|
![]() |
#1 |
Pokemon prve generacije
Datum registracije: Sep 2009
|
Rusenje sistema, uzrok nepoznat, win 7
C/P ću post koji sam ostavio na bugovom forumu. Nadam se da nikome ne smeta ukoliko ne napišem novi post za ovaj forum. U suprotom, ispričavam se. Naslov je takav jer ne znam kako drugačije opisati... Nisam čak siguran niti jel u dobrom podforumu. Naime, povijest bolesti ide ovako... U čet ugasim komp (da se završi update). U petak palim i kernel (Windows 7 x64, GTX275, za drivere ne mogu tvrditi koji su bili) se restartirava u nepravilnim razmacima (s porukicom da su krivi nV driveri). Oke, odo ja napraviti update drivera (jer sam pronašao noviju verziju), međutim, računalo to nije nikako htjela (stalno neki corrupted file / zip error, uspijem, međutim prilikom update dobijem BSOD). Nakon jednog BSODa, dobijem check disk i pustim ga da se izvrti. Uđem u Winse, kad tamo me dočeka porukica da je dio file systema corruptano (koliko sam ga uspio izolirati, zahvaćao je gotovo cijeli Program Files (x64). Više manje Winsi se raspadaju (nema desni klik, sve se ruši i ostalo). Da uspijem spasiti podatke, jedan dio winsa sam manualno kopirao na HDD, te dio zakrpao (sve u svrhu da spasim podatke koji su mi trebali, jer, naravno, C/P nije radio). Uspio to. Uspio izvući key i dekriptirati ga (jer, ko za vraga izgubio instalacijski i key). Ok, naravno kako sam sve to radio da skrpam i radi kojekakve zahvate po njemu, 2-3 BSODa i koje zamrzavanje se dogodilo. Prilikom jednog BSODa, nisam uspio zasustaviti chk disk i nakon njega i HDD ošo k vragu (svi živi system failovi za koje znam i do tada nisam znao su se dogodili). Ok sve sam imao što sam trebao. Ubacim backtrack (4 R1) u računalo, kad tamo izbacuje Fatal Error HC died (što god mu to značilo) i lagano mi izlista nakon toga pokušaje i errore (vezanih uz mountanje storagea i to redom od hardova pa do USBova). Ništa, nažicam cimera da mi stavi na USB Ubuntu. Eh sada cirkusa... Zavisi od restarta do restarta on neće bootati sa USBa, boota pa se smrzne, boota pa izbaci slijedeće (uz vremensku oznaku i neki heksadekadski kod po svakoj stavki): bad_area_nonsemaphore do_page_fault __wake_up_common sched_clock sched_clock_cpu do_page_fault error_code itd_complete scan_periodic ehci_work ehci_irq usb_hcd_irq handle_irq_event tick_to_update_jiffies64 handle_fastoi_irq tick_check_idle handle_irq di_IRQ tick_notify common_interrupt intel_idle ccpuidle_idle_call cpu_idle start_secondary Ok, znači, semafori ga zafrkavaju (oni su softverski implementirani, jel?) - što znači za sada sa HW sve u redu. EHCI koliko sam doznao može stvarati probleme sa Linuxom i kao, metoda za njihovo rješavanje je isključivanje USB 2.0 portova (WTF??? Ovo ne dolazi u obzir). Koliko vidim IRQ se normalno odvija (to jest HW implementirano). Te na kraju proc ulazi u idle i starta nešto međutim to što starta nikada se ne pokrane (čitaj: nikada = pusti nekih 10-15 min da stoji na tom ekranu). Eh sad... Nakon što sam uspio nekako staviti Ubuntu gore, radi sve ok neko vrijeme. Bacim ga u Suspended - ode sve k vragu. Restart -> neće se bootati. Restart -> gornja poruka. Restart ->Grub (i nakon njega na random sve ostale napisane opcije). Restart -> uđe u Linux, ali ni tipkovnica, ni miš ne rade (ili kombinacjia jednoga). Restart -> radi, ali nakon random vremena izgubi konekciju sa netom (router mode, cimer 1 -Mint radi, cimer 1 netbook - Ubuntu Wi-Fi radi, cimer 2 - Ubuntu radi, cimer 2 - Win7 radi, moja malenkost XM 5800 - Wifi radi). Pokušaj no2 Linux - Mint. Instaliram, radi, radi, radi, radi, nakon Suspended ista priča. Pokušaj no3 Linux - Arch Linux - ne radi, ne radi, ne radi Pokušaj no4 Linux BT 4, fail, fail, fatal error, fatal error, ne radi, fail. Eh, da, da napomenem, Memtest se vrtio preko noći 0 errora, SSD prije instalacije Linuxa prvo prepisao kompletan sa nulama, potom