Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 30.07.2010., 18:42   #1
Bjukenon
Premium
Moj komp

Bjukenon's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
OCZ DDR2 1066 i ASUS M2N-E

Ovako, unaprijed se ispričavam ako sam stavio temu u krivi podforum, nisam siguran kamo bih ju smjestio, ako je krivi podforum, molim moderatora da ju prebaci u pravi.

Dakle, problem je slijedeći, složio sam bratu konfiguraciju:

Matična: ASUS M2N-E
Procesor: AMD 4200 X2
RAM: OCZ DDR2 1066 MHz, ovaj model
Grafička: GIGABYTE 2600pro

Problem je slijedeći, želim da mi ova memorija radi na 800 MHz, u biosu mu stavim da tako radi, tamo ga prepoznaje kao 800 MHz, ali mi u everestu očitava da radi na 733 MHz, u cpu-z ga prepoznaje kao DDR2 5300.
Matična je kupljena tu na forumu u kompletu sa procesorom, grafičkom, bez RAM-a koji je kupljen naknadno.

S obzirom da se s tom matičnom susrećem prvi put, malo sam googlao da vidim da li tko ima sličnih problema i našao sam da ta matična nema uopće mogućnost namještanja omjera DRAM-a i FSB-a.

Ovakva je situacija kod mene: 200x11=2200, ako želim staviti da mi RAM radi na 400, trebao bih dijeliti 2200 sa 5.5. ali to ne postoji jer nije cijeli broj pa se zaokruži i onda se dijeli sa 6 i dobijem 366 MHz (733 MHz). Ne razumijem zašto nije dostupna mogućnost da se ručno podešava omjer.

Probao sam mijenjati postavke, no već malo mijenjanje postavki i baca BSOD.
Nije mi cilj klouknuti komp, ako se neki osjetni pomak između ovih 733 MHz i 800 neće osjetiti, neću dirati više ništa.

OS je Win 7 Ultimate.

Hvala unaprijed.
Bjukenon je offline  
Staro 30.07.2010., 18:55   #2
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Bjukenon Pregled postova
..Ovakva je situacija kod mene: 200x11=2200, ako želim staviti da mi RAM radi na 400, trebao bih dijeliti 2200 sa 5.5. ali to ne postoji jer nije cijeli broj pa se zaokruži i onda se dijeli sa 6 i dobijem 366 MHz (733 MHz).
Cek ovo je tvoja formula ili?
Citiraj:
Nije mi cilj klouknuti komp, ako se neki osjetni pomak između ovih 733 MHz i 800 neće osjetiti, neću dirati više ništa.
Radije ne diraj nista.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.07.2010., 19:18   #3
Bjukenon
Premium
Moj komp

Bjukenon's Avatar

Nije moja, našao sam to i primijenio na svoj proc .
Ako mi je množitelj 11, FSB 200, znači, procesor radi na 2200 MHz, a htio bih da je ram na 800 MHz (400 MHz), znači da je odnos rama i procesora 5.5.

Kao što sam rekao, zaokruži ga na 6 što se vidi i u everestu, nažalost , nisam na kompu da dam sliku ali budem ako je potrebno, imaš dio u everestu gdje piše: DRAM: FSB= CPU/6 i to je taman tih 366 MHz koje mi everest i očitava.

Vjerovatno neću niš dirati ali mi nije jasno zašto ne mogu odrediti sam omjer FSB-a i DRAM-a.
Bjukenon je offline  
Staro 30.07.2010., 19:53   #4
Deathclaw13
Premium

Datum registracije: Oct 2009
ja na svojoj m2n-e i g-skill na 800mhz mogu normalno odrediti omjer i mogao sam sa svakim biosom koji sam probao
da ne trazis mozda pod krivim nazivom u biosu?
Deathclaw13 je offline  
Staro 30.07.2010., 22:25   #5
electro
Premium
Moj komp

electro's Avatar

Datum registracije: May 2007
nema tu pomaka u perfomansama (733-800) koje češ primjetiti
electro je offline  
Staro 30.07.2010., 23:21   #6
Bjukenon
Premium
Moj komp

Bjukenon's Avatar

Citiraj:
Autor Deathclaw13 Pregled postova
ja na svojoj m2n-e i g-skill na 800mhz mogu normalno odrediti omjer i mogao sam sa svakim biosom koji sam probao
da ne trazis mozda pod krivim nazivom u biosu?
Daj mi reci, gdje to imaš? Nisam baš na ti sa Awardom, a ima puno opcija pa ih nisam još stigao sve izguglat.

Nije mi toliko do performansi koliko do toga da skužim zašto ne ide na 800 MHz, možda ne gledam dobro, makar sam našao nekaj na forumu OCZ-a na kojem tip tvrdi da ne možeš imati točnih 800 MHz upravo zbog onog omjera gore što sam napisao, ili moram spuštat množitelj da bi mi omjer FSBRAM bio 1:1, nemam pojma...

Zadnje izmijenjeno od: Bjukenon. 30.07.2010. u 23:24. Razlog: Zaboravljen odgovor na drugi post
Bjukenon je offline  
Staro 03.08.2010., 02:07   #7
Luce
iVar

Luce's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Jesi probao s kakvim drugim ramovima,jer ja sam imao slican problem prije jedno 2 mjeseca sa ocz ramovima (platnium) dok na kraju nisam izludio pa prodao ih.

Luce je offline  
Staro 03.08.2010., 11:56   #8
Bjukenon
Premium
Moj komp

Bjukenon's Avatar

Palo mi na pamet ali nisam stigao probati, al opet, taj odnos me muči, ta formula gore iz prvog posta mi je podosta logična, a pokupio sam ju na OCZ-ovom forumu, tam je neki lik to fino razjasnio, ne vjerujem da je to krivo? Ovdje je drugi procesor ali i moja matična u pitanju.

Evo citata: " That is because of how the AMD CPU/Ram speed relationship works.

There are no 1/2 ram dividers and ram is always a divider of the CPU speed on K8 CPU's (phenom changes everything).

5000+ BE has a stock speed of 2.6 GHz (200 x 13) now to get 800 ram speed you would have to divide the CPU speed by 6.5, right? 200 x 13 = 2600 / 6.5 = 400 MHz = DDR2-800.
Since the 6.5 divider does not exist (only whole numbers) this is converted to 7, thus the equation becomes 200 x 13 = 2600 / 7 = 371 MHz = DDR2-742. So yes on an odd CPU multi, the DDR2-800 divider doesn't work and give you DDR2-800 because you can't divide by x.5.

Attached is a chart showing CPU multipliers and the various Ram dividers and what your actual ram speed will be at various HTT clock speeds. "

preuzeto sa: www.ocztechnologyforum.com

Jesam ja nešto krivo pohvatao?
Bjukenon je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke