|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Nov 2002
|
Server za 24h dnevno / 7dana tjedno
Lijep pozdrav svima u grupi. Stvar je ovakva. Jedno racunalo sluzi kao server koji radi 24h dnevno i ne gasi se uopce. Sluzi sa sharanje jedne particije, kao mrezni fax software i ISDN mrezna konekcija za pristup Internetu (ICS). Tu ulogu dosad imao je Abit KT7A + 700 Duron i nekvalitetno kuciste. Sad bih htio gotovo cijelo racunalo zamijeniti boljim i stabilnijim komponentama. Bazirano na Intelu, recimo brzine barem, mislim da nije presudna prevelika brzina, oko 1200...1800 ovisno o isplativosti kupnje. Zatim bitna mi je kvalitetna maticna ploca, koja Asus, Abit, Epox i memorija oko 256MB brandname. HDD mi ne treba imamo dva Barraccuda Seagate 40GB i backup disk Maxtor. Graficka nista posebno mislim da ce ostati ova, jer se server podesava rijetko vecinom stoji i radi. E sad kvalitetno i stabilno kuciste sa odlicnim napajanjem. Ja imam DTK iz Melcompa za nekih 450Kn i meni za kucnu upotrebu pokazalo se stabilno i robusno, neznam sad neki prijedlog? Mrezna isto tako ne treba mrezna je neka D-link cijene oko 300-450 Kn. Molim Vas za neke okvirne prijedloge. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
matroxfanatic
Datum registracije: Nov 2001
|
Ajde ti fino pukni neku okvirnu cifru s kojom raspolazes, koliko su ti vazni ti podaci i koliki disk ti je minimalno potreban. Inace ti mogu preporuciti sve od Abit/Asus/Epox do Supermicro, od PIII do Xeon MP procova. Drugim rijecima, lupetati bezveze.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Banned
|
Hvala, ovako tesko mi je rec cijenu jer ne treba monitor, modem, HDD, mrezna, tipkovnica, mis... Znaci bez toga mislim da bi cijena bila nekih od 3.500-5.000 Kn. Nadam se da ste me razumjeli zelim stabilno i pouzdano racunalo, ne treba mi neke nabildani Hz ni MB RAM, 256MB RAM je dovoljno. Dakle cijenu priklanjam kvaliteti vise negoli brzini, sto u danasnje vrijeme GHz vjerojatno nije problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
matroxfanatic
|
Asus TUSL2-C (i815EP chipset) - 850kn u HGSpotu PIII 1.13-1.4GHz (Tualatin jezgra, 133MHz FSB, 512kB L2). Hladnjak u BOX verziji je dovoljan. - malo ga se teze nalazi u zadnje vrijeme 256MB PC133 (Infineon, PQI Micron...), moze i x2 - 260kn komad u HGSpotu. Kuciste? AOpen ili Enlight. 300W ili snaznije. - nema ispod 600kn, bolje uzeti neko za 800kn+ Inace, sve gore navedeno su provjerene komponente, pogotovo sto se stabilnosti tice. Osim PIII u obzir dolazi i Celeron 1200 (Tualatin jezgra, 100MHz FSB, 256kB L2) - 406kn u HGSpotu I ne uzimati Celeron Tualatin 1300 i 1400, neshto su promijenili u samoj strukturi, tako da bas i nisu 100% stabilni.
![]() |
#5 |
Night shift
Datum registracije: Jul 2002
|
Izbjegavaj PQI memoriju jer nije baš kvalitetna, a za napajanje osim onih koje je Premec naveo možeš pogledati Channel Well u Nobilisu.
"NOBODY expects the Spanish Inquisition! Our chief weapon is surprise...surprise and fear...fear and surprise.... Our two weapons are fear and surprise...and ruthless efficiency.... Our *three* weapons are fear, surprise, and ruthless efficiency...and an almost fanatical devotion to the Pope.... Our *four*...no... *Amongst* our weapons.... Amongst our weaponry...are such elements as fear, surprise.... I'll come in again." --uoɥʇʎd ʎʇuoɯ-- |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
..
