Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.06.2025., 17:02   #1
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Custom loop EK vodeno na i9 9900k i RTX3070

Pozdrav ekipa

Slazem custom vodeno i prvenstveno je bio plan samo za CPU, ali sam u prilici kupiti za 50-60eura full cover gpu blok sa Alphacool stranice jer su sada na popustu.

Zanima me jel itko stavljao full cover blok na RTX3070? Koliki radijator treba da ohladi samo nju? Kartica je Zotac AMP Holoblack i ima dosta bolji hladnjak od vecine 3070, ali naravno kad je u loadu bude glasna ako zelis temp ispod 75.

Za sada od dijelova za vodeno imam slijedece:
- EK DCP 4.0 pumpa 800l/h nova nekoristena
- EK Coolstream XT 360mm radijator deblji
- 2kom Innovatec 120mm radijatori cca 30mm debljine malo gusci...nemam tocan model
- EK rezervar neki veliki kao 2x5.25"bay sa fill&drain portovima
- Eheim 1048 pumpa i mali Innovatec rezervar
- Eheim 1046 pumpa sa poluispravnim impelerom
- Innovatek CPU blok neki debeli stari 50x50x32mm tezak ko smrt
- Alphacool nexXxos XP3 Light CPU blok koji mi se cini puno bolji nego onaj drugi
- 15m Masterkleer crijeva 10/8mm i hrpa fittinga

Dobio sam sve dijelove vodenog za smijesne pare 😁
Jedini dodatni ulog bi bio staviti nove O-ringove i kupiti 1151 mount za XP3 blok jer sam dobio samo AMD mount. To je sića. GPU blok je 50-70€ sa Alphacoola, ali ne bi uzimao ako ne mogu to ohladiti.

U kucistu ima mjesta za stavit sve ovo 1x360 plus ove 120mm x2 radijatore ili 2x360 kad bi nasao jos jedan..Zanima me jel bi bilo dosta za ohladiti CPU i GPU sa 360+2x120rad?
S tim da je plan da CPU bude na 5+Ghz all core i grafa full boost + OC ako temperature daju.

Imao sam do sada Corsair AIO H115i Platinum i ide lagano u mirovinu skupa s drugim kompom. Ne svidja mi se jer se ne moze lako promijeniti O-ring na onim glupim rotirajucim plasticnim uvodnicama i pumpa nije bas najtisa, da ne pricam o refillu itd...imao sam dobre temp s tim doduse, CPU je bio na 50-55C na stock turbo 4.7Ghz allcore 1.3v uz pumpu i ventove na medium. Mx4 pasta nista specijalno...nije deliddan.

Ima vise od 10god kako sam slagao custom vodeno i skoro 10god kako sam imao desktop. Nisam toliko u toku vise pa vas molim savjet. Jel bolje drzati se samo CPU kombinacije i bez problema ga ohladit sa 360mm ili ako treba 360+120mm pa ici na max OC ili da uzimam i GPU blok?

Ako bi ovi Innovatek dijelovi ostali neiskoristeni imam jedan dobri stari 2500k i Z68xpUD4 u ladici koji samo cekaju jedan masni overclock.

Svi ovi dijelovi za vodeno plus jedno Corsair napajanje su me izasli 80€ živio SWE marketplace i ljudi koji daju stvari za džabe kad uzmu sebi novo
U HR bi morao nekoga oteti da dobijes ovako povoljno

Svaki prijedlog je dobrodosao, osim zraka na CPU.

