Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.10.2009., 13:56   #1
žile
Banned

žile's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
HLP - novi disk se mutavo ponaša

Pozdrav svima koji se svojom ekspertizom uključe u ovu temu.

Prije par dana sam kupio Samsung F2 EcoGreen kapaciteta 1.5TB.
Ubacio sam ga u kompjuter,uredno je prepoznat i od BIOS-a i u windowsima.
Onda sam odlučio instalirat sviježe Win7 na WD 6400AAKS iz siga (on je sistemac,ovaj Samsung je ionako trebao služiti kao storage).
Instalirao sam Win7,napravio tri particije kapaciteta 465GB jer sam duboko uvjeren kako disk ima tri ploče te sam mislio particiju na WD-u za programe također isformatirati.
Prebacio sam te neke podatke,bilo je par HD filmova,players folder za CoD4 za ispunjenim challengeima i dosta je otišlo na Program files od stare instalacije wina jer u tom trenutku nije mi se dalo razvrstavati šta mi treba,a šta ne.
Nešto od neke važnosti (srećom) nije bilo na diskovima,što ne znači da bih i ovo volio izgubiti.
Dakle,uslijedio je reboot nakon instalacije drivera,nakon čega je ponovno bootanje trajalo cirka 4-5 minuta
Na čelu mi se naravno odmah ispisalo WTF,friški windowsi?
Ulazim u My Computer,tri particije stoje tamo još uvijek (kasnije će nestat),međutim,klikom na bilo koju od njih piše "drive is not formatted"...
Dakle,tada već vidim da tu nešto nije u redu.
Nakon par sati googlanja,vidim da je vjerojatno particijska tablica ošla u rodni kraj,te nalazim neke tutorijale da je probam restaurirat putem testdiska (što držim da je i najzaslužnije jer ih sada uopće nema).
Međutim,ništa ne urađa plodom od toga.Podaci su još tamo,jer sam dobar dio njih uspio vratit sa onim programom što dođe zajedno sa testdiskom,međutim to je sve preimenovano i liči na jedan dobar ćušpajz svih tih podataka,koje bi vjerojatno radije izgubio nego sada isponova razvrstavao,preimenovanje vršio i sve zabavne aktivnosti koje uz to idu.
Onda sam pokušao ponovno sve isformatirati iz win setupa,međutim sa tim diskom win više ne želi raditi,ni iz setupa,ni iz wina.
U storage manageru,taj prostor stoji kao unallocated space,koji je potrebno inicijalizirati.
Normalno,tu radnju nije moguće sprovest jer na svaki klik baca "data error (cyclic redundancy check)".
Već sam se pomirio da vjerojatno sve podatke neću više vidjeti - nešto od toga imam po drugim diskovima,žao mi je HD promo materijala koji sam poskidao i nisam stigao odseedat i sada ću dobit H&R -.-'.
Moram stavit disclaimer - da se na disku nalazilo išta iole pametnije,usudio se nebih prtljati po njemu.Ovako je sad samo bitno da ga opet isformatiram i da ga stavim u funkciju.
Onda sam naišao na stranicu gdje su predložili da to napravim pomoću GParteda.Nešto sam i na faksu radio s linuxom,tako da mi nebi bio vjerojatno problem da GParted disk zapravo i - vidi.
WD i sve njegove particije uredno prepoznaje,dok od Samsunga niti S.
Naredbom fdisk /dev/sdb/ uredno izlista WD,
dok fdisk /dev/sda/ (gdje bi trebao biti Samsung jer je na nižem kanalu),nešto radi otprilike pola minute - što je znak da nešto radi jer /dev/sdž kada upišem u sekundi lupi error - no na kraju napiše "unable to read".
Ima li tko kakvu ideju zašto ja s time nemam uspjeha, ili je disk jednostavno bez obzira što ga win i BIOS vide,neispravan?
I što mi je dalje činiti?Čekić,sikira,lomača,reklamacija?
Stvarno svaka ideja je dobro došla...

Hvala.
žile je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2009., 12:03   #2
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ufff ovo je stvarno čušpajz

Za pocetak na Samsung sajt da vidimo kakve oni materijale imaju, tj. da otklonimo mogucnost fizickog kvara:

Troubleshooting

Disk Manager

ES Tool

Ovo je prvi korak ... premda kada su u pitanju particijske tablice ... joooj :/

To smo davnih dana naucili u srednjoj pomocu HEX editora ... kada se particijske tablice zaj... tj. kada se bezveze prcka po MBR-u nema podataka natrag (osim ako imas spremljenu kopiju tablica na posebno mjesto), a u ovom slucaju je jedino pitanje da li je disk fizicki ispravan.

Samsung je u pitanju i ovo nije netipicno za njega ... jednostavno se znaju desavat ovakve stvari :S
Oglas

Oglas
Staro 23.10.2009., 12:28   #3
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Instalirao sam Win7,napravio tri particije kapaciteta 465GB jer sam duboko uvjeren kako disk ima tri ploče.
Koje ovo veze ima? Pa nije da će on sam svaku particiju staviti na svoju ploču?

Ako nikako nemoš povratit podatke, formatiraj ga i spoji sve particije nazad u jedan disk, pa nakon toga opet full format i onda particioniraj po želji.

Jesi li u W7 korisito disk management tool ili kako si radio particije?

P.S. WD je za diskove, Samsung je za TV-e i mobitele
Staro 23.10.2009., 12:55   #4
žile
Banned

žile's Avatar

Vratio sam nekih 75% svega.Sad moram sjest i vidjet šta je sve vratio...
Iz win setupa sam radio.Možda je to njubasto,ali nijedan disk mi nije na takvu proceduru nikad pravio cirkuse.
Zašto Samsung?Imao sam prije dva mala spinpointa,nisu pravili sranja.A bio sam tada već u kupovini pa sam,pošto sam uzeo na rate disk i G500,htio da bude sve na jednom računu,a ne ganjat WD gdje ga ima.Iako priznajem,više bi volio WD

Anyhoo,skinuo sam ES sa njihove stranice.Errorčina u prvom passu,preporučuje se low level format.Sada ga radi.Vjerojatno do sutra obzirom na kapacitet.

Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Ako nikako nemoš povratit podatke, formatiraj ga i spoji sve particije nazad u jedan disk, pa nakon toga opet full format i onda particioniraj po želji.
Znači moram ja stavit svaku particiju na njenu ploču
Hav tu?to je ovo,jel?
Staro 23.10.2009., 13:31   #5
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Odlicno, barem smo ga ozivili

Ovo za particije je bila zajebancija, nema potrebe ...

Tutorial od kolege Tomy-a je vise orijentiran na sistemske i SSD diskove, tak da to bas i ne bi imalo nekakvog znacaja.

Ionako 7-ica prilikom formata sama stavlja alignment, tak da nemas brige.
Staro 23.10.2009., 13:55   #6
žile
Banned

žile's Avatar

OK.
Znači,po svemu sudeći,ovo će riješiti problem.
Kako da ga prekontroliram idući puta da se uvjerim da je siguran za podatke kada idući puta probam nešto prebaciti na njega?
Staro 23.10.2009., 14:07   #7
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Taj ES Tool je sasvim ok za Samsung hardove ...

Ako bas hoces alat za sve zivo onda mi HDD Sentinel pada na pamet ... pokazuje neke stvari koje ni ne znas da postoje
Staro 23.10.2009., 17:28   #8
žile
Banned

žile's Avatar

Znači napravim par passova onog testa koji mi je bacio error?
U 12:50 sam stavio format,do ovog trenutka je na 9.230%.
Viva Las Vegas i diskovi od 1400GB
Staro 25.10.2009., 16:22   #9
žile
Banned

žile's Avatar

Evo nakon 50 i nešto sitno sati što nisam mogao koristiti komp dok EStool radi low level format,error je i dalje prisutan.
AJ39 : DMA error je error code.
Probao sam više različitih kablova,resetirao BIOS,počistio sve što sam počistit mogao putem tog alata,probao na drugom računalu - sve daje isti ishod...
Nisam gledao vide li Windowsi disk sada,i mogu li opet particionirati.Da budem iskren,ni ne zanima me jer disku koji mi na običan dijagnostički test nakon tri sekunde baca error,ne bih htio zadavati nikakav posao.
Voc nekst?Reklamacija?
Staro 25.10.2009., 17:22   #10
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor žile Pregled postova
Evo nakon 50 i nešto sitno sati što nisam mogao koristiti komp dok EStool radi low level format,error je i dalje prisutan.
AJ39 : DMA error je error code.
Probao sam više različitih kablova,resetirao BIOS,počistio sve što sam počistit mogao putem tog alata,probao na drugom računalu - sve daje isti ishod...
Nisam gledao vide li Windowsi disk sada,i mogu li opet particionirati.Da budem iskren,ni ne zanima me jer disku koji mi na običan dijagnostički test nakon tri sekunde baca error,ne bih htio zadavati nikakav posao.
Voc nekst?Reklamacija?
Ja jednostavno ne bi trosio vrijeme, nego bi ga na reklamaciju i bok!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.10.2009., 17:34   #11
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Yep reklamacija bi bila siguran potez.

Bez nekakvih velikih rizika, jer ipak je rijec o storage disku od 1,5TB ...
Staro 25.10.2009., 17:36   #12
žile
Banned

žile's Avatar

Ok,ide onda sutra.Dečki hvala vam puno svima kojima ste se uključili u temu.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno