|
|||||||||||
|
|
#1 |
|
Registered User
Datum registracije: Jan 2026
|
Hibridbox noćni limit
Imam pitanja oko hibrid box interneta, uzeli smo ga prije par mjeseci i rečeno nam je da bi trebali imati brzine oko 30, prihvatili smo jer kod nas nema ništa drugo osim bakrene linije a nemaju nikakve planove za skoru izgradnju pristojne infrastrukture, razumljivo jer smo zaselak od 200 ljudi. Stanicu djelimo još s 4 ili 5 drugih sela. U početku je to radilo kao reklamirano, tokom prijepodnevnih sati bilo bi 30, popodne bi palo na 15-20 očekivano iz razloga što je više ljudi bilo aktivno na mreži, a upload cijelo vrijeme bi bio oko 22. Kada dođem s posla često ostanem budan do kasni sati gledam nba ili nešto i krenem primećivati da mi brzina download-a svake večeri se prepolovi. Preciznije svake večeri oko 22-23 sata kada se internet krene stabilizirati i ljudi odu spavati brzina naraste ponovo na 30 i tako radi možda sat vremena i odjedanput kao da mi nekakav limit se uključi oko ponoći i to sve traje do ravno 7:00 h ujutro. Svako jutro u 7:00 h taj se limit digne i brzina ponovo naraste sa 15 na 30, znači točno u sekundu. Kao da postoji limiter koji se navečer uključi i traje do 7:00. I onda uobičajeno imam tih 30 do nekakvih 10-11 kada ljudi postanu više aktivni i brzina krene opadat. Probao sam kupiti antenice da pojačam signal koji je već bio excellent, opet problem ostao dalje isti, pokušao sam njuškati po ruteru i postavku možda tamo ima nešto uključeno ništa nisam pronašao. Zvao sam ht prodaju mi neku spiku da je zbog opterećenosti, na to mi opet nema smisla kako je najopterećenije u 1:00 h ujutro kad svi spavaju. Na mobitelu provjerim brzinu, bez grča dobivam 50-60, a na hibridu nekakvih 15 a upload i dalje 22, opet nelogično mi kako je upload veći nego download. Čitao sam na par mjesta gdje su se znali požaliti na sličnu situaciju u A1 gdje bi tokom večeri i njima se internet drastično smanjio, odnosno opale im limit. Sad si nešto mozgam jel moguće da je to nekakva praksa koju tu operateri ne žele priznati. Razumijem da ova tehnologija nije namijenjena da se koristi kao ultimativni izvor internet brzine, no volio bih doći do nekakvih odgovora, jer trenutno ovo plaćam 30 eura dok vidim sada su pisali da čak za 35 starlink ima ponudu. Imam nekoliko pitanja Može li se ova kartica iz rutera prebaciti u mobitel pa da njega koristim kao ruter odnosno da napravim hotspot? Hoće li to podići brzinu? Ima li netko sa područja slavonije da koristi starlink? Koliko to košta i kakve brzine dobivaju? Ruter je DN9245X6-10, parametri su sljedeći RSRQ -7.0db RSRP -90.0dbm RSSI -66.0dbm. SINR 19.8db Dok vam pišem ovo, napravio sam mjerenje po kojem gotovo da ne dobivam download od 4G jer bakar mi pruža 9 a upload i dalje uredno 21. Kog god da pitam nema obrazloženja za ovaj fenomen gdje je meni upload veći nego download, a usprkos odličnom signalu brzine da gotovo i ne dobivam. Ovdje možete viditi mjerenje: http://tht.speedtestcustom.com/resul...8-0589f096b81a |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
To je brutalan signal, ja sad, na 5g od ht-a sa losijim rssi i sinr imam 350mbps, tcl ht router, i ht turisticki sim. Imam i vanjski zyxel al on ne suradjuje dobro sa mojom baznom stanicom. ![]() Inace dobar 5g je odlicna opcija, ja sam sa A1 imao na 3km udaljenu baznu stanicu konzistentno brzine od 200 mbps, ali je kljuc opticka vidljivost |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
|
Ruter kod mene je 4G, no ipak smatram kako to ne bi trebalo biti toliki faktor da praktično ne dobivam ništa download brzine ili pak svega par megabita. Uprkos svemu 30 bi trebalo biti ostvarivo bez nekakvog većeg napora. Signal s moje strane je na max jer sam i stavio antenice i na najbolji mogući položaj u kući. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2014
|
Preko noći gase određene frekvencije i zato gubiš brzinu. Starlink radi super u Slavoniji. I sam ću ga uzeti sad pa sam se raspitivao kod poznanika i svi imaju download 200 do 350 a upload oko 35 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Ovo je kriminal brzina što imaš, i isto sam ti htio predložiti Starlink što je kolega buljaka spomenuo. Kolega koji živi u Vidovcima, ti ćeš znati di je to je uzeo Starlink prošli mjesec, kaže da je prezadovoljan. Bili smo na lanu kod njega, pa sam zavrtio speedtest: Kaže da je 90% vremena download iznad 300. Surfanje, download, sve radi tip top.
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
Kazati da sam zgrožen kako sam tretiran od strane HT i njihovim uslugama, koje ne bi poželio ni najgorem neprijatelju. Po danu te ribaju sa izgovorom kako je internet opterećen pa je spor, a tokom noći ti izvode ovakve smicalice još kad ih nazoveš i pitaš o čemu se radi oni se prave glupi i ludi. Sve u svemu efektivno dnevno dobijem dva ili možda tri sata ako sam sretne ruke. Nisam siguran imam li pravo tražiti da oni meni zamjene ovaj ruter sa 5g ruterom? Kada sam potpisao za ovo starlink nije imao ovu Residential Lite opciju za 35€ nego je samo bila ova za 50 plus morao si platiti opremu koja meni jednostavno bila preskupa. Koliko sam sad vidio u par članaka da se sad nešto od opreme čak i dobiva od njih. Ne zahtjevam nešto sumanito od interneta tek toliko da mogu imati više od jednog uređaja povezanog i da se može koristiti, jer ovdje čim upališ YouTube na hd, ostatak kućanstva može zaboraviti na internet. Tokom blagdana baš sam pričao sa par prijatelja koji sam upoznao tako igrajući igrice i kada njima kažem da plaćam preko 30€ ovu sramotu od interneta gotovo svi su me nazvali lažovom, pamtim baš kako je ovaj Poljak rekao da on plaća 100 mbitni nekih 15€ isto tako lega iz Mađarske. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Najveći kar s tim "mobilnim" uslugama što ti ne moraju isporučiti ništa, i zakonski je sve ok. Nema onog 0,7 koeficijenta brzine koji postoji za zemaljske linije. Da probaš možda ubaciti tu simicu iz rutera u neki noviji mobitel, pa da vidiš kako će ti se ponašati, pa ako je bolje, da investiraš u neki bolji ruter. Al to je sve trlababalan. Nezahvalna situacija u svakom slučaju, platiš pa moraš moliti da ti isporuče plaćeno.
|
|
|
#8 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
Kod tebe HT ima toranj sa bandovima B1, B3, B20 (barem prema Cellmaperu) i ima 5G omogućen na B28 tj. na 700 Mhz (nije da su neke bajne brzine na tome, služi više za dalekometnu pokrivenost). Tebi moguće router spaja samo dvije frekvencije, a mob i treću frekvenciju i 5G te samim time na mob imaš veće brzine (ne da mi se sad tražiti točno da provjerim koje CAT je taj Huawei Hibrid). SIM kartica iz tog routera koliko znam neće funkcionirati u drugom routeru tak da ti to otpada... Ukoliko želiš iste brzine kao i na mob, trebaš kupiti 5G router i otkantati taj Hibridbox jer on malo cucla bakar, a malo 4G (više se ne sjećam na koju foru, jel kad padne brzina na bakru ili kako već, davno sam to proučavao kod frenda). Dodatne antene ti ne trebaju jer koliko vidim toranj ti je u sredini sela, na nekom većem križanju cesta (Zagrebačka-Požeška) ![]() Starlink ti je bolji ukoliko trebaš veće brzine, a i sada ova oprema kada je free (na leasing?) i tih 35 ojra pretplate nije puno |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
ako još uvijek daju onaj jadni huawei HAnešto, to bi trebao bit cat4 modem, dakle 1 frekvencija. a koja, bog zna. ja nebi puno razmišljao u toj situaciji, platim penale za raskid ugovora sa HT (ili plaćam dalje kao backup, ili ga dam nekoj familiji pa nek ga oni plaćaju), i uzeo bi starlink dok je ova akcija sa free opremom i po 35 eura. osobito tako ruralno di optika neće nikad, a mobilne mreže su kakve su, low band 5g di brzina nikad neće bit ništa posebno. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Premium
|
Cell Mapper ni za mene ne pise da ima n78 a router se spaja na to. ja bi prvo probato sa nekim turistickim simom, nije neka investicija. Ako je dobro na mobu uzet 5g router neki, ja sam od kolege uzeo TCL sto tcom prodaje 150€ za 100€ i piči to dobro. 