Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.08.2010., 01:26   #1
windfucker
Guest

Kombinacija router+switch

Pozdrav ekipi!

Imam jednu dilemu a nisam dovoljno pametan da dokučim sam

Naime, sada imam postavljenu mrežu gdje na routeru (klasika, 100mbit-ni) imam prikopčana 3 računala a na četvrti port je spojen 100mbit-ni switch sa još dva kompa (ukopčani na taj switch).
Mene zanima slijedeće: ako bih ovaj postojeći switch zamijenio 1000bit-nim switch-em, i uštekao sve kompove u njega, a njega opet (samoga) u router, da li bih izgubio na performansama prijenosa podataka sa interneta (pošto bi, očito, u ovoj situaciji svi kompovi išli preko jednoga porta na internet), naravno, u slučaju da više njih/svi pristupaju internetu istovremeno?
Veza mi je 8192/640 trenutno, i nekako mi se čini da čak i da svi "povuku" istovremeno ne bi smjelo biti razlike...no, opet, nabaviti Gbit-ni switch samo da saznam da nisam bio u pravu (spram veze na internet, jasno; lokalna bi veza itekako profitirala, zato me ovo i zanima), ne bi bio baš neki potez...

Hvala uanprijed na odgovorima!
  Reply With Quote
Staro 30.08.2010., 01:38   #2
tihomir
Premium

tihomir's Avatar

Datum registracije: Jan 2002
Nećeš imati problema jer router ima 100mbit propusnost na LAN portovima a svejedno mu je da li su računala na 1 ili na 4 porta...
Idi na gigabitnu mrežu i ne osvrći se.
tihomir je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.08.2010., 09:05   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Zamišljeno slobodno realiziraj, par natuknica:
- lokalna mreža će profitirati ako su i Gb mrežne na kompovima u protivnom nema promjene
- internet će jednako radit, ako vezu "zagušiš" prometom (nebitno jeli sa 1 ili 4 kompa) opet će se jednako ponašat
- na žalost proizvođači i trgovci pri formiranju cijena još uvijek misle kako je Gb mreža nekakva ekskluziva pa je to razlog za veće cijene a zapravo im je proizvodni trošak isti kao kod 100 Mb modela, samo su stavili drugi chip
- nabava pronalazi ovaj najjeftiniji 5 portni Gb switch
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2010., 12:22   #4
windfucker
Guest

Da, Gbit-ne mrežne su na pločama (svim)
Hvala obadvojici
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori