|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2010
|
MBO Foxconn NF4UK8AA ne prepoznaje novi WD10EARS HDD
SLIKA 2: SLIKA 3: Ovako... Pred par dana mi je komp zablokirao i ja ga restartao... I od onda mi piše: "Boot system failure, please insert system disk and press enter". znači ne prepoznaje mi HDD...
I ja odnesem HDD na servis i kažu mi da je riknuo HDD... I ja kupim novi HDD Western Digital Caviar 1 TB... HDD je SATA (ili SATA 2 nisam siguran, uglavnom onaj crveni tanki kabel)... No i dalje mi javlja istu poruku ""Boot system failure, please insert..." Uštekam ja u matičnu (Foxconn NF4UK8AA) novi sata kontroler i spojim s HDD-om. Onda mi se pojavila SLIKA 1. Dakle nekako je prepoznalo HDD... I ja pritisne ctrl+s i pojavi mi se SLIKA 2... Tamo sam ga formatirao kao što je i prikazano na SLIKA 2.... Nakon formata pretpostavio sam da bi instalacija windowsa morala proći... ali kad sam pokušao s WIndows XP SP2 instalacijom javi mi SLIKA 3... Pomislio sam da je problem u sata driverima pa sam probao i s windows 7 koji ih ima integrirane. No i tamo nisam mogao instalirati jer mi nije prepoznalo HDD niti nikakvu particiju niti unpartition space... Jel znate možda u čemu bi bio problem?... Na kutiji od diska mi piše da za WIndows Xp treba postaviti jumpere na 7-8, a da je za ostale windowse ništa... I to sam probao ali ni to nije pomoglo. šta da radim? da nije problem u matičnoj da nemože prepoznati disk ili je problem u disku? Ili pak nešto treće? Hvala unaprijed SLIKA 1: SLIKA 2: SLIKA 3: Zadnje izmijenjeno od: beathuperla. 24.04.2010. u 13:40. Razlog: editiranje slika |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
pa i je problem u driverima, morao si dobiti drivere sa SATA kontrolerom kojeg si kupio. Ujedno probaj resetirati bios pa nazad spoji disk na ploču |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Nađi u BIOS-u stavku SATA Mode (obično pod Advanced features) i prebaci vrijednost iste u 'IDE Mode' ili http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36885
![]() |
#4 |
Master of the VCR
Datum registracije: Oct 2007
|
EARS je novi wd caviar green na 5.4krpm koji ima 4kb sektore umjesto 512bajtnih što mu donosi nekih 10% povećanja kapaciteta. kod tebe se javljaju problemi s adresiranjem prostora na disku kad koristiš xp. postoji način da se to riješi a to je upravo taj jumper koji forsira drukčije adresiranje. no to hoda samo ako koristiš cijeli disk kao jednu particiju, a i u slučaju da ikada skineš jumper, podaci su nepovratno izgubljeni - tako da to nije baš neko rješenje. rješenje (kada koristiš xp) je wd-ova aplikacija WD Align Utility koju dl-aj i pokreni nek sredi disk. za vistu i sedmicu to nije potrebno jer one prepoznaju disk i znaju raditi sa 4kb sektorima. naravno, za vistu i sedmicu jumper 7-8 NE SMIJE biti postavljen. ako ti navedeno ne pomaže, onda razmotri mogućnost da tvoja matična (koja je malo starija), odnonsno njen sata kontroler odbija raditi s takvim diskovima, pa tamo gdje si kupio disk lijepo zamoli nek ti daju neki drugi, samo ne WD EARS... sretno ![]() p.s. btw, disk ti je sata2 naravno, ali i tvoja mobo ima sata2 kontroler, tako da tu ne bi smjelo biti problema... i da, a zašto si kupovao sata kontroler? uštekaj disk u matičnu...
♦ As i was going up the stair ♦ I met a man who wasn't there ♦ He wasn't there again today! ♦ I wish, I wish he'd stay away.♦ Zadnje izmijenjeno od: taip@n. 24.04.2010. u 16:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
@cocount nemam tu mogučnost u biosu nažalost, sve sam pretražio... @taipan ni u windowsu 7 ne pepoznaje disk kad krenem u instalaciju nažalost..sata kontroler sam kupovao jer sam mislio da mi ne radi kontroler pa da je u tomu problem... mada kada je disk spojeni s matičnom uopče ne prepoznaje ništa (nemogu do onoga u slici 1 i 2), a sad s kontrolerom ga barem prepozna tu u dosu gdje sam ga i formatirao nekako, iako ga prilikom instaliranja windowsa uopće neće prepoznati... pokušat ću s tim toolom što si reko... ps. jel moguče nekak koristiti tu aplikaciju iz dos-a pošto nemam windowse instalirane na tom hdd-u? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Jesi ti skidao drajvere sa Silicon image stranice? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
EDIT: pokušao sam s bootablnim WD align utility ali isto ne pronalazi particije pa nemogu formatirati tamo niti ništa prilikom boota još javlja neki: "error inserting -no such device" i nešt "cannot open module sg" i "cannot open module st" probao sam i s driverima sa one stranice i od kontrolera originalnim ali isto neće... kao da nije uštekan disk... znači da tražim novi hdd bez tog EARS-a ili ima još nešt prije da probam? Zadnje izmijenjeno od: beathuperla. 25.04.2010. u 13:41. Razlog: editiranje |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
N00B
|
Taj tvoj kontroler je "SiI3132 - PCI Express (1x) to 2 Port SATA300"? Za njega imas tamo: W7 X86 & X64 base driver.. 1. W7 X86 base driver 2. W7 X64 base driver A isto tako i za XP -> XP X86 base driver Vec si probao sa ovim driverima, i integriranjem istih u win. instalaciju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
evo kad sam loadao driver sa diskete i instalirao ga u windows 7 prepoznalo je HDD... napravio sam particije i formatirao ih ali nemogu kliknuti na next jer mi javi poruku "Windows cannot be installed to this disk. This computer's hardware may not support booting to this disk. Ensure that the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu"? " jel moram negdje enablati taj kontroler (nemogu naći točno gdje u biosu se nalazi) ili moram baš integrirati driver u windows instalacijski cd? ps. controler je uštekani na matičnu nije onaj uobičajeni pa bih molio pomoć gdje u biosu se to nalazi... imam onaj bios sličan ovome http://www.nvnews.net/reviews/msi_p6.../bios_menu.gif ali nije točno takav.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
N00B
|
Da Award bios je na tvojoj ploci, vec sam ti rekao ako sta uspijes dobro uspijes.. Ali sa tim Silicon image kontrolerima ne mozes se bas proslavit ![]() Kazem ti ako ti vec treba neki kontroler, onda gledaj da bude (VIA ili JMicron) cak prije JMicron. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|