Zadnje izmijenjeno od: xtreme96. 02.06.2025. u 17:09.
xtreme96 je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2025., 07:15   #2
Avan7garde
Premium
Moj komp

Avan7garde's Avatar

Datum registracije: Aug 2017
meni je taj 9900k u loadu bio stalno oko 100-105c sto sam isao guglati i bilo je pod normalno isto 5Ghz+ ali obicno vodeno. 120mm rad. e sad mozda bolje da stavis 360+240. ako ces CPU+GPU a za CPU je dovoljan taj 360 sto vec imas
Avan7garde je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.06.2025., 18:05   #3
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kad vidim ovaj popis komponenti za vodeno, sjetim se zašto to nikad neće u moj komp. Shvaćam da je tu stvar više u slaganju a manje u praktičnosti, ali opet. Toliko muke za 2C niže temp od kvalitetne zračne Noctue i još za nagradu dobijem zvuk pumpe.

9900K je dobrno ostario proc, danas je to negdje u rangu 4-core alder lake-a koji nov dođe pedesetak EUR, koliko tu ima smisla ulagati je pitanje, osim ako se ne vratimo na ono ranije spomenuto

Bez obzira na to, 360+2x120 će bit više nego dovoljno za taj kombo, 3070 nije neki pretjerani gutač struje, to dođe tek sa 3080 i dalje....

Citiraj:
Autor xtreme96 Pregled postova
Svaki prijedlog je dobrodosao, osim zraka na CPU.
E jebiga sad
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2025., 11:37   #4
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Kao da trollate obojica...

Prvo...@Avan7garde thermal throttling se upali prije tih 100c i ako si stvarno vozio taj cpu na 100c onda ti je ocito svejedno hoce li pregorit...ne postoji nijedan komad pc hardvera za koji moze biti "normalno" da radi na 100c

Drugo...@Exy...ajde daj mi taj novi i3 nonK model koji ce biti brzi od ovoga u renderingu, 3d programima i video obradi od ovog...di je? Nema ga.
I9 9900k parira i5 12/13gen...14gen je vec malo brzi. u nekim stvarima za single core performance ce biti brzi novi procesori zbog novije arhitekture, ali za multitasking i produktivnost je meni ovaj proc itekako dobar sa 8c/16t.
Da kupis postenu plocu sa dobrim VRM i OC sposobnostima i ostalom opremom za DDR5 ces potrosit parsto eura samo za plocu

Ja sam za 270e dobio i9 9900k, Z390 Aorus Ultra sto je top end ploca za taj socket, 32GB rama, H115i platinum vodeno i Coolermaster HAF kuciste...ajde kupi nesto novo za te pare i da bude brze od ovog da vidim ��

Boli me briga jel starije, za mene je brzo dovoljno. Presao sam sa i7 7700hq/gtx1070 laptopa koji sam godinama vec koristio na ovaj i9 i za mene je raketa. Reci da sam zaostao, ali ne treba mi najnoviji i7 turbo max pro ultra...idem na best bang for the buck da mogu raditi sa raznim softverom. Ne igram igrice toliko vise tako da to nije uopce primarna namjena.

I da, temperature su daleko bolje nego high end zracni hladnjaci.

Ide custom made blok od 300g tezine sa bakrenom jezgrom i kontaktnom povrsinom vode 20x vecom od ovih fancy prdavaca pa cemo vidit koliko ti je tocna ta racunica od 2c razlike.

Slozit cu to hlađenje da laje na mjesec i da moze radit pasivno do barem 50% loada i da bude ispod 50c temp. Nije prakticno, nego je gušt. AIO je igracka i zato ide u prodaju.

Ne da mi se raspravljati ako cemo trollat...anyway idem napravit jos par sitnica na 3d printeru neki custom nosaci itd pa cu napravit test sistema ovih dana.
Staro 04.06.2025., 22:24   #5
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
Istina nije trolanje,intel kupovat u 2025 je kriminal a 3070 je sad dvi generacije stara ali normalno ako se tebi isplati samo udri ,pošto vec sve znaš unaprid sritno.

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 08:20   #6
Avan7garde
Premium
Moj komp

Avan7garde's Avatar

Citiraj:
Autor xtreme96 Pregled postova
Kao da trollate obojica...

