Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.04.2011., 08:06   #1
babsi
Registered User

Datum registracije: Apr 2008
kako otkriti mapu mreže

pozdrav,

da li postoji način da se otkrije cijela mapa mreže, odnosno da se vide svi routeri, switchevi i koja su računala spojena na njih. počel sam se interesirati za mreže pa bi htel videti kak nam izgleda mreža na poslu, odnosno kak izgleda pravi LAN. firma je na 5 lokacija i imamo mrežu na svih 5 lokacija. pokušal sam saznati od našeg informatičara u firmi ali on nema pojima. rekel mi je da su mrežu postavili ljudi ih t-coma i ak se nekaj dogodi da zove njih. ali takav odgovor od njega me ni ne čudi jer ne zna ni printer instalirati nego zove druge firme koje se s tim bave.
babsi je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2011., 12:15   #2
ONeill
Premium

ONeill's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
LANsurveyor program od SolarWindsa je jako dobar program za to.
ONeill je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.04.2011., 12:42   #3
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
To je po meni kompleksan slučaj. Prvo bi trebalo provjeriti da li su ove lokacije međusobno povezane, ako nisu fizički obići ista. Također ako se koriste serveri, za iste potrebno imati prava admina, ako se želi mreža "snifati". Sve u svemu zanimljiv post te se nadam naučiti dosta iz istog (nadam se da se neće brzo zatvoriti).
begi je offline   Reply With Quote
Staro 30.04.2011., 13:10   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ako ne budete radili / pisali šta se ne smije onda nema razloga za ključić
Unutar jedne lokacije obično nije blem, možeš i doma probat ako imaš više kompova. Evo još programčića te namjene:
NetworkView
LookAtLan
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 01.05.2011., 12:25   #5
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
...imavši na umu da dobro zaštićeni objekti ne odgovaraju na zahtjeve i ne sudjeluju u kreiranju mrežne mape.
Staro 02.05.2011., 09:38   #6
babsi
Registered User

probal sam programe LANsurveyo, look@lan, networkview i pokazali su mi sve ip adrese na subnetu. nisam dobil cijelu mapu, odnosno koja računala su spojena na koj switch ili router. ali nije mi to ni od životne važnosti.to me zanimalo jer sam počel čitati malo o mrežama i htel sam samo vidjeti kak izgleda prava mreža u nekom poslovnom sustavu.
Staro 03.05.2011., 12:10   #7
Astral
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2005
ako imas konzolni pristup nekom od routera, mozes probat sa ovim

na netu mozes potrazit malo ovakve stvari: http://www.smartdraw.com/examples/vi...twork+diagram/

dat ce ti otprilike ideju kak to izgleda, no svaka je mreza drugacija, ovisi kak si je covjek koji ju je slago zamislio i ovisi koje tehnologije koristi

neka generalna ideja za tak malo vece mreze je campus enterprise network model, mozes vidjet kak to izgleda ovdje: http://www.cisco.com/en/US/docs/solu.../campover.html
Astral je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2011., 13:53   #8
babsi
Registered User

Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
ako imas konzolni pristup nekom od routera, mozes probat sa ovim
na žalost nemam pristup ni jednom od routera ni switcha, a CDP bi trebal raditi samo na CISCO opremi, tak sam pročital u knjigi od Todd Lammlea. a kolko sam videl mi imamo i CISCO i D-LINK opremu, pa i da imam pristup routeru ne znam kolko bi CDP bil uspješan.

Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
neka generalna ideja za tak malo vece mreze je campus enterprise network model, mozes vidjet kak to izgleda ovdje: http://www.cisco.com/en/US/docs/solu.../campover.html
zanimljivi članak. hvala na linku
Staro 19.05.2011., 12:47   #9
Moon
Registered User

Datum registracije: May 2011
Pozdrav svima!

Ja sam novi na forumu, al se pomalo kužim u mreže (radim s mrežema) pa imam ideju kak si možeš pomoći... Nemoj se opet nadati previše.

Uglavnom dobivanje "nacrta" ili topologije mreže ovisi o protokolu za topologiju koji je implementiran u mrežnoj opremi (CDP kao već spomenuti, ili LLDP kao "neutralni" protokol koji služi tome) iako ima software-a koji mogu nešto napraviti i preko SNMP-a (to je protokol koji inače služi općenitom konfiguriaranju i nadzoru mrežne opreme).

Probaj sa Microtik weba skinuti The Dude - freeware.

I inače je to pomalo zaj..an dio posla, pogotovo ako tu ima NAT-ova, VLAN-ova, firewalla i sličnih čuda koje otežavaju posao.
Moon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno