|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
LOS - Signal i savrseno upucavanje antene na AP
Pozdrav svima, Molim Vas za pomoc. Malo duzi je post ali moram sve objasniti. Znaci spajam se na wifi mrezu od koje primam internet. Ima LOS a udaljen sam od AP cca 470m zracne linije.Savrseno vidljiv put do AP bez i jedne prepreke, drveta ili slicnog. Bas LOS. Spajam se mikrotikovom pastetom a mreza radi na 5ghz. Imam na papiru sto bi se reklo brzinu pustenu od 20/5mbs a u stvarnosti je ond cca 9-10/2,5mbs. Malo sam mrdao antenu jer mi je na balkonu pa ju sam upucavam i vidim da je zapravo problem u tome. Ne postizem pravu brzinu jer ne upucavam antenu dobro vec fulam za malo ali dovoljno valjda da na toj udaljenosti masim AP. Kako mi je pasteta zakljucanja i ne mogu se na nju spojiti ne znam kolika mi je jakost signala sem po onim lampicama na pasteti. One su sve u zelenom kao da je signal odlican ali fali jos koji postotak da dobijem full speed. Ono sto mene zanima je dali ima neki program kojim sada na kompu mogu mjeriti jakost signala pa po tome upucavati ili neki jeftiniji ebay uredjaj pa da ustekam lan kabel u njega i mrdam antenu i ocitavam jakost signala. Ovako mi je problam stalno sa balkona ulaziti u kucu pa klikni speed test pa vidi koja je brzina pa opet stimaj zasarafi pa unutra pa opet i opet. Nadam se da sam bio dovoljno jasan sto me zanima ili treba. Hvala na pomoci svima ! Zadnje izmijenjeno od: dxdandy. 05.12.2016. u 10:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Nije to satelitska antena sa 40dBi da moraš pogoditi (upucati) u par stupnjeva, prije mislim da je problem što na tih 450m ima još korisnika na 5GHz pa kad rade smetnjama uspore tebi brzinu ..... ili postaviti usmjerenu antenu prema tebi sa tog "AP" što bi poboljšalo situaciju. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Hvala ti na odgovoru ali od postavljanja usmjerene anete nista a ni od AP prema meni. To je wifi udruga i svi imaju istu opremu smo sto na tom terenu bas i nema nekih aktivnosti u rangu od 5ghz a od korisnika sam tamo jedan od nas par pa ni medjusobno si ne mozemo praviti problem a u eteru ne hvatamo nista drugo sem nas na 5ghu tako da nije do buke u kanalu. Jednostavno je problem kod upucavanj. Dali malo vise lijevo ili desno i elevacija gore ili dolje. Ja sam na 3. katu zgrade a antena je na krovu hotela koji je nesto nize tj. u suterenu ali je opet malo iznad moje antene. E sad to su nijsnse u pitanju jer recimo upucam kako mislim da valja i izmjerim neku brzinu i ajd recimo da sam zadovoljan i dok ja posarafam i pricvrstim ju ona se za nest malo pomakne i opet nisam na pravom mjestu. Zato i gledam neki uredjaj za uzeti pa da mogu upucavati po potrebi. Starci su mi na drugom kraju grada i spojeni na istu mrezu ali drugi AP ali su od njega udaljeni svega 100m i super su upucani a tamo ima korisnika skoro svaka druga kuca ali nema problema. Predpostavljam da dok je uredjaj zakljucan ni sam nekim uredjajem necu moci nista napraviti ali ipak pitam. Nisam expert u mreznom segmentu ali ipak mislim da dosta dobro kuzima ali volim i pitati da budem siguran. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nema ti druge nego nagovoriti ekipu šta je postavljala sa nekom nemoralnom ponudom ![]() da dođu i probaju nešto bolje "upucati", ako je u tome uopće problem. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|