|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2009
|
OCZ DDR2 1066 i ASUS M2N-E
Ovako, unaprijed se ispričavam ako sam stavio temu u krivi podforum, nisam siguran kamo bih ju smjestio, ako je krivi podforum, molim moderatora da ju prebaci u pravi. Dakle, problem je slijedeći, složio sam bratu konfiguraciju: Matična: ASUS M2N-E Procesor: AMD 4200 X2 RAM: OCZ DDR2 1066 MHz, ovaj model Grafička: GIGABYTE 2600pro Problem je slijedeći, želim da mi ova memorija radi na 800 MHz, u biosu mu stavim da tako radi, tamo ga prepoznaje kao 800 MHz, ali mi u everestu očitava da radi na 733 MHz, u cpu-z ga prepoznaje kao DDR2 5300. Matična je kupljena tu na forumu u kompletu sa procesorom, grafičkom, bez RAM-a koji je kupljen naknadno. S obzirom da se s tom matičnom susrećem prvi put, malo sam googlao da vidim da li tko ima sličnih problema i našao sam da ta matična nema uopće mogućnost namještanja omjera DRAM-a i FSB-a. Ovakva je situacija kod mene: 200x11=2200, ako želim staviti da mi RAM radi na 400, trebao bih dijeliti 2200 sa 5.5. ali to ne postoji jer nije cijeli broj pa se zaokruži i onda se dijeli sa 6 i dobijem 366 MHz (733 MHz). Ne razumijem zašto nije dostupna mogućnost da se ručno podešava omjer. Probao sam mijenjati postavke, no već malo mijenjanje postavki i baca BSOD. Nije mi cilj klouknuti komp, ako se neki osjetni pomak između ovih 733 MHz i 800 neće osjetiti, neću dirati više ništa. OS je Win 7 Ultimate. Hvala unaprijed. |
![]() |
![]() |
#2 | ||
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
||
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Nije moja, našao sam to i primijenio na svoj proc ![]() Ako mi je množitelj 11, FSB 200, znači, procesor radi na 2200 MHz, a htio bih da je ram na 800 MHz (400 MHz), znači da je odnos rama i procesora 5.5. Kao što sam rekao, zaokruži ga na 6 što se vidi i u everestu, nažalost , nisam na kompu da dam sliku ali budem ako je potrebno, imaš dio u everestu gdje piše: DRAM: FSB= CPU/6 i to je taman tih 366 MHz koje mi everest i očitava. Vjerovatno neću niš dirati ali mi nije jasno zašto ne mogu odrediti sam omjer FSB-a i DRAM-a. |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
ja na svojoj m2n-e i g-skill na 800mhz mogu normalno odrediti omjer i mogao sam sa svakim biosom koji sam probao da ne trazis mozda pod krivim nazivom u biosu? |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Nije mi toliko do performansi koliko do toga da skužim zašto ne ide na 800 MHz, možda ne gledam dobro, makar sam našao nekaj na forumu OCZ-a na kojem tip tvrdi da ne možeš imati točnih 800 MHz upravo zbog onog omjera gore što sam napisao, ili moram spuštat množitelj da bi mi omjer FSB ![]() Zadnje izmijenjeno od: Bjukenon. 30.07.2010. u 23:24. Razlog: Zaboravljen odgovor na drugi post |
|
![]() |
![]() |
#7 |
iVar
Datum registracije: Nov 2009
|
Jesi probao s kakvim drugim ramovima,jer ja sam imao slican problem prije jedno 2 mjeseca sa ocz ramovima (platnium) dok na kraju nisam izludio pa prodao ih.
#8 |
Premium
|
Palo mi na pamet ali nisam stigao probati, al opet, taj odnos me muči, ta formula gore iz prvog posta mi je podosta logična, a pokupio sam ju na OCZ-ovom forumu, tam je neki lik to fino razjasnio, ne vjerujem da je to krivo? Ovdje je drugi procesor ali i moja matična u pitanju. Evo citata: " That is because of how the AMD CPU/Ram speed relationship works. There are no 1/2 ram dividers and ram is always a divider of the CPU speed on K8 CPU's (phenom changes everything). 5000+ BE has a stock speed of 2.6 GHz (200 x 13) now to get 800 ram speed you would have to divide the CPU speed by 6.5, right? 200 x 13 = 2600 / 6.5 = 400 MHz = DDR2-800. Since the 6.5 divider does not exist (only whole numbers) this is converted to 7, thus the equation becomes 200 x 13 = 2600 / 7 = 371 MHz = DDR2-742. So yes on an odd CPU multi, the DDR2-800 divider doesn't work and give you DDR2-800 because you can't divide by x.5. Attached is a chart showing CPU multipliers and the various Ram dividers and what your actual ram speed will be at various HTT clock speeds. " preuzeto sa: www.ocztechnologyforum.com Jesam ja nešto krivo pohvatao? |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|