napravio wipe (preko Live gparteda). Našo Win 7 x64 na netu, ubacio, instalirao, sve radi (Win 7 genuie, niti u jednom trenutku nikakav crackirani ili ikakav takav softver na računalu). Sve divno i krasno radi. Instalirao Live, Essential i Chrome - radi, te neke update. Danas upalio, opet nV driveri restartali kernel. Ok, upalim IE8 (jer sam vidio da su se neki ljudi žalili da ako se skida preko ne-MS browsera da su driveri corruptani). Skinem, updateam. Sve divno i krasno radi neko vrijeme. Opet računalo zatraži restart da dovrši update (ne nV drivera, već Winsi nešto skidali). Restart i bam! BSOD za BSODeom. I to ponekad se uspijem ulogirati, pa frekventno svakih 1-2 sek kernel restarted i tako 5-6 puta pa BSOD. Pa ponekad prije samog log in screena. Uglavnom, show. Uletim u Safe mode, roll back na stare drivere i system recovery na prije updatea. Međutim, ne pomaže. Opet ista pjesma. BSOD za BSODeom (btw, u safe modu radi najnormalnije). I još nešto sam primjetio. Ponekad gubi mrežu unutar Winsa (to što mogu vidit tih 15-20 sekundi). Nekad aje ikona da uopće nemam kabel prikopčan, nekada uskličnik, nekada ima veze i tako. BSOD koliko vidim za sve krivinvlddmkm.sys Hex. greške varira (STOP: pa 0x0(...)xyz, gdje xyz - zadnje 2/3 - 00, 10, 1E,EF, 116, i slično. Po netu koliko vidim ljudi imaju takav problem i to sa mrežnim driverima, a za to lijek je roll back (u safe modu ja nemam opciju roll backa). Pa potom jedan od lijekova je neki custom hack nV drivera (to mi se ne da večeras raditi). Ako netko ima ikakav prijedlog, slobodno nek se javi...
![]() |
#2 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Toliko problema.... Jesi li proba neki standardni disk, sa pločama?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Pokemon prve generacije
|
Da. Uhmmm, mislim da je Ubuntu bio gore. Inače, oba diska su prošli SMART, te SSD Intelovu aplikaciju koja se dobije uz njega. Mislim da sam ih još s jedno 2 ili 3 programa testirao, međutim, nažalost, ne sijećam se njihovih imena. EDIT: Sad gledam, "moje računalo" na ovom forumu nije baš up-to-date. SSD X-25M 80GB, Samsung F1 750GB.
![]() |
#4 |
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Kod tako bolesnih problema, najvjerojatnije je problem u matičnoj, iako uopće ne znam razlog. Pokušaj drugi BIOS, ubosti grafu u drugi slot, možda to pomogne, jer semafori nisu samo softwerski ostvareni, već i hardwerski.
![]() |
#6 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2009
|
Koliko ja znam nema. Daleko od toga da mislim da sam 100% upravu ali ja u pravilu maticnu testiram eliminacijom. Ako u nicemu drugom nije problem onda je u njoj ili napajanju. e sad, ukoliko je u napajanju uzmem drugo od cimera...ako ni s tim neradi onda je ploca!! ![]() Po tome sto si napiso sve odlazi jedno po jedno. Premda je to jaaako malo moguce nikad ne reci nikad. rastavi masinu i komponentu po komponentu u drugi komp koji u cjelosti radi. To je je jedino sto ti mogu preporucit. Problem je najvjerovatniije maticna kao sto je receno ali nikad neznas ![]() Lurker |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pokemon prve generacije
|
Komp je na stocku, sa SATA kablom prištekano na drugi komp i radilo je. PSU je u redu. Trenutno što bi moglo biti je GPU, MBO, RAM ili CPU (pržilicu nisam stavljao u drugi komp, ali nekako sumnjam da je do nje). Probati ću grafu frendu ili cimeru uvaliti pa da vidim kako radi na drugome računalu. Naime, primjetih da BSOD uzrokuje nvkddmkm.sys. Trenutno, moje oklade idu na GPU i/ili MBO. Anyway, puno vam hvala na pomoći!
![]() |
#10 |
Pokemon prve generacije
|
Izgleda da je RAM keks u banani (iako i jedan USB na MBO jednostavno - ne radi). Ugl, molim boga da je to to, nekih sat vremena Win7 gore i sve u redu. Radim updatea i ostalo (ne nije bio reinstall OSa).
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|