu kontaktnu povrsinu, manji otpor strujanju medija i vecu turbulenciju, pun je malih grananja tokova, kao sace. Vodonepropusan je tek u kombinaciji s drzacem, montiran na socket A i pri tome se sam centrira na brtvu i na jezgru procesora. Nema sanse za pustanje, naginjanje ili lom jezgre, a sila je oko 10 kg, okomito i u centar jezgre. Dodatno kao zastita od nezeljenog pomicanja bloka, crijeva idu kroz rupe na drzacu. Analogno tome, hedgehog za GPU probajte sami prokuziti. (da mi je jedan R9700, kaj bi ga frljil ![]() Cold plate su malo jednostavniji modeli, trebalo mi je nekaj jednostavnog za stvari koje se tak ne griju. No kad sam svojevremeno blok za chipset stavil na durona rezultati su me pozitivno iznenadili ![]() Kaj se tice temperatura to cemo drugi put jer sam vec oduljil. I jos nekaj, cital sam planove o lijevanju bakrenih blokova. Problematika je ogromna i dobro da niste u krenuli u ulaganje. Mislim da je XYZ malo to pojasnil s tehnicke strane i da je glas razuma pobjedil. No i sam sam imal jedan plan s lijevanjem i to ne bakra nego srebra (jos boljeg vodica topline). Zamislite hedgehoga koji je efikasan, mali volumen (malo materijala), velika kontaktna povrsina. Kalup bi sam konstruiral, tolko znam o ljevarstvu i strojnoj obradi. Lom srebro nije tak skupo, rastaliti, sipati u kalup i ispolirati donju povrsinu. Puno manji problemi nego kod bakra. No tad sam vec odisel u nekom drugom smjeru... ![]() (it will be continued) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
|
ja se bas nekuzim u te tehnicke specifikacije mene vise zanima ucinak na testu Ja sam ti bio poslo mail za cijene pa bi volio da das te blokove nari(ili nekom drugom koji ima pilu koja zadovoljava u potpunosti koristenje water collinga(znaci da nija neki celeron 633)) na recenziju da ljudi uvide kvalitetu hladjenja BTW:ja vec imam vodeno(koolance+mystificator) za CPU i GPU te bih za sebe uzeo samo blok za chipset (ja cu najvjerovatnije ti se javit jos ovaj tjedan da se dogovorimo sve otom jer cu odmah uzet cijeli komplet blokova te ih podvrgnut "smrtonosnim" testovima pa cemo dat recenziju na forum(a ako se pokazu dobrim onda cu uzet 4-6kompleta) Mailaj mi cjenik(svih modela) na dilurekba@hi.hinet.hr ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Jedno pitanjce: Zasto nezelis izaci sa P4 verzijom "kopci"? Jer ima dosta ljudi na P4 sistemima, a valjda znas i sam kako se te zvercice griju dok dizes takt i voltazu. p.s. Jeli se ko sjetio izradit plocice za memorijske module? ![]()
Intel: Asus P4S533, SIS645Dx Intel Pentium 4 1,6A@2400 512mb DDR Samsung PC2700 Gainward GF4 Gs 4200 128mb Baracuda 4 60gb IBM 60GXP 40gb Cmedia 5.1 onboard audio Lg DVD 12/40, Teac 40/10/40 AMD: Asus A7V333, VIA KT333 XP 1600+@2100+ 512mb DDR Samsung PC2700 ATI Radeon 8500 (290/290) Matrox 40gb x2 Live 5.1 Sony 52x |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Daj stavi cijene blokova na forum i šta prije napravi neki test. Baš me zanimaju ti blokovi. Lipo izgledaju ali nadam se da lipo hlade ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Za pocetak, tko ima 5 iz fizike nek se javi ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
IMAM JA 5 ali jedinica ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
zanimanje-pijani geolog
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
zanimanje-pijani geolog
|
ajde stavi cijene i temperature,pa bi se mogli nešto dogovorit,ak ću bit u stanju!! ![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Cijene - po dogovoru ![]() Temperature - niske ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
a kak to po dogovoru znaci nisu cijene za sve jednake ili sto a jel mozes navesti tocne temp....... ![]()
![]() |
#13 |
Registered User
|
p.s. Jeli se ko sjetio izradit plocice za memorijske module? ![]() Ja sam imal projekt vodenog hladjenja video memorije, sve je rjeseno, no trebala bi neka stvar prestiza da bi se isplatilo realizrat. Recimo Hedgehog GPU na R9700 i vodeno za memoriju pa upisati neki rekord na 3dmark rang listi :burn: |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Meni je to palo na pamet ali bas nemam ideja kako to napravit, pricvrstiti... ![]()
