|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2014
|
(riješeno) Problem s monitorom
Pozdrav.. Na racunar mi je spojen Samsung HD lcd dijagonale 32".. Racunar iz nekog razloga prepoznaje dijagonalu od 40,3" i predlozena narativna rezolucija ne odgovara tj. slika prelazi preko rubova ekrana.. Kada sam nastimam odgovarajucu rezoluciju slika bude nekako zrnasta i boje drecavije.. U cemu bi mogao biti problem.. TV je povezan HDMI kablom preko dvi-hdmi konektora posto na grafickoj nemam HDMI izlaz.. Izvinjavam se ako je pokretana slicna tema, ja je nisam mogao naci i valjda sam je postavio na pravo mjesto.. Ako nisam nemojte zamjeriti jer sam poprilican laik.. edit: MBO Asus M2V CPU amd athlon 64 X2 5000+ 2,6GHz Graficka Nvidia GeFoorce 8400 GS 256 MGb driver version 340.52 Ram 2Gb ddr2 Napajanje MSI 400 W OS Windows 7 64 bit SP1 Zadnje izmijenjeno od: Zeljo1921. 29.10.2014. u 18:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Dakle, fali: - puna oznaka Samsung (valjda telke) ? - os na kompu ? - koja grafa i verzija drajvera ? Prvo u manualu telke provjeri koje su podržane / nativne rezolucije, u opcijama drajvera vidi jel ima mogućnost ignoriranja EDID informacije, za sada toliko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Registered User
|
Citiraj:
Editovao sam prvi post a ovo za ignoriranje EDID-a ne znam uopce gdje da pogledam.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
Eto neće da se sam javi, manual za 559 > http://downloadcenter.samsung.com/co...00L08-0221.pdf od str. 46 pa dalje sve piše šta ti treba: - obzirom da koristiš DVI-HDMI adapter onda spoji na HDMI IN 2 ulaz - na kompu namjesti / pošalji jednu od ovih rezolucija 1920 x 1080p ili 1600 x 1200 ili 1360 x 768 / 60 Hz - potom odradi TOOLS > Auto Adjustment - jedinu korekciju koju možeš napraviti je micanje cijele slike gore/dole i lijevo/desno ako nije u centru - ako i dalje imaš blema sa veličinom slike u probaj pod Scaling podesiti Aspect ratio ili probaj druge dvije opcije, samo kao info vidi > http://static.filehorse.com/screensh...eenshot-04.png |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Hvala, namjestio sam nesto ali slika mi je losija nego kada povezem vga kablom..Ne znam kako da objasnim, jednostavno nije "ugladjena"(ne znam koju dugu rijec da upotrijebim) jer je nekako zrnasta kao da sam povezao scart-om.. Mozda je los hdmi kabal ili konektor.. Probacu naci neki drugi pa da probam sa njim.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Jesi isprobao sve tri rezolucije gore navedene ? Koju si sad postavio ? Nije čudno da na nekoj rezoluciji(ama) slika tako izgleda jer tada telka radi interpolaciju prema rezoluciji samog panela i nekad to stvarno "loše" odrađuje / izgleda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Rijesio sam problem tako sto sam ukljucio game mod u postavkama tv-a.. Hvala @Nikky sto si mi pokusao pomoci.. Banalna glupost koja me izludjivala danima.. I dalje mi nativna rezolucija ne odgovara jer iz neklog razloga komp vidi veci ekran nego sto on jeste tj. na nativnoj slika izlazi preko rubova ekrana i morao sam je rucno preko onih strelica nastimati ali je sada slika super.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
To šta "vidi veci ekran nego sto on jeste" je posljedica krivih EDID parametara koje komp / grafa pročita iz monitora / telke, zato sam gore spominjao da ugasiš "čitanje" EDID ako postoji kao opcija u drajveru, a zašto su krivi podaci treba pitati proizvođača ... Bitno da si našao rješenje i super sliku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Ne postoji ta opcija, bar je ja ne mogu naci u nvidia driver-u.. Hvala u svakom slucaju.. Evo rijesio sam i taj problem prateci ove instrukcije http://hardforum.com/showpost.php?p=...&postcount=438 Sada mi nativna rezolucija odgovara i sve super radi na 1920X1080p.. Moze biti od pomoci.. Pozzz.. Zadnje izmijenjeno od: Zeljo1921. 29.10.2014. u 17:16. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|