Datum registracije: Oct 2001
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
MSI 845G MAX-L - ploca ima sve integrirano cca 1000 kuna Proc P4 1.8 1200 kuna BOX RAM je RAM AOpen HQ48 300W (750 kuna) ili ako moze skuplje H600 350W (1000 kuna) taj komp ce radit i radit ![]() Sh. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Probaj ovako: MBO ABIT, s. 478, BG7, i845G, VGA, zvuk, BUS 533 MHz, LAN, USB 2.0, DDR, ATX 2 - ploca ima sve integrirano cca 1000 kuna Proc P4 1.8 1200 kuna BOX RAM je RAM AOpen HQ48 300W (750 kuna) ili ako moze skuplje H600 350W (1000 kuna) taj komp ce radit i radit ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
|
Ne doapada mi se nesto tipa integrirano LAN, zvuk i graficka, jer mrezna je odlicna, graficka nije bitna za server dok zvuk apsolutno nije bitan. Hvala na detaljnim preporukama za kuciste. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
matroxfanatic
|
Citiraj:
Kvalitetno? Ku ![]() Za infu, imam na poslu 5-6 razlicitih Intelovih ploca (svaka u desetak i vise komada) i potpuno su sranje. Niti jedna se ne zeli zbutati ako nije tipkovnica prikljucena. Opcije u BIOSu? Nema opcija u BIOSu. Cak povremenu pri restartu znaju zaboraviti postavke BIOSa. U napajanju ziher nije problem, jer je u pitanju AOpen. I dalje smatram da je moj savijet najbolji, jer vise ces imati koristi od 512kB L2 na PIII Tualatinu nego od 512kB L2 na P4. Razlika u brzini? PIII 1.4 sa SDRAMom bez frke pere P4 1.8A s PC333 DDRom. Asus TUSL2-C je savrseno stabilna ploca koja ne stvara probleme u radu. Istina je da i815 ima ogranicenje od 512MB, ali sto ce ti vise? Ako ti treba stroj s brzom i velikom kolicinom memorije, onda ti nema druge nego uzeti neku Supermicro dual plocu s SerwerWorks ili Intel Chipsetom, koja ima podrsku za do 8GB PC2100 memorijom. PC2100 nije dovoljno brzo? Uzmi varijantu s RDRAMom. Cijena? Najjeftinija ploca je oko 4500kn i vrijedi svake lipe.
![]() |
![]() |
#12 |
PC Ekspert
|
Originally posted by gpremec Stabilno? Jos i prodje. Kvalitetno? Ku ![]() Za infu, imam na poslu 5-6 razlicitih Intelovih ploca (svaka u desetak i vise komada) i potpuno su sranje. Niti jedna se ne zeli zbutati ako nije tipkovnica prikljucena. Opcije u BIOSu? Nema opcija u BIOSu. Cak povremenu pri restartu znaju zaboraviti postavke BIOSa. U napajanju ziher nije problem, jer je u pitanju AOpen. Ponizno stojim ispravljen :clap: I dalje smatram da je moj savijet najbolji, jer vise ces imati koristi od 512kB L2 na PIII Tualatinu nego od 512kB L2 na P4. Razlika u brzini? PIII 1.4 sa SDRAMom bez frke pere P4 1.8A s PC333 DDRom. Malo si se zaletio, ne bi bas to tako islo, u najboljem slucaju po PIII su isti, a i pored toga, PIII 1.33 ili 1.4 kosta i dalje preko 2k kuna. Sa P4 konf idu i novije komponente, puno lakse nadogradive i brze. Asus TUSL2-C je savrseno stabilna ploca koja ne stvara probleme u radu. Istina je da i815 ima ogranicenje od 512MB, ali sto ce ti vise? Ako ti treba stroj s brzom i velikom kolicinom memorije, onda ti nema druge nego uzeti neku Supermicro dual plocu s SerwerWorks ili Intel Chipsetom, koja ima podrsku za do 8GB PC2100 memorijom. PC2100 nije dovoljno brzo? Uzmi varijantu s RDRAMom. Cijena? Najjeftinija ploca je oko 4500kn i vrijedi svake lipe. Kako za koga. ![]() Sh. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||||||
Senior Member
|
Ploče i procesori su ljepo preporučili (shimpa i rak i ostali), ali s onim "RAM je RAM" se nikako nemogu složiti, treba ti serverska memorija jer kako si i sam rekao stabilnost ti je na 1. mjestu, znači na memoriji ne šparaj!