![]() |
#15 |
Premium
|
Nemoj nas piliti. Ako prodaješ daj objavi cijene, a ako ne kaj nas briga za tvoje blokove. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Pa evo, nemeres vjerovat da nikog nis ne interesira od tehnickih detalja ![]() Svi bi samo temperature, temperature, i kolko je to love. A iz fizike kec na polugodistu. A i matematike isto. A glavno da je makina nabrijana, za turnament 2k3. Dal je stari 2k kuna za grafulju. A i P4 su tu, ima se love, ima, ima. Jos da su blokovi jeftiniji. A kak to sve funkcionira, koga briga. Glavno da ne curi i da hlaaddiiiii. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Nije mi jasno dali ti radiš te blokove da im se drugi dive ili ih prodaješ. Ukoliko je ovo prvo pohvaljujem tvoj trud, entuzijazam i znanje. Ukoliko pak prodaješ zanima me upotrebna vrijednost toga (čitaj temperature) i cijene. Uglavnom kada god nešto kupujem (npr. televizor) boli me kura* kako funkcionira bitno da je dobra slika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
zanimanje-pijani geolog
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#20 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Moderator
Datum registracije: Aug 2002
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
aaaa
Datum registracije: Jul 2002
|
Znam da uletavam nepropisno ![]() Al sta mogu kada svi traze temperature. Na njuzu sam vidio: copy/past Citiraj:
Ne znam kolko je to tocno jer mjerenje moze biti uvijek krivo, al prema ovim misljenjima ako nema hladnjaka ili mozda ventica na njemu onda su donekle i dobre temperature, al ako ima hladnjak i na njemu ventic, po mom temperature su previsoke jerbo duron na default naponu po mom ne grije bas tak jako. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
to RULAC ![]() ![]()
![]() |
#29 | |
Registered User
|
![]() Citiraj:
![]() Evo ovak je bilo. Bil je to blok za chipset, cold plate, kojeg sam sa svojim univerzalnim holderom opalil na durona, da vidim kaj ce biti. I bilo je ovo gore. No moja poruka vam je, kad netko opali temperature - tolko i tolko, uzimajte to s rezervom. Zakaj? Jer je previse faktora a koji ovise od slucaja do slucaja. Konkretno u gornjem slucaju to mi je onda bil test sistem, i doticno govance od asusa je lagalo za nekih 7 do 9 stupnjeva (ak ju netko ima zna o cemu govorim). ![]() ![]() ![]() Evo jos jednog primjera. U Vidiju je u vise-manje svakom broju test nekog zracnog kulera. I tak uredno navode temperature, i vise-manje testni setup, a zadnja fora im je 24h testiranje:clap: I tak pitam ja njih zakaj nikad ne pisu koja je temperatura zraka, dal drze plocu na stolu ili u kucistu i sl. Jos ja pretpostavil; klima (Vidilab ![]() A da ne pricamo kak nekima idu temperature proca ispod teperatura u kucistu, i slicnih natprirodnih pojava ![]() Ono kaj ja preporucam za ocjenjivanje neceg su usporedni testovi na istoj konfi, gdje se vidi relativni odnos kaj je bolje. Na svim "konvencionalnim" sistemima hladjenja temperatura okoline je najbitnija stvar da bi mogli ocjeniti efikasnost nekog rashladnog sustava ili nekog njegovog dijela. (ajde nakon mojeg maila i Vidilab ju je pocel pisat ![]() Nego malo sam oduljil, ali hteli ste temperature ![]() I s obzirom na sve ovo dal vam se cini korektan stari test koji je majstor Rulac ![]() I da ne zaboravim, hedgehog za athlone je planul, ostal je jedan za potrebe mojih testova, slikanja ili za uzorak ak bu trebalo ponovit kakvu serijicu ![]() I BTW, nitko od sretnika nije opce pital za temperature ![]() (ujebote, sad nemam kaj za dati ak dobim plocu na nagradnoj igri, kak sam obecal:confused: ) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Registered User
|
Citiraj:
Inace stroj dojde cca 150000DM, a i kad ga imas nije lako jer je bakar ziva zajebancija za strojnu obradu, a mestri ti skidaju sve po spisku. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|