|
![]() |
#1 |
Guest
|
Kombinacija router+switch
Pozdrav ekipi! Imam jednu dilemu a nisam dovoljno pametan da dokučim sam ![]() Naime, sada imam postavljenu mrežu gdje na routeru (klasika, 100mbit-ni) imam prikopčana 3 računala a na četvrti port je spojen 100mbit-ni switch sa još dva kompa (ukopčani na taj switch). Mene zanima slijedeće: ako bih ovaj postojeći switch zamijenio 1000bit-nim switch-em, i uštekao sve kompove u njega, a njega opet (samoga) u router, da li bih izgubio na performansama prijenosa podataka sa interneta (pošto bi, očito, u ovoj situaciji svi kompovi išli preko jednoga porta na internet), naravno, u slučaju da više njih/svi pristupaju internetu istovremeno? Veza mi je 8192/640 trenutno, i nekako mi se čini da čak i da svi "povuku" istovremeno ne bi smjelo biti razlike...no, opet, nabaviti Gbit-ni switch samo da saznam da nisam bio u pravu (spram veze na internet, jasno; lokalna bi veza itekako profitirala, zato me ovo i zanima), ne bi bio baš neki potez... Hvala uanprijed na odgovorima! ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2002
|
Nećeš imati problema jer router ima 100mbit propusnost na LAN portovima a svejedno mu je da li su računala na 1 ili na 4 porta... Idi na gigabitnu mrežu i ne osvrći se. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Zamišljeno slobodno realiziraj, par natuknica: - lokalna mreža će profitirati ako su i Gb mrežne na kompovima u protivnom nema promjene - internet će jednako radit, ako vezu "zagušiš" prometom (nebitno jeli sa 1 ili 4 kompa) opet će se jednako ponašat - na žalost proizvođači i trgovci pri formiranju cijena još uvijek misle kako je Gb mreža nekakva ekskluziva pa je to razlog za veće cijene a zapravo im je proizvodni trošak isti kao kod 100 Mb modela, samo su stavili drugi chip - nabava pronalazi ovaj najjeftiniji 5 portni Gb switch |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guest
|
Da, Gbit-ne mrežne su na pločama (svim) Hvala obadvojici ![]() ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|