Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.08.2014., 14:09   #1
goranbo
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Apr 2010
Gigaset IP telefon postavke

Pozuzdrav, ovoa na, ali granično.

Ja sumnjam da je nešto s portovima.

Ovako imam A580IP gigaset telefon.
On mi je preko LAN kabla spojen na ZTE ruter.
Dakle preko njega imam VOIP telefoniju, i to sve radi dobro (odlazne poziuve imam samo na tom VOIP-u, nemam broja)

E sad, spojio sam ga i telefonskim kablom, s VOIP1 portom na ruteru ZTE - radi fiksne telefonije.
DOlazni pozivi rade,
medjutim koji god broj da zovem, javlja da je zauzeto...

Prckao sam po postavkama dosta, ja ne znam sta tu treba popraviti (kntaktiro sam i na gigaset.com podrsku, javio mi se agram servis da im donesem - ! (je bas cu ga iz bjelovara nosit) - uredjaj na servis Uglavnom ocito nemaju pojma o uredjaju koji su prodali i sad bi im ga ja trebo ostavit tko zna kolko dana da oni to prokljuve - ako ikad prokljuve - taman posla).

Dakle, to je taj problem, imam T-com IMS fiksnu vezu, ali svaki put kad s tog gigaseta zove preko fiksne linije, javlja uvijek zauzeće - bilo koji broj...

Ne znam je li se ko susreo s tim problemom (moguće da se javlja i s drugim Ip telefonima), ili ako neko ima ideju šta bi to moglo biti? (najprije se lijepo čuje signal, kao kad podignes slusalicu, ali onda nakon toga zauzeće.... )

Hvala
goranbo je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2014., 23:36   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako si previše prčkao odradi factory reset tog telefona,
potom manual u ruke i skuži šta i kako,
T-Kom IMS ti radi preko tog tel. kabela šta si ga naknadno uštekao,
u uputama telefona kao da se radi o analogiji,
trebaš postaviti da mu je to default za biranje / zvanje.
Naknadno po želji podesiti VoIp nekog alternativnog operatera.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.08.2014., 01:44   #3
goranbo
Registered User
Moj komp

Hvala na trudu ali ne pomaže mi to baš mnogo.
Nisam previše, skoro nimalo, mijenjao po postavkama (prčkao jesam, ali mijenjao nešto previše nisam, jer u biti i nema šta tj ne diram što mi je prekomplicirano, neke napredne postavke; ali budme možda jednom napravio factory reset iako mislim da to nece rijesit stvar)
Alternativni voip operater sma registrirao, to radi kak treba (odlazni pozivi, dolazni ne mogu jer tak i tak nema uslugu broja za taj alternativni operater)
Ima opcija da se doda "#0", ili se duze pritisne zelena tipka, i onda zove preko fiksnog.
Dolazni pozivi na fiksni (T-comov broj) rade normalno.
Ali kada ja zovem s tog fiksnog, velim, uvijek je zauzeće. U principu, ne znam šta bi to moglo biti (a nije ni problem s dialplanom tj predbrojevima).

Zanimljivo je da mi je samo dvaput proslo fiksno biranje, ali sam već zaboravio u kom slučaju - ali otprilike: kada bih postavio to sve, spojio, registriro voip alternativni itd, jedan poziv s fiksne linije prođe, a poslje toga više ne.

Upute telefona sam isto prošao, nisam naišao na nešto što bi mi pomoglo. google sam također detaljno konzultirao, ali mislim da ova marka nije tolko popularna na engleskom govornom području, možda bih trebao malo surfati po njemačkom internetu (al opet, Nijemci su dost bogati vjerojanto rijetko ko vis ekoristi ovakav telefon), a i ne znam njemački.

SUmnjam definitivno na IMS, ali ne mogu biti siguran. Kad promisliš, čudno je da javlja zauzeće.
Ali biranje ide ovako, tj tijek: Dakle ja otipkam broj i stisnem da se bira fiksnom linijom. Onda prvo cujem da se broj otipkao (dakle kao tone dial), tek onda cujem liniju od T-coma (dakle tu-tuuu, tu-tuuu), i onda malo kasnije zvuk za zauzeće.

Jasno mi je da je moguće da uredjaji ili softveri uredjaja nisu kompatibilni, ali s druge strane se nadam da nije to i da ima neki nacin da se to poštela.

Sad kad bolje promislim o opisanom tijeku, mislim da problem vise lezi u T-comovom ruteru i IMSu, nego na IP telefonu.
Jer kad se ja spojim s tim IP telkefonom na ruter i na fiksnu liniju, ali da bih birao broj... e u biti ne znam (ali cini mi se ko da ruter otvori liniju tu, i da onda javlja zbog toga zauzeće)

Inače, da vam dam malo egzaktnih podataka, na ZTE ruteru, u VOIP call logu (dakle IMS), uopće nema tih odlaznih poziva kje pokušavam raditi, samo dolazni...

Zadnje izmijenjeno od: goranbo. 14.08.2014. u 11:12.
Staro 14.08.2014., 10:08   #4
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Kako ti radi IMS s nekim "obicnim" telefonom spojenim na router?
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2014., 11:12   #5
goranbo
Registered User
Moj komp

NE znam nisma još probao, ni nemam obicnog telefona (razdijelio sam ih, mogu ga doduse posudit negdje),
ali mislim da nije u samoj liniji kvar; imao bi neko valjda takav slican kvar (iako jesam u prvi mah bio zvao T-com, rekli su da je kod njih sve u redu kolko vide)
Staro 14.08.2014., 11:15   #6
Prezime
Premium

Posudi negdje obicni telefon da ustanovis jel su ti sumnje u router/ims opravdane, ili je problem u tvom IP-gigasetu.
Staro 14.08.2014., 11:20   #7
goranbo
Registered User
Moj komp

Aha, kuzim logiku.
No, ja tog gigaseta ne mislim mijenjati, niti sumi toliko bitni odlazni pozivi s fiksne linije.

U proslom stanu sam ja imao tog gigaseta spojenog samo preko LAN-a, i poseban telefon spojen na ruter, zbog drugih ukucana. to je sve radilo kak treba (jos prije toga, prije IMS-a, je bilo najbolje, jer sam preko OBICNOG telefona mogao zvati i preko fiksne i preko inozemnog VOIP-a, tj drugi ukucni su to koristili.)
Imam previse aparature ne da mi se ovdje u drugom stanu imati dva telefona koje ionak skoro ne koristim. Vise sam onak neki geek pa bi htio kao da mi to kak treba funkcionira A sad donekle i funkcionira imam voipp odlazne i fiksne dolazne iak me niko jos nije zvao i ne znam kad ce na fiksni tel.

Jer problem vjerojatno i je u postavkama izmedju tog gigaseta i rutera, postavkama samog gigaseta, ili samom gigasetu A580IP (iako, velim, nisam taj problem bas nasao na internetu,a to onda ukazuje na problem izmedju IP teelfona i IMS-a).

Ali probat cu spojit drugi telefon:
Ako se javlja ista greska, to bi mi govorilo mnogo
Ako se ne javi greska - to mi ne pomaze, i dalje imam problem i ne znam je li u samoj nemogucnosti gigaseta problem ili u postavkama rutera/gigaseta

Zadnje izmijenjeno od: goranbo. 14.08.2014. u 11:27.
Staro 14.08.2014., 13:43   #8
Prezime
Premium

Ako ti drugi, obicni telefon, radi uredno preko IMS-a, onda mozes slobodno router i njegove postavke ostavit na miru (jer su sigurno dobre) i koncentrirat se na gigaset, spojne kablove, i sl.
Staro 14.08.2014., 13:48   #9
goranbo
Registered User
Moj komp

Hvala.

Da li spojni kabel može biti u pitanju i ako mi dolazni fiksni pozivi sada rade (dakle idu prek tog spojnog kabla bez greške)?
Staro 14.08.2014., 14:14   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ako na običnom tel. sve radi kako treba onda nije ni kabel / spoj.
Tada ostaje blem sa nekom postavkom u Gigasetu (mislim da je to od početka).
Onaj detalj da prođe jedan poziv a nakon toga čorak mi nekako vuće na to da ne "poklopi" liniju kako treba nakon obavljenog razgovora.

Ponovo pročitao šta si poviše pisao, probaj:
- "digni" tel., odaberi fiksnu liniju bez biranja broja
- čekaj "liniju od T-coma (dakle tu-tuuu, tu-tuuu)"
- tek nakon toga biraj željeni broj
Ako ovako radi svaki put onda znaš(mo) u čemu je problem a to je da tel. bira prije nego dobije znak sl. linije > rezultat znaš.
E sad treba viditi jel se može postaviti kakav delay ...

Kod amera je taj detalj drugačiji, kod njih slobodna linija nije "tu-tuuu, tu-tuuu" nego konstantan jednoličan ton (poznat pod imenom dial tone) pa onda oni samo upale "wait for dial tone" opciju i sve riješeno.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.08.2014., 14:29   #11
goranbo
Registered User
Moj komp

Hvala, nempojte se sad truditi dok ne poslušam ove prethodne upute (factory reset gigaseta, malo sam u gužvi, moram prvo kopirati postavke itd jer sma ih jedva pronašao dok sam ga konfigurirao, šifre login i to .)

A što se tiče ovog posljednje savjeta to bi i ha napravio da mogu, ali nema tu opciju (ili mu ne radi).
Ja mogu samo otipkati broj, i stisnuti da zove s gfiksnom mrežom.
Ne mogu dobiti liniju od t-coma ako ne .....
minutu kasnje - prokljuvio sam kako dobiti liniju prije biranja; otipkam broj i opet mi se desiisto. Cim otipkam broj, zadnju znamenku, zauzeće (za primjer uzmemm brojs vog mobitela, jednog ili drugog).

A onda kad poklopim samo na djelić sekunde mi zna pokazati neku tekstualnu grešku ali ne stignem pročitati (vidjet cu da l gigaset zapisuje kakve logove o tome, ali sumnjam)
Staro 14.08.2014., 14:33   #12
Prezime
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ako na običnom tel. sve radi kako treba onda nije ni kabel / spoj.
Kad sam spomenuo kablove imao sam na umu da Siemens-ovi telefoni znaju imati razliciti pinout na konektoru koji ulazi u telefon: umjesto dva srednja koriste dva vanjska pin-a..
Staro 14.08.2014., 15:14   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@Prezime
Ma da, to smo imali u jednoj drugoj temi, ali radilo se o ISDN tel. te kako mu dovesti i kako da detektira "običnu" liniju.
Pošto tamo koristi isti konektor za ISDN i "običnu liniju", tada je "obična linija" na dva vanjska pina (1 i 8) RJ-45 konektora.
Mislim da to ovdje nije slučaj.

@goranbo
Manual > http://www.gigaset.com/fileadmin/leg...619_en_SEA.pdf
Imaš zgodnu opciju da konfig osim preko hendseta možeš odraditi i preko web stranice na kompu (za detalje vidi manual).
Staro 14.08.2014., 15:32   #14
Prezime
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@Prezime
Ma da, to smo imali u jednoj drugoj temi, ali radilo se o ISDN tel. te kako mu dovesti i kako da detektira "običnu" liniju.
Pošto tamo koristi isti konektor za ISDN i "običnu liniju", tada je "obična linija" na dva vanjska pina (1 i 8) RJ-45 konektora.
Mislim da to ovdje nije slučaj.
Napomenuo sam to jer sam imao jedan Siemens-ov DECT telefon koji je imao na sebi RJ11 konektor na koji se telefonski kabel spajao samo na vanjske pinove, a sredisnji su bili prazni.
Staro 17.08.2014., 15:34   #15
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Napomenuo sam to jer sam imao jedan Siemens-ov DECT telefon koji je imao na sebi RJ11 konektor na koji se telefonski kabel spajao samo na vanjske pinove, a sredisnji su bili prazni.
Yep, samo da potvrdim da sam i ja naletio na takve. koliko se sjecam, barem jedan je bio bas kupljen u njemackoj
the_ghost je offline   Reply With Quote
Staro 17.08.2014., 15:39   #16
goranbo
Registered User
Moj komp

Evo ja sam malo zaboravio odgovorit jer od prije 2 dana sam riješio problem, pa će bit korisno ako se neko još susretne s time.

Eto ispao sam malo bedast jer čini mi se da je u dial planovima bio problem.
Ne znam toćno u detalj kako sam to riješio ali u dial planu je bio problem i sad telefon najnormalnije radi i na fiksnoj i na alternativnom VOIP provideru.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 18.08.2014. u 00:41.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno