|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Povezivanje dva stana u istu mrežu
Bok svima. Trebao bi pomoć kako posložiti kućnu mrežu. Za početak radi se o povezivanju dva stana unutar iste mreže. Stan 1 ima konekciju na Internet te preko Siemens SX763 routera. Na njega je lanom spojen RaspberyPi, MaxTV i preko Wifi-a laptop. Iz Stana 1 provučen je lan kabel u Stan2. E sada tu dolaze problemi. Stan 2 mora imati wifi i lan mrežu mrežu (wifi signal od Stana 1 nije vidljiv u Stanu2) i izlaz na Internet preko stana1. U Stanu 2 će se nalaziti NAS, PC preko lana i razni uređaji preko wifia. Ono što tražim je ubiti nekakav wireless/lan switch. Stan 1 i Stan 2 moraju biti unutar iste mreže (192.168.1.XXX), tako da se iz Stana 1 može pristupati podacima u NASu koji je u Stanu 2, općenito mora funkcionirati mrežno dijeljenje diskovnog prostora između stanova. Ovo je što imam doma na raspolaganju od opreme, ako se da nešto od toga iskoristiti super, ako ne molim preporuku što kupiti. Siemens SX763 router (onaj u stanu 1), HP 8port lan switch, Zyxel wifi router.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pauk mrežar
Datum registracije: Jul 2007
|
Pa u drugom stanu stavi switch i na njega taj zyxel. Zyxelu stavi neki IP koji ti se ne poklapa sa siemensom, ugasi mu DHCP i trebalo bi raditi.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
|
Čini mi se da ovaj Zyxel p-660-d3 ne može raditi kao router a da na ulaznom lan portu nije telefonska linija. Kako moram konfigurirati WAN? PPPoA, RFC 1483, ENET ENCAP, PPPoe? Drugi problem je što i ako ovo nekako proradi svi uređaji koji budu na WIFIu od zyxela nebudu u istoj mreži te neće moći pristupiti NASu. Sumnjam da ću uspijeti ovo upogoniti. Da li postoji nekakav "wireless switch"? Dakle u drugom stanu na lan kabel stavim taj switch koji ima recimo 4 lan porta i wifi AP?
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Pa zasto kompliciras? U zyxelu samo trebas iskljuciti dhcp i tjt uredjaji koje spojis u zyxela mrezom ili wifi ce dobiti adresu od prvog modema i gotovo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ne baš tako kolega walbandon ali može se, u Zyxel - u treba: - promjenit mu ip adresu u 192.168.1.2 - ugasit DHCP server - postaviti Static route na 192.168.1.1 - Lan kabel koji dolazi u Stan 2 spajaš na Lan1, a klijente na Lan2 - 4 Zyxel - a - ako su u Zyxel - u T-Koma postavke (Internet + MaxTv) onda bi ga trebalo "pretresti" da makneš / deaktiviraš vezano za MaxTv kako bi imao sva 4 na raspolaganju |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
ja sam autoru ponudio Belkin F5D7234-4-H v4 za 100 kuna, ako je za. najelegantnije rjesenje (po meni), ima automatski switch sa 4 porta, same postavke wifija su casak posla, skoro pa plug & play sistem........ tako da je i ovako sto definitivno opcija.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Uspio sam riješiti s Zyxelom. Napravio sam upgrade firmware na Zyxelu. Mreža iz Stana1 ide u lan port1 na ZYXELU. Stavio sam dhcp auto i da kreće dodjeljivati adrese od 192.168.1.30 Na Siemens dodjeljuje adrese od 200 na dalje. Sve funkcionira preko Zyxela tako da mi ne treba dodatni uređaj. Hvala svima.
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|