![]() |
![]() |
#14 | ||||||||
Senior Member
|
A nadam se da si u cjelu priču dodao i neki bolji UPS!?!
![]() |
![]() |
#15 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |||||||||
Senior Member
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#17 |
Banned
|
![]() Evo da ispisem i jednu od ponuda koja se malo razlikuje od prethodnih zahtjeva, Vase misljenje molim, ali vjerujem da je konfiguracija kvalitetna: - MSI 6526 845GL, s478, vgaFSB533,UATA,2x184DDR, AC97 - Intel Pentium 4 1.8 MHz - Samsung DDRam 256MB/266MHz, PC2100 - ChieftecDragon BlackMiddle DX-01BD-OP - EnerMax 350Wfm, EG365AX - FD 3,5" Teac - Teac W540-B Ovo je najosnovnije sto ide u konf i sto mi treba. Snimac bas nije za server ali ce naci svoje mjesto:-) Hvala na svakom komentaru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Feldwebel
|
Možda sam naporan, ali bi ipak stavio ABIT-a. Pod "RAM je RAM" samo mislio na minimalno 512 MB ECC boljeg proizvođača. Kanta je preskupa, a napajanje dobro. Jeftinije je rješenje AOPEN. I nije loše napajanje.
![]() |
#19 |
Banned
|
Hvala Rače, naime kupujem u MelCompu tako da je odtamo sve u kompletu, kuciste neka ostane, jer zasigurno nije lose, dok imaju od kvalitetnijih Samsing sot takodjer mislim da nije lose, pa je sve u kompletu iz iste firme, da sad ne vozikam i skupljam komponente naokolo. Mislim da je opceniti izbor za server samo sto nije odlican, dok za po doma LUDILO :-) Pozdrav. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
|
sad sam te skontao, da stavim ABit umjesto MSI, znam imam Abit i doma i na poslu dvije maticne i rade super. Nego koji Abit uzeti? Naime frend iz Melcopma mi je rekao da znaju biti problemi sa Abit-om sto se susenja kondenzatora tice, nisam imao taj slucaj dok oni barataju sa velikim prodanim Abit kolicinama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#22 |
Banned
|
Hvala, ali ne zelim vise AMD. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Feldwebel
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#24 | |
Banned
|
Citiraj:
Hvala na savjetu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Moderator
Datum registracije: Aug 2002
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#27 |
Banned
|
TRASH ---------- Hvala jesam pogledao, vidim da o istom pricate, hvala. Abit zasigurno neide naime vec je tu sve kraj mene. Z3D ---------- Bez brige, frijzirao sam ga na GHz :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||||||||
Senior Member
|
Citiraj:
Kolko sam te skužio po naslovu, server ti mora radit, i normalno, bit stabilan, od 0-24 svih 7 dana u tjednu?! Pošto mi nisi odgovorio na post, ili imaš UPS (nigdje navedeni) ili si malo previše zabrijao na štednju, pa si ga diskvalificirao!!! RAZMISLI O TOME!!! koliko bi te moglo koštat, ako nestane struje, baš kad najmanje treba (a obično tako i bude) bez zamjerke ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Banned
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Love me baby 2 time
Neko trazi server za24/7/365. Teško bez Tyana, SupeMicro i tome slično. Evo ak ti baš treba dual min kiling mašin onda vidi ovaj. Izvorno je trebao biti backUp mašin za rendanje na kraju je završio kao server. Ne radi baš 24/7/365 ali 24/7/recimo 200 je. Da ne nabrajam komponente sve ti piše u filama koje možeš vidjeti iz PCMark2002 ResultBrowsera ka ga nemaš onda postaj da nemaš pa ću ti ja lijepo ispisati sve karakteristike mašinice. Za usporedbu imaš P4 2.0 koji bitku vodi sa tim 2 x PIII 1,266 sa 512 kb svaki (drguačije ne rade). Ako znaš šta tražiš tj. 2 proca onda vidiš da dva tulca kolju i masakriraju P4 2.0 512kb. Nema servera bez dva proca pa makar oni nazivno bili i skoro duplo sporiji. Jedan zidar mora mješat mort i zidat, dvojica djele posao jedan zida drugi miješa i prije su gotovi i niš im nije teško i pivisu si ispiju. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
|
|