Prvo...@Avan7garde thermal throttling se upali prije tih 100c i ako si stvarno vozio taj cpu na 100c onda ti je ocito svejedno hoce li pregorit...ne postoji nijedan komad pc hardvera za koji moze biti "normalno" da radi na 100c

Drugo...@Exy...ajde daj mi taj novi i3 nonK model koji ce biti brzi od ovoga u renderingu, 3d programima i video obradi od ovog...di je? Nema ga.
I9 9900k parira i5 12/13gen...14gen je vec malo brzi. u nekim stvarima za single core performance ce biti brzi novi procesori zbog novije arhitekture, ali za multitasking i produktivnost je meni ovaj proc itekako dobar sa 8c/16t.
Da kupis postenu plocu sa dobrim VRM i OC sposobnostima i ostalom opremom za DDR5 ces potrosit parsto eura samo za plocu

Ja sam za 270e dobio i9 9900k, Z390 Aorus Ultra sto je top end ploca za taj socket, 32GB rama, H115i platinum vodeno i Coolermaster HAF kuciste...ajde kupi nesto novo za te pare i da bude brze od ovog da vidim ��

Boli me briga jel starije, za mene je brzo dovoljno. Presao sam sa i7 7700hq/gtx1070 laptopa koji sam godinama vec koristio na ovaj i9 i za mene je raketa. Reci da sam zaostao, ali ne treba mi najnoviji i7 turbo max pro ultra...idem na best bang for the buck da mogu raditi sa raznim softverom. Ne igram igrice toliko vise tako da to nije uopce primarna namjena.

I da, temperature su daleko bolje nego high end zracni hladnjaci.

Ide custom made blok od 300g tezine sa bakrenom jezgrom i kontaktnom povrsinom vode 20x vecom od ovih fancy prdavaca pa cemo vidit koliko ti je tocna ta racunica od 2c razlike.

Slozit cu to hlađenje da laje na mjesec i da moze radit pasivno do barem 50% loada i da bude ispod 50c temp. Nije prakticno, nego je gušt. AIO je igracka i zato ide u prodaju.

Ne da mi se raspravljati ako cemo trollat...anyway idem napravit jos par sitnica na 3d printeru neki custom nosaci itd pa cu napravit test sistema ovih dana.
ja ti kazem kako je bilo, i odrađivao je posao koji je morao obrada 3D modela iz slika. radi i dan danas nije crknuo.
Staro 05.06.2025., 09:19   #7
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor Avan7garde Pregled postova
ja ti kazem kako je bilo, i odrađivao je posao koji je morao obrada 3D modela iz slika. radi i dan danas nije crknuo.
Ja ne mislim da te ljudi trolaju, već da su realni. Ako radiš ozbiljno (dobijaš lovu) to što si napisao, onda jbga, nemoj ak ti je para za kupit što su ti naveli problem. Mjenjaj profesiju...tipa skupljat boce, uber, šetanje pasa i slično.

Ak ne zarađuješ, opet nema smisla. Kupiš za sličnu lovu rabljeni 7600x s rabljenom pločom i rabljenim ramom. Ne troši puno struje brže je...

Apsolutno nema smisla to što radiš
markecSMB je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2025., 10:54   #8
Avan7garde
Premium
Moj komp

Avan7garde's Avatar

Citiraj:
Autor markecSMB Pregled postova
Ja ne mislim da te ljudi trolaju, već da su realni. Ako radiš ozbiljno (dobijaš lovu) to što si napisao, onda jbga, nemoj ak ti je para za kupit što su ti naveli problem. Mjenjaj profesiju...tipa skupljat boce, uber, šetanje pasa i slično.

Ak ne zarađuješ, opet nema smisla. Kupiš za sličnu lovu rabljeni 7600x s rabljenom pločom i rabljenim ramom. Ne troši puno struje brže je...

Apsolutno nema smisla to što radiš
to je bilo u firmi di sam radio... sad imam 7900X3D sa 4070ti u svojoj firmi. tako da ne brini tko sta kako.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno