Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.11.2009., 02:53   #1
gigi_
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2009
PowerColor ATI Radeon X1650Pro pregrijavanje, downclock rješenje?

Ovako iam staru kramu od kompa :

p4 2,66ghz, 1,5gb ddr1 rama i tu sam grafulju nedavno dobio za takorec dzabe...

no graficka se konstantno pregrijava. uletim u neku igru igram par minuta i ekran se zamrzne, nekad se sam sistem restarta, nekad ga moram ja nasilno restartat.

prvo sam si mislio ma konfa mi je premrtva generalno, zato mi se jedan cod4 zamrzne, ali onda dodje ekipa sa slabijim grafuljama i vrti bez beda igru i preko 1024*768.. a ja ako je vrtim preko minimalca u roku pola minute sve ode u pm.

i posve je sigurno da je rijec o pregrijavanju, jer sam da budem siguran, sada neku noc stavio po noci otvoreno kuciste na balkon na oko 5 stupnjeva, i upalio komp i sve je radilo bez greske.

sada kako je to stari komp i ja nemam namjeru kupovat ni neke cooling sisteme zalmane neam pojma ni thermaltake kucista, da li bi mi jedan downclock mogao pomoci da rijesim svoje probleme?
i kako se uopce to radi?
imam neki ati tools ali nista ne kuzim.

i ako neko ima neki drugi prijedlog slobodno nek napise.

hvala svima unaprijed!
gigi_ je offline   Reply With Quote
Staro 01.11.2009., 08:11   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Jesi očistio prašinu iz coolera i stavio novu pastu između njega i gpu? Nisi? Onda to učini. Ako ne znaš kako, zamoli nekoga tko zna. Nije neka velika nauka.
Oglas

Oglas
Staro 01.11.2009., 09:45   #3
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Upravo to, pogotovo ako ima onaj turbinski hladnjak sa rebarcima ispod plasticne maske, tu se nakupi prasine da se zaseres
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 01.11.2009., 10:12   #4
Viperus
Premium
Moj komp

Viperus's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ako ti vent ima neki senzor il neš (mislim da ti stariji nemaju jel?) pogledaj jel ti se vent vrti istim okretajima ko prije. Ako je odgovor da, onda je stvar prašine/paste, a ako se vrti na npr duplo manjoj onda je stvar venta.

edit: Izgleda da smo ti svi zaboravili odgovorit na pitanje. Da, underclock će pomoći, ali ako ti se termalna pasta ne drži više, samo će oduljiti vrijeme do restarta tipa, 10% underclock -> restart za 45min umjesto 30min, tak neš.
Viperus je offline   Reply With Quote
Staro 01.11.2009., 10:36   #5
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Počisti i nakelji neku 80-tku na pasivni dio i deri miško...Powercolorke su imale katastrofalno hlađenje i često su rikavale baš zbog toga.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 01.11.2009., 10:52   #6
Viperus
Premium
Moj komp

Viperus's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Počisti i nakelji neku 80-tku na pasivni dio i deri miško...Powercolorke su imale katastrofalno hlađenje i često su rikavale baš zbog toga.
Potpisujem, to mi se desilo sa Powecolor 9800PRO (ali radeonkom XD), mislio da je crkla, dao je jednom tipu, i on popravio za 100kn sa novim ventom.
Viperus je offline   Reply With Quote
Staro 01.11.2009., 13:58   #7
gigi_
Premium
Moj komp

neznam kako mogu provjerit dal se cooler vrti brzinom kojom bi trebao, ali se vrti...
a glede prasine i ljepila, grafu sam dobio novu novcatu zapakiranu prije a niti mjesec dana, i to pregrijavanje je prisutno od prvog dana, a prasine (mozda sada nesto i ima) nije bilo..

sta svejedno smatrate da bi bilo uputno ponovo naljepit kuler?
Staro 01.11.2009., 14:19   #8
gigi_
Premium
Moj komp

btw skinuo sam sada neki programcic neki speed fan da pokusavam ustanovit jel se to vrti...
ne kuzim bas sve ove okretaje itd..
ali program neke 3 temperature nadzire ova prva mora da je CPU, ona je uvijek tu na 32 stupnja kulturno.. ima neka druga koja je prigododno okicena sibicom koja gori ta je na oko 60 stupnjeva... mozda je to graficka?
uglavnom upalio sam ati tool i stisnuo onaj 3d view i scan for artefacts i onda sam pratio tu temperatutu.. ova od procesora je uvijek ostala na 32 stupnja..
a ova druga se u minutu i po povecala na preko 70.. na 74 stupnja sam abortao to skeniranje i ugasio 3d view.. pa je temperatura opet pocela padati...
Staro 01.11.2009., 14:19   #9
CRO_VET
Premium
Moj komp

CRO_VET's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
ili jednostavno hladnjak više nemre ohladiti grafu,negdje nešto zaštekalo,preporučam ti da skineš taj (de)generic,i "zavežeš" neki od 80 mm,imao sam gecube 1650 pro,i bez hladnjaka uopće nije htjela raditi,stavio od 80 mm i bilo sve ok,dobro u 2d još nekako,ali u igrama,nema šanse! a čip bi trebao biti 80nm,znači i manje zagrijavanje,ali eto nije očito takav slučaj
Staro 01.11.2009., 20:35   #10
Halos
muimerP
Moj komp

Halos's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Ajme katastrofa, nisam vjerovao

upravo upogonio x1650pro, kojaj katastrofa, 65 stupnjeva u IDLE-u, neznam kako sma uopće PES igrao do maloprije.Kaos...imam onaj sandwich zalman, ali neznam kako da ga pričvrstim, jer sranje ima toliko sarafa i svega da sam poludio...

Ugl., potpis na hladnjak, stvarno je koma, i evo bas idem jednu 80-tku prikeljit

edit: Ma kakav 80 stupnjeva dere...stavio sma od AGP verzije i to aluminiski i evo 55c, super...

Zadnje izmijenjeno od: Halos. 01.11.2009. u 21:19.
Halos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.11.2009., 01:36   #11
gigi_
Premium
Moj komp

ma covjece.. ja sam pustio upaljen komp cijeli dan.. i temperatura je sada 73 stupnja a ne radim takorec nista... u wordu nesto tipkam i evo mozilla radi..

joj morat cu neki veci ventilator izmislit
Staro 06.11.2009., 15:19   #12
CRO_VET
Premium
Moj komp

CRO_VET's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
pa imaš na tržnici ljudovi ih prodaju npr- 5 kom za 60 kn! nije uopće greda
Oglas

Oglas
Odgovori