|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2011
|
wirless mreza na cca 15000 metara kvadratnih
prije svega lijep pozdrav svima! imam jedno pitanje za iskusnije ljude u postavljanju bezicne mreze. zanima me kako sto jednostavnije i efikasnije na otvorenom prostoru od otprilike velicine iz naslova (oko 1,5 hektara) napraviti bezicnu mrezu koja bi se koristila za to da turisti(gosti) imaju bezicni pristup internetu -teren nije ni kvadraticnog ni kruznog oblika i stepenicast je (vise etazni) -postoji doveden adsl flat (nisam vidio kakvi je i koji modem) -pokrivenost Wlanom ne mora biti stopostotna... P. S. moze li se to npr rijesit kupovinom routera, pa da se na njega spoje npr. 2-3 access pointa, zanima me ako to tako napravim i pospojim da li tu treba vrsiti jos kakvu dodatnu konfiguraaciju? unaprijed hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
Ja bih razmislio o ovom: http://www.ubnt.com/picostationm |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Guest
|
Bilo koji bolji AP uparen sa nekom omnicom bi trebao šljakati. Zvuči 15.000 metara puno, ali to je kojih 125x125 metara. Ne znam ako imate u splitu nešto tipa wifihr ili zgwireless kao u zagrebu. Ako imate, nađi nekog od tamo da ti sredi mrežu, plati mu pare i to je to! I naravno: |
![]() |
![]() |
#5 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Nisi naveo koliko korisnika, ali posto je samo jedna ADSL linija, pretpostavit cemo lagano surfanje do 10 ljudi max u isto vrijeme recimo. Dakle trebalo bi ti otprilike ovako: - ADSL router sa WiFi-jem (po mogucnosti sto kvalitetniji, provjeri prije kupnje koliko max korisnika se moze na njega spojiti) - Omnidirekcionalna antena (omnica, bilo bi jako pozeljno ju spojiti, takodjer OBAVEZNO provjeri da router ima konektor za eksternu antenu - kablovi za spojit antenu sa routerom (ako se dobro sjecam, nekakav LMR kabl sa pigtail konektorom koji najcesce ide u router, ali pitaj tamo gdje budes kupovao opremu) Antenu na najvisi dio terena, nagnes ju po potrebi da pokriva kosinu i slicno. Sto se tice maksimalnog broja korisnika, u teoriji je on limitarn IP rangeom, najcesce ~250, ali u praksi vise ovisi o tome koliko je jak CPU i kolko memorije router ima. Jeftiniji modeli, 5-6 max (recimo znam da AirPort ne voli preko 5-6 usera). Nekakav dobar guideline ti je da je max broj wifi korisnika jednak broju portova za zicni lan puta 2. Znaci 4 portni router, 8 ljudi, 8 portni 15ak, itd. Moze i vise, ali pitanje kolko kvalitetno. Ako je broj konekcija problem, onda na 1 ADSL router spojis 2 wifi switcha, ali to donosi nove komplikacije u obliku konfiguracije i 2 SSID-a itd. Long story short, teoriju imas okvirno tu, a za spajat to u praksi najbolje da nadjes nekog sa iskustvom da ti taj posao odradi za neku ok lovu. ![]()
![]() |
#6 |
Registered User
|
teren je dakle stepenicast (meje) i radije bi to sam napravia nego nekome pklaca zanima me dakle ako kupim dakle neki wifi router sa sto vise memorije naravno i recimo da on ima 4 porta da li ja onda mogu u ta cetiri porta ustekat 4 AP-a i da li bi to onda tako radilo? i jos me svakako zanima sto se tice broja korisnika to stvarno otprilike vrijedi broju portova x2? sto se tice same pokrivenosti dakle nemora pokrivati cjelokupni prostor |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
Čini mi se da previše komplikujete stvar, što jednostavnije rješenje to bolje. 4 AP po meni nema svrhe na otvorenom terenu. Položaj antene (kružno zračenje), centar zbivanja ili središte terena. Zadnje izmijenjeno od: begi. 20.05.2011. u 11:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
hvala, dkle ako uzmem jedan bolji router (s dobrim cpu i dovoljno memorije na kojeg se moze spojit vanjska usmjerena antena) I antenu koja bi pokrivala 180 stupnjeva, sto isto mislin da je ok, to onda treban pospojit na postojeci modem i to bi onda trebalo funkcionirat? mozete li mi jos preporuciti onda neki router i antenu unaprijed hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
Ova kombinacija bi bila po meni ok: http://www.tehnodiskont.hr/MREZA/RAC...674ct6693.html odgovarajući router: http://www.tehnodiskont.hr/MREZA/RAC...717ct6694.html i kućište za router: http://www.tehnodiskont.hr/MREZA/RAC...704ct6693.html jedan pigtail i to je to. na skici se ne vidi što je to točno, možda google maps pomogne. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Registered User
|
e sad tko je nikky? ![]() usput tek san sad zapravo bolje vidio sta je postavljeno od mreze... ![]() situacija je sljedeca sa splittera je adsl kabel spojen na siemens gigaset sx763 wlan dsl, na njegov konektor lan1 je spojen switch edimax 5 port fast ethernet, na kojeg su spojena 2 PC-a te jedan acess point edimax ew 7206apg i koliko sam vidio njegova antena je promjenjiva (trebao bih provjeriti), i sada mi se cini da bih na njega mogao mozda staviti neku jacu antenu od mozda 15db i da na zadnji konektor mozda spojim jos jedan acess point? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Jel me netko tražio ? ![]() Po navedenoj opremi imaš skoro sve šta đaku treba, jedino staviš bolju antenu i manje - više si riješio željeno. Važna napomena, ovo igra za amaterske potrebe - ćitaj: xy klijenata bez bijesnih želja, za nešto pametnije gdje će se svakom klijentu kontrolirat max. bandwith, filtracija prometa i sl. treba malo drugačije rješenje. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 22.05.2011. u 22:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
|
e oprosti nikky imas li mozda preporuku za antenu i kakvi bi kabel trebao staviti, (od AP do antene) koliko bi otprilike kostala antena (recimo 15 db) i kabel? antenu bih postavio na otvoreno (trenutacno se AP nalazi unutar kučice) |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
U ovom selu toga nema, znači moraš dovalačit iz Zg, imaš tu na forumu preporuka gdje kupit / naručit . . . samo troškovi a ni poćeo nisi. A što ti nebi okrenio "pilu naopako": Nađi neku PVC elektro kutiju (IP55/65 za vanjsku montažu), u nju umontirao goli AP. Po specs antena mu ima RP-SMA Antennu / konektor, znači da bi trebala pasat Airlive WAI101 i sad možeš birat pa je stavit direktno kroz rupu + silikon ili kupovat mali pig-tail sa "šasijskim" konektorom na jednom kraju. Napomena da ova antena nije tvornički za vanjsku montažu pa je isto preporučljivo / potrebno donji dio zalit silikonom. Još riješiš PoE napajanje. Treća varijanta ako se hoće trošit, gotovo rješenje je neki gotovi CPE (AP sa panel antenom, dolazi u kompletu i Poe napajanje), sad nemogu naći a nedavno smo o tome govorili. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
moze li se ova Airlive WAI101 antena staviti (navidati) direktno na ovaj edimax ew 7206apg AP? i ima li mozda slicnih antena sa mozda i vecim dobitkom (db) i vertikalnoj pokrivenosti? trenutacno je AP smjesten u istoj prostoriji kao i router ( na par metara razlike) i postojeca antena je direktno navidana na njega pozdrav i unaprijed hvala Zadnje izmijenjeno od: makaki. 24.05.2011. u 00:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
On pita umjesto da čita specs a ima i uređaj pred sobom ![]() Trebala bi pasat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Registered User
Datum registracije: Jan 2010
|
Citiraj:
imamo dva komada, uzeli smo ih baš zbog brzine (108Mbps) ali su nakon par dana neobjašnjivo gubili konekciju, nakon gašenja i paljenja su radili opet neko vrijeme možda nisu svi takvi, ali naši sakupljaju prašinu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Registered User
|
mislim da cu zasada uzeti ovo http://www.protis.hr/products/detail...dbi-rubber/629 vjerujem da ce to zasada zadovoljiti potrebe osim ako netko nema bolju antenu za preporuku (vise dB i veca vertikalna pokrivenost) unaprijed hvala ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|