|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Mikrotik ili pfSense?
Pozdrav, treba mi za router i firewall za firmu (30-50 usera), da se napokon riješim onih malih kutija koje netko naziva routerima.... Dakle, što mi treba: - DHCP (sa mogućnošću dodavanja static IP-eva) - Firewall - NAT - DMZ - WAN Load balancing (nije uvjet, ali je poželjno) - WAN preko PPoE (tj. ADSL-a) - VPN (nije uvjet, ali je poželjno) - NAJVAŽNIJE: promjena postavki mora se moći izvršiti bez reboota i gubljenja veze na net. Ako se još nečega sjetim, napisat ću. E sad, želim to konfigurirati jednom i zaboraviti na to. Eventualno dodati još pokojeg usera u DHCP ili napraviti neki port forward... Koje su preporuke po pitanju jednostavnosti konfiguracije i zaborava? ![]() Nije mi problem dediciranu konfu staviti za to, ako treba... Hvala! Zadnje izmijenjeno od: Jaye. 02.11.2011. u 21:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
IME, MT je zaista vrlo kvalitetan proizvod, a RouterBoardovi mu samo daju dodatni plus. Jer sve sto si napisao bez vecih poteskoca moze odraditi RB koji stoji 400njak kn, a uz njega dobijes i L4 licencu za MT.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Iako mi se pfSense više sviđa, vjerovatno ću uzeti mikrotik, radi jednostavnosti, budući da mogu u kompletu uzeti i router board. Jel imaš možda koju preporuku za OS? 4, 5, 6? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
No kao sto rekoh, IME i IMO, MT je obzirom na turnkey rjesenje... zgodniji. ![]() Citiraj:
Da ne mislis na Levele? Cini mi se da bi tebi L4 bio sasvim dovoljan.
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Da, mislio sam na Levele ![]() Ovo mi je upalo u oko: http://www.mikrotik-hrvatska.com/kom...ter-p-379.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pazi da je RB450G ili kao opcija RB750G (ako ga još ima) ili RB750GL. Nisi naveo koji je ISP ali u svakom slučaju trebaš pouzdan ADSL modem / router kojeg treba prebacit u Bridge mode rada a onda sve ostalo radi odabrani RouterBoard. RB750GL kod zastupnika (pondi.hr) u cjeniku stoji 359 (bez PDV) > 441,57 Kn. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
ISP je T-com, imamo 2 ADSL linije, 2 siemesna sx763, u bridge modu. Ako imaš preporuku za neki bolji modem, samo reci ![]() Nadam se da će s Mikrotikom svi moji problemi biti riješeni... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nakon x godina, otključavanja i/ili čekanja boljeg fw, SX763 nažalost ne spada u rock-solid kategoriju mada je u Bridge modu. Ako imaš ovlasti / mogućnosti nabavi Thomson TG782 / ST780, Siemens SE555, D-Link DSL-584T / DSL-G684T, ZyXEL P-660 serije. Po nabavi treba: - za starije uređaje preventivno treba promjenit elektrolite (trošak cca 20 Kn) i radit će još tko zna koliko, nekima se može poboljšati / modificirati hlađenje a i to vodi stabilnijem radu - promjeni fw na pouzdanu univerzalnu ili origigi verziju - prethodnim korakom si usput eliminirao njihov Remote Managment kojeg imaju za novije uređaje a koji (gotovo u pravilu) degradira ili ograničava mogućnosti uređaja - kroz konfig podesiš samo najnužnije a to je Adsl modem + Bridge mode rada, wireless ugasiš ako ga ima O svemu ovom imaš info na Mrežama za pojedini uređaj. Kad nabaviš konkretni, potraži ili pitaj ovdje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Sve je ugašeno na njima, FW, wireless, dhcp... Ako se uspijem dočepat nečega drugog, javim.. Hvala! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|