|
![]() |
#1 | |
Registered User
Datum registracije: Jun 2009
|
Slaganje kućne mreže sa serverom
Malo mi se povećao broj računala u kući (s 3 na 5) pa imam potrebu složit kvalitetnu mrežu. U mrežu bi ubacio kantu koja bi bila server za net, printer i file storage (imam 4 diska od 1TB za glazbu/video i starog raptora 74GB za OS). Ožičenje nije problem jer je kuća novogradnja i ima ožičenje za GB LAN u svakoj sobi (čak i u oba kupatila što mi je smiješno) i u gornjem (mini) hodniku. Svi kablovi vode u taj mini hodnik. E u taj gornji hodnik bi ja stavio server (pogledaj sliku). E sad dal bi kanta koja uključuje gornje diskove i ASRock NF6G, Athlon 3800+ X2, 2GB RAM-a mogla izgurat da bude server (s windows server 2003 OS-om) ili ipak trebam neki bjesni xeon i milijun giga rama-a? Treba mi i savjet kako to sve izvesti pošto nikad nisam radio sa server 2003 i kako to spojiti da radi. Otvoren za sva pitanja a evo i grubog nacrta kuće (nemojte se smijat, nacrtano u paintu za 5 min). ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
HW koji imaš je više nego dovoljan za server kakav želiš. Ja bi nabavio još 1 x Gb mrežnu za PCI Express x1 slot preko koje ideš na 5 - 8 portni Gb switch a sa njega na kompove. Nadam se da je i tel. priključak (adsl) u tom hodniku pa tu staviš i server i adsl modem. Šta se tiće SW možeš M$ putem, ali mislim da je bolje da podigneš nešto na bazi linuxa. Ima polu - gotovih, gotovih rješenja koja rade sve šta tebi treba a brže i stabilnije. Nedavno je bilo par tema o tome na forumu, potraži malo. Šta se tiće gore spominjane mrežne, onu 100Mb on-board postaviš kao "ulaznu" prema adslu a ovu Gb (bržu) prema switchu tj. kompovima. Objašnjenje skraćenice niže: LAMP = (Linux, Apache, MySQL and PHP) server Evo par vodiča: Step By Step Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) LAMP Server Setup Build your own server part 1 Build your own server part 2 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Hvala na odgovoru, već sam mislio zvat neke "stručnjake" da mi dođu rješit pitanje servera i da mi za taj posao uzmu iljadu kuna, al eto bio šogor u pravu kad mi je rekao da pogledam ovdje na forumu. Vratimo se sad na temu. Matična već ima integriran GB LAN imam i jednu Realtek RTL8139 mrežnu s kojom sam se mislio spojit na adsl modem. tel. priključak nije u hodniku al nije bedara okrbat malo zida pošto ima jedan tel. priključak u sobi gdje je pc2. pročitao sam ove tutove što si stavio i ne čini se baš teško, ali me zanima pošto nemam baš iskustva s tim pingvinastim os-ovima jel može to radit i s vezijom 9.04 pošto je tut za verziju 8.10 i dali je procedura puno drugačija?
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guest
|
Većina tih tutorijala je primjenjiva i u buducim verzijama. Samo pripazi da nemas neke specific stvar, pa provjeri da nema mozda neka bolja alternativa u buducim verzijama. |
![]() |
![]() |
#5 | |
Registered User
|
@Mad_Duke thx, valjda će radit sve, stavio skidat linux i drivere za "server". Još jedno pitanje. Koji GB switch da kupim da je 8 port? Neki provjereno dobar, a da ne moram prodat bubreg da ga kupim, jer trenutno imam 10/100 D-Link DES-1008D.
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa ako nisi pri lovi sada ostavi taj switch šta imaš, posli lako promjeniš (to radi po principu ištekaj > uštekaj). Rekoh potraži starije sl. teme, gotova rješenja koja mi padaju napamet ZeroShell, ClarkConnect, . . . |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
|
ništa od ovog komandnolinijskog serverskog ubuntua. samo jedan komp se spaja na server kako treba, ali nema djeljenja neta. ostali ne vide server nikako. pokušao i pingat al 0 bodova. a i mrsko mi je radit u ko u dosu tj komandnolinijski. pokušat ću s ovim drugim tutom jer se radi s grafičkim sučeljem, a i tut je detaljnije napravljen. vjerujem da bi to proradit. još jednom hvala Nikky ta ove tutove...
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|