Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.07.2009., 11:43   #1
digim0n
Registered User
Moj komp

digim0n's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Slaganje kućne mreže sa serverom

Malo mi se povećao broj računala u kući (s 3 na 5) pa imam potrebu složit kvalitetnu mrežu. U mrežu bi ubacio kantu koja bi bila server za net, printer i file storage (imam 4 diska od 1TB za glazbu/video i starog raptora 74GB za OS). Ožičenje nije problem jer je kuća novogradnja i ima ožičenje za GB LAN u svakoj sobi (čak i u oba kupatila što mi je smiješno) i u gornjem (mini) hodniku. Svi kablovi vode u taj mini hodnik. E u taj gornji hodnik bi ja stavio server (pogledaj sliku). E sad dal bi kanta koja uključuje gornje diskove i ASRock NF6G, Athlon 3800+ X2, 2GB RAM-a mogla izgurat da bude server (s windows server 2003 OS-om) ili ipak trebam neki bjesni xeon i milijun giga rama-a? Treba mi i savjet kako to sve izvesti pošto nikad nisam radio sa server 2003 i kako to spojiti da radi. Otvoren za sva pitanja a evo i grubog nacrta kuće (nemojte se smijat, nacrtano u paintu za 5 min).

digim0n je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2009., 13:11   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
HW koji imaš je više nego dovoljan za server kakav želiš. Ja bi nabavio još 1 x Gb mrežnu za PCI Express x1 slot preko koje ideš na 5 - 8 portni Gb switch a sa njega na kompove. Nadam se da je i tel. priključak (adsl) u tom hodniku pa tu staviš i server i adsl modem.

Šta se tiće SW možeš M$ putem, ali mislim da je bolje da podigneš nešto na bazi linuxa. Ima polu - gotovih, gotovih rješenja koja rade sve šta tebi treba a brže i stabilnije. Nedavno je bilo par tema o tome na forumu, potraži malo.
Šta se tiće gore spominjane mrežne, onu 100Mb on-board postaviš kao "ulaznu" prema adslu a ovu Gb (bržu) prema switchu tj. kompovima. Objašnjenje skraćenice niže: LAMP = (Linux, Apache, MySQL and PHP) server
Evo par vodiča:
Step By Step Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) LAMP Server Setup
Build your own server part 1
Build your own server part 2
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.07.2009., 14:26   #3
digim0n
Registered User
Moj komp

digim0n's Avatar

Hvala na odgovoru, već sam mislio zvat neke "stručnjake" da mi dođu rješit pitanje servera i da mi za taj posao uzmu iljadu kuna, al eto bio šogor u pravu kad mi je rekao da pogledam ovdje na forumu. Vratimo se sad na temu. Matična već ima integriran GB LAN imam i jednu Realtek RTL8139 mrežnu s kojom sam se mislio spojit na adsl modem. tel. priključak nije u hodniku al nije bedara okrbat malo zida pošto ima jedan tel. priključak u sobi gdje je pc2. pročitao sam ove tutove što si stavio i ne čini se baš teško, ali me zanima pošto nemam baš iskustva s tim pingvinastim os-ovima jel može to radit i s vezijom 9.04 pošto je tut za verziju 8.10 i dali je procedura puno drugačija?
Staro 01.07.2009., 14:45   #4
Mad_Duke
Guest

Većina tih tutorijala je primjenjiva i u buducim verzijama. Samo pripazi da nemas neke specific stvar, pa provjeri da nema mozda neka bolja alternativa u buducim verzijama.
  Reply With Quote
Staro 01.07.2009., 14:53   #5
digim0n
Registered User
Moj komp

digim0n's Avatar

@Mad_Duke thx, valjda će radit sve, stavio skidat linux i drivere za "server".

Još jedno pitanje. Koji GB switch da kupim da je 8 port? Neki provjereno dobar, a da ne moram prodat bubreg da ga kupim, jer trenutno imam 10/100 D-Link DES-1008D.
Staro 01.07.2009., 15:01   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pa ako nisi pri lovi sada ostavi taj switch šta imaš, posli lako promjeniš (to radi po principu ištekaj > uštekaj).
Rekoh potraži starije sl. teme, gotova rješenja koja mi padaju napamet ZeroShell, ClarkConnect, . . .
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2009., 16:22   #7
digim0n
Registered User
Moj komp

digim0n's Avatar

ništa od ovog komandnolinijskog serverskog ubuntua. samo jedan komp se spaja na server kako treba, ali nema djeljenja neta. ostali ne vide server nikako. pokušao i pingat al 0 bodova. a i mrsko mi je radit u ko u dosu tj komandnolinijski. pokušat ću s ovim drugim tutom jer se radi s grafičkim sučeljem, a i tut je detaljnije napravljen. vjerujem da bi to proradit. još jednom hvala Nikky ta ove tutove...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno