|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
EXCEL: Suma brojeva
Ako imam u retku ovakav niz unosa: 8 N1 N3 10 N5 N2 3 N9 Kako najjednostavnije dobiti sumu brojeva koji se nalaze iza slova, i to samo njih, bez ovih samostalnih brojeva? U mom slučaju je to niz od 31 polje u kojima može biti, a ne mora neki unos. A kada ima unos on je jedan od ova 3. 1. broj 2. slovo 3. slovo+broj Znači kako detektirati ove slovo+broj unose i dobiti ukupnu sumu brojeva iza slova? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Oppa Gangbang Style
Datum registracije: Jan 2009
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Zahvaljujem. Znam izvući broj iz niza, što bi trebao ako je uopće moguće je rješenje u jednoj čeliji za gornji problem. Imam već rješenje kako ga napraviti sa pomoći isto toliko polja koliko ima i brojeva. =VALUE(IF(LEFT(A1)="n";RIGHT(A1);IF(LEFT(A1)="N";RIGHT(A1);0))) Ako niz kreće od npr A1:H1 stavi se nakon H1 gornja formula i povuče na desno za isti broj polja. I onda još jedno polje u kojem je suma svega. Da li postoji rješenje bez toliko polja, da se cijeli niz detektira i sumira u jednom polju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Registered User
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
U ćeliju AF1 postavi slijedeću formulu Code:
=SUM(IF(A1:AE1<>"";SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(A1:AE1;"N";"");"N";"")+0))-SUM(A1:AE1) Prema podacima koje si dao u prvom postu rezultat u ćeliji AF1 treba biti 20 (N1+N3+N5+N2+N9=20) Uz drugi uvjet koji si dao u prvom postu, da slovo koje je samostalno ne bude samostalno npr: N => N0 (dakle obavezno nula uz N) Ako ti ovo nije pomoglo napiši kako si riješio radi drugih čitalaca teme. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Registered User
|
Citiraj:
Code:
=SUMPRODUCT((0&SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(A1:AE1;"N";"");"N";""))+0)-SUM(A1:AE1) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Zahvaljujem. Tu sam negdje i sam došao, ovo je moja formula direktno iz tablice: =SUM(IF(LEFT($D9:$AH9;1)="G";VALUE(RIGHT($D9:$AH9;1));IF(LEFT($D9:$AH9;1)="g";VALUE(RIGHT($D9:$AH9;1));0))) Dugačka je zato što sam htio da vrijedi i za G i g slova. Pojednostavljena da vrijedi samo za jedno slovo je: =SUM(IF(LEFT($D9:$AH9;1)="G";VALUE(RIGHT($D9:$AH9;1));0)) I to sve se ukuca ne sa enter nego sa CTRL + SHIFT + ENTER kao ARRAY formula. Znači formula prvo provjerava da li unos u polju sadržava slovo G na prvom mjestu sa lijeve strane. Ako sadržava onda uzima prvo slovo sa desne strane i pretvara ga u broj. Ako se prvi uvjet ne ispuni, tj. prvo slovo nije G, onda uzima 0 kao rezultat. Ima manu, ako se ukuca samo G onda izbacuje grešku. Ali možda i nije loše, bar će korisnik znati da nešto nije dobro napravio. ![]() Vjerovatno bih mogao i to izbjeći sa još jednom if funkcijom. Probat ću ubaciti i tvoju da vidim kako radi. Zahvaljujem još jednom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Ova formula uzima u obzir sve varijante i ne smetaju joj samostalna slova ali ignorira samostalne brojeve: N, n, N1, 3, N2, n1, 5, => rezultat je 4 Code:
=SUMPRODUCT((0&SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(A1:AE1;"N";"");"n";""))+0)-SUM(A1:AE1) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Ne radi ta formula. Daj mi objasni po dijelovima sve. Koliko vidim nemaš nikakav VALUE() na ovim SUBSTITUTE() funkcijama. Vjerovatno rezultat ispada kao tekst, a ne broj. Uglavnom, prvi dio fomule mi daje rezultat 0, a - drugio dio sum, sa mojim podacima daje -108, trebao bi 40. 108 je suma čistih brojeva u redu, koji nemaju slovo ispred. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Registered User
|
Citiraj:
Citiraj:
Prva formula zbraja sve brojeve koji se nalaze uz slovo "N" ili "n" i ona glasi Dakle ignorira samostalne brojeve, ako pogledamo priloženu sliku to je rezultat u AF1 => 20 Code:
=SUMPRODUCT((0&SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(A1:AE1;"N";"");"n";""))+0)-SUM(A1:AE1) Ako pogledamo priloženu sliku to je rezultat u AF2 => 41 Code:
=SUMPRODUCT((0&SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(A1:AE1;"N";"");"n";""))+0) Treća formula zbraja sve samostalne vrijednosti u rasponu i rezultat je 21 Code:
=SUM(A1:AE1) Code:
=(Druga formula)-(Treća formula) i dobiješ prvu formulu sa rezultatom 20 Ovi brojevi 8, 10 i 3 su samostalni brojevi a njih si htio ignorirati, zar ne Isprobaj EVALUATE FORMULA na formuli ![]() Download datoteke imaš OVDJE |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Skužio sam šta bi trebalo raditi, samo što to ne radi kod mene. Šta znači ovo u formuli: 0& Problem je do LibreOffice-a. Ja koristim njega, a ti noviji MS Office (2007 ili 2010?). Vjerovatno je MS promjenio shvaćanje te formule u novijem office-u jer kod mene dobijem -21 u prvom redu. Al barem sada sa tvojim slikama i tablicom mogu prijaviti bug, pa nek traže greške. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Ako si probao Evaluate Formula (ako to postoji u LibreOffice) tada si mogao uočiti da funkcija SUBTITUTE kao međurezultat vrati brojeve pod navodnicima u array nizu. Ova nula (0) se spaja sa svakim brojem iz dotičnog niza i na kraju ostaju samo brojevi koji obrađuje funkcija SUMPRODUCT Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Excel ili Calc sve je to jedno te isto, 99%. Ti si našao onih 1%. ![]() |
![]() |
![]() |