|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2009
|
Zyxel P-2802HWL - ne ide VOIP
Imam internet preko cabla (cablecom) i dobio gore navedeni router. To je VDSL2 router i ne mogu to spojiti na utor za vdsl. Onda sam jednostavno lan kable iz modema (cablecom internet) spojio u u Lan1 i u Lan4 drugi kabel te taj kabel u pc. Tako sam dobio internet ali sam morao zyxel postaviti u bridge mode (kao router mi ne radi - valjda zato kaj nemogu ustekati u utor vdsl - koji ima prikljucak r11 a internet kabel rj45). Da bi u toj postavki usao u konfiguraciju routera 192.168.1.1 morao sam privremeno dodijeliti staticku adresu 192.168.1.2 i usao sam u konfiguraciju Zyxela. Tu postavio za VOIP postavke i izasao van, maknuo staticku ip adresu i opet sam na internetu. Mislio sam da ce VOIP raditi kad sam telefon ustekao u utor za telefon, on ne radi... Da li je to uopce moguce? ili u cemu grijesim? Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Zar ne mozes RJ45 konektor zamjenit sa RJ11 ili nabavit nekakav prijelaz? Koji/ciji VoIP namjeravas koristit? VoIP postavke idu u router da bi on slao provajderu tvoje podatke za spajanje. Kako si ti morao svoj router prebacit u bridge mod radi interneta, (ustvari ga pretvorio u modem) mislim da onda ne mozes ostvarit VoIP komunikaciju. Probaj se za probu spojit obicnim telefonskim kablom sa RJ11 na oba kraja. RJ11 utikac ide komotno u sredinu RJ45 uticnice... Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 07.12.2013. u 15:41. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kolega mislim da si previdio navedeno u uvodnom postu "internet preko cabla (cablecom)", čitaj kabelski internet, ulaz coax kao Bnet. Prvo, ne bi bilo loše da je dao više podataka, zapravo će biti nužno za precizan odgovor, više detalja o operateru, koji uređaj sada ima, kako je sada taj uređaj konfiguriran, Zyxel P-2802HWL je u osnovi adsl / vdsl Router sa VoIp funkcijom. DL. quick start guide > ftp://ftp.zyxel.com/P-2802HW-I3/quic...802HW-I3_1.pdf support note > ftp://ftp.zyxel.com/P-2802HWL-I1/sup...HWL-I1_340.pdf user manual > http://www.manualslib.com/manual/200...t-P-2802HWL-I1 ova dva zadnja pogotovo jer vole "sakrivati" takvu dokumentaciju, već po quick start guide se vidi da se uređaj može podesiti i kao WAN Router a u prevodu to znači da mu je "ulaz" na jednom od Lan portova (evo u user guide piše Lan1), time se gasi vdsl modem, dakle, treba uključiti navedeno, odabrati automatic ip, definirati DNS servere ... i za čas si riješio internet, slijedi podešavanje VoIp dijela a za to trebaju podaci prema operateru / servisu koji (će) se koristi Za sada toliko |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Nisam bas u potpunosti shvatio iz njegovog opisa kako je to njegovo spojeno, a kako bi trebalo biti. Samo sam se referirao na dio: "kao router mi ne radi - valjda zato kaj nemogu ustekati u utor vdsl - koji ima prikljucak r11 a internet kabel rj45". Nigdje ne spominje problem s koaxialnim kablom... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Uspio sam sam napraviti, tako da sam pogledao router fritzbox manual koji ima, i preko njega mi radi voip, imam nonoh. Tako sam napravio na fritzu. Isto tako je napisao nikky, ugasio sam vdsl tako da sam wan podesio na lan1 i to je to, postavio voip i sve radi... - Nikky - svaka cast... to je to kaj si napisao iako sam sam otkrio, pa sada htio reci ako nekome treba... To mi je za sogoricu u hr da zene mogu razgovarati preko voipa jeftinije... E sad, ja preko nonoha zovem fiksnu u hr jeftino odnosno 150 minuta tjedno zabadava, a ako je vise onda 2,5 centi minuta iz inozemstva... sad kad zyxela dam sogorici, moci ce i ona tako... i jos.. to moram otkriti da se sogorica i zena cuju tako preko nonoha obicnim telefonom, mislim ovako spojeno nonohom... no za to moram otkriti kako u zyxelu i mom fritzboxu 7270 zvati nonoh jedan drugoga sa imenom, jer nonoh nedaje voip broj na primjer 12345667... nego korisnicko ime... - mislimda to cak zyxel moze ali nisam siguran za moj fritzbox... (iako je fritz po meni bolji pa me cudi da nema tu mogucnost)... ako to neko zna dok ne nadjem, bilo bi super... hvala obadvojici na odgovoru ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prouči za oba uređaja kako se definira i koristi imenik (phonebook), na taj način zoveš neku skraćenicu, neka komb. tipki + 1 je prva "memorija", a u njoj je podešen br ili "VoIp ime" ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Otkrio sam kako se u zyxelu to radi... u phen book, u fritzu jos nisam... valjda hocu... no muci me jedna stvar kada zovem preko nonoha ili imam i tpad account sa besplatnim voip brojem i probam razgovarati,,, zyxel se resetira sam od sebe i prekida vezu kada idem na voip... to se dogadja jednom od tri puta... kaj sad zyxel zeza.... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|