Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.04.2010., 10:33   #1
23-D
Premium
Moj komp

23-D's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
S-video kabel, grafička ili nešto treće?

E ovako...ovaj problem mi se vuče već neko vrijeme....

SIMPTOM PRVI: (prisutan već neko vrijeme - par mjeseci)

Palim komp, pojavljuje se boot ekran, WinLoad ekran i kada dolazi do prelaza sa WinLoada u Login ekran nestaje slika i ekran javlja da nema video signala, dok komp u podlozi nastavlja podizat sistem. Sliku ne mogu vratiti gašenjem-paljenjem ekrana, nego moram resetirat komp.
Nema pravila, nekad se dešava, nekada ne.

SIMPTOM DRUGI: (jučer, prvi i jedini put)

Mala je gledala crtić sa DVDa, preko S-videa na TV (klonirano, i ekran i TV). U jednom trenutku je ekran izgubio sliku sa istom porukom kao u prvoj točki, dok je na TVu ostala zamrznuta slika crtića.

POSTAV SISTEMA:

ATI Radeon x1300Pro, ali je do prije par tjedana bila x550 i ista stvar se dešavala, tako da sumnjam da je grafička. TV mi je preko Svidea stalno spojen na komp u Clone modu (neznam da li ima veze; sa Theatre opcijom da mi na TV baca fullscreen video, tako da ja mogu raditi na kompu dok netko gleda film/crtić na TVu)

ANALIZA:

Grafičku sam eliminirao kao mogući problem (a možda griješim).
Pregledom Svideo->SCART kabela sam ustanovio da ima "struje" na S-video kraju (loše uzemljenje?). Kada mi je Svideo odspojen onda se komp boota normalno.

PITANJE:

Gdje bi mogao biti problem? Pretpostavljam da nije u kompu. Da li je u TVu (Neki CRT Evelux) ili u samom kabelu? Da uzmem novi kabel (kvalitetniji)?

I za ubuduće....koliko grafičkoj/matičnoj smeta ako je S-video stalno uključen? Gledao ili ne gledao na TVu Clone mi je stalno aktivan.

EDIT:

Sada sam se sjetio, problemi su mi MOŽDA počeli kada sam TV spojio na DVB-T (Denver neki). Setup sa SCARTovima je TV antena (kućna sa pojačalom) u DVB-T, DVB-T SCARTom u TV, a komp je S-Video-SCART kabelom direktno u TVu.
Možda TV antena radi problem, pošto je sa pojačalom????

Zadnje izmijenjeno od: 23-D. 24.04.2010. u 11:15. Razlog: dodatne informacije
23-D je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2010., 17:03   #2
taip@n
Master of the VCR
Moj komp

taip@n's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
s-video kabl ne vjerujem da je kriv. dvb-t receiver također ne vjerujem da je kriv. ako kažeš da se komp normalno boota kad je s-video kabl isključen iz tv-a. to su onda neke bios postavke za display (ukoliko postoje) ili postavke drivera.

to jel s-video uštekan cijelo vrijeme ne bi smjelo imati nikakvog utjecaja na bootanje niti na rad kompa, kao ni stalno uključen clone mod. u tv-u također nije problem.

dakle poigraj se s postavkama u video driverima, posebno s theatre opcijom... naravno, tebi je jasno da od starih video kartica (i vjerojatno sa nekim starijim jednojezgrenim procom) tražiš jako puno .... da ti se na tv-u normalno, glatko prikazuje film a ti da nesmetano radiš na kompu? ne znam baš... tim prije što su ti stariji grafički procesori isporučivali hardversku akceleraciju videa samo na jedan izlaz, a na drugi ne, pa sad ovisi kako ti je sve posloženo i što radiš....

koliko se sjećam kod kartica tih generacija je znalo biti problema i s catalystima, možda da ih deinstaliraš i počistiš, pa probaš s nekom drugom verzijom (ne nužno zadnjom) drivera?
Oglas

Oglas
Staro 26.04.2010., 09:46   #3
23-D
Premium
Moj komp

23-D's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
A da li bi moglo biti da mi je previsoka rezolucija? Čak sada kad razmišljam moguće da je problem počeo nedugo nakon što sam uzeo novi monitor pa sam rezu podigao sa 1152x864 na 1680x1050??? Pa da je sada to previše za grafu?

Primjećujem da mi se Gigabyte x1300Pro dosta grije. Ima samo pasivno Silent-Pipe II hlađenje.
23-D je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2010., 12:01   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Prvi problem je napajanje, probaj komp i tv (i DVB-T i DVD) spojit na isti strujni krug tj. fazu.
Drugi problem kad nestane slike na primarnom monitoru, vidi jel imaš sliku na TV - u, u nekim kombinacijama se dešava da video kartica proglasi drugi izlaz (u tvom slućaju s-video) kao primarni i tada nema slike na monitoru. Rješenje je ispravno postavit primary and secondary display kroz CCC ili kad to "neće" moraš ištekat s-video iz grafičke (baš na ovoj strani a ne na tv kako ga grafa nebi detektirala).
Treće, grijanje probaj riješit nekim usmjerenim ventom tako da forsira zrak preko hladila van kućišta.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno