Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.06.2010., 10:35   #1
Tionio
Registered User
Moj komp

Tionio's Avatar

Datum registracije: Jul 2009
Kako umrežiti 5 kompa, TV i printer

Zadnje dane radim na umrezivanju cijele kuce, studia i tako dalje..pa sam to sve uspio spojit (fizički), al trebalo bi mi malo poduke oko softwareskog podešavanja. imam spojeno slijedece:
da pojasnim. na wireless mi se inace jos spaja i laptop, a uvijek je spojen jedan komp (win 7)
na 1. lan port mi je spojen LAN SWITCH iz kojeg ide 2 porta u kompove, jedan u TV i jedan u printer
na 2. lan portu je spojen jos jedan komp (XP)

dakle. cilj mi je da svaki komp spojen na 1. lan portu i wirelessu ima mogucnost printanja na spojeni printer.. (sto se tice kompa sa 2. lan porta, to mi nije potrebno jer je s printerom spojen USB-om).
i jos bi volio kad bi mogao sa svakog kompa na TV vuci nekakav video..imam PANASONIC VIERA plazmu koja ima mogucnost tog umrezenja, al neam pojma kako to radi!

ako sta ne razumijete pitajte me!
hvala!
Tionio je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2010., 12:31   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Poćeo si dobro, pogledaj Sticky - je (uvod ADSL Biblije pogotovo).
Preporuka je svim kompovima postavit fiksne mrežne postavke (laptopima ostavi automatiku ako ih koristiš na više lokacija), isti workgroup.
Mada si rekao da PC3 (sa svojim usb printerom) netreba printat na mrežni printer (spojen na switch) to nije problem postavit makar samo kao alternativu, isto vrijedi i u obrnutom "slućaju" npr. print sa PC1/2 na usb printer na PC3.
Za TV željeno također nebi trebao biti provlem, svakako pročitaj user manual, vrijede iste preporuke kao gore za kompove.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.06.2010., 13:13   #3
Tionio
Registered User
Moj komp

Tionio's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Poćeo si dobro, pogledaj Sticky - je (uvod ADSL Biblije pogotovo).
Preporuka je svim kompovima postavit fiksne mrežne postavke (laptopima ostavi automatiku ako ih koristiš na više lokacija), isti workgroup.
Mada si rekao da PC3 (sa svojim usb printerom) netreba printat na mrežni printer (spojen na switch) to nije problem postavit makar samo kao alternativu, isto vrijedi i u obrnutom "slućaju" npr. print sa PC1/2 na usb printer na PC3.
Za TV željeno također nebi trebao biti provlem, svakako pročitaj user manual, vrijede iste preporuke kao gore za kompove.
hvala..evo, barem da sam odgovor dobio, istu temu sam i na drugom PC forumu postavio, pa nista...za kompove cu vidit..al, jos uvijek me buni TV i printer..znaci na printeru nemoram nista dirat..sam ustekam u switch i drugi kompovi mi ga prepoznaju ili??
Staro 22.06.2010., 15:20   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

U principu da, pročitaj manual od printera i TV (tome i služe) i nađi kako se podešavaju i prijavljuju na mrežu.
Preporuke su iste kao i kod kompova.
Nisi naveo pune oznake printera i TV - a.
Staro 22.06.2010., 19:54   #5
bliss_zg
bliss_zg - take, muljanje na tržnici
Moj komp

Datum registracije: Sep 2007
Bilo bi dobro da si naveo model printera, iako sumnjam da ces ga preko switcha moci koristit.
Mislim da ces ga morat spojit direktno sa jednim kompom i omogucit njegovo sheranje.
bliss_zg je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2010., 21:23   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A zašto nebi mogao ako ima mrežno sučelje, danas to nije rijetkost a i ne poskupljuje printer puno.
Ako se i zeznio, kako kažeš spojit će ga preko jednog kompa i no problemo.
Da nebi bilo dileme, autoru je već sugerirano da navede pune oznake.
Staro 22.06.2010., 21:36   #7
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Printer i TV su po defaultu vjerojatno namješteni da IP adresu dobivaju od DHCP servera tako da bi za printer to morao promijeniti jer će biti problem kod printanja ukoliko se adresa promijeni nakon lease timea. Nisi rekao koji printer imaš, ali najčešće se to radi preko LCD-a na samom printeru ili kroz njegovo mrežno sučelje.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2010., 23:20   #8
Tionio
Registered User
Moj komp

Tionio's Avatar

TV: Panasonic Viera plazma, 600Hz..
printer: KONICA MINOLTA bizhub C10

ni u jednom od tih proizvoda u manualu ne pise nista, ama bas nista o umrezavanju uredjaja..nebi ni pitao na forum da nije tako
Staro 24.06.2010., 00:22   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Za TV opet nisi napisao točnu oznaku modela, a za printer sam u roku od 5 min našao link za User Manual (direktni link). Fino piše kako podesit mrežne postavke preko LCD - a i tipki na njemu.
Staro 24.06.2010., 00:45   #10
Tionio
Registered User
Moj komp

Tionio's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Za TV opet nisi napisao točnu oznaku modela, a za printer sam u roku od 5 min našao link za User Manual (direktni link). Fino piše kako podesit mrežne postavke preko LCD - a i tipki na njemu.
sry..tu sam djelomicno i ja kriv sto nisam isao odma gledat na net..nego imam neke lokalizirane upute..u kojima ne pise ni da LAN utor ima..a kamli kako podesit...tnx puno na ovom..
tv: Panasonic Viera TX-P42V10E
al, evo, i za TV sam nasao manual i sve lijepo nacrtano KLIK
samo je trebalo posurfat..jer na ovim lokaliziranim uputama, pola toga izbace...

Zadnje izmijenjeno od: Tionio. 24.06.2010. u 01:12.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.06.2010., 03:15   #11
danij3l
Premium

danij3l's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
po meni bi bilo najbolje da postavish static DHCP na routeru (ako imash mogucnost) jer se onda necesh morati zajebavati sa svima uredjajima/kompovim odvojeno, napravish konf. na routeru i adio
danij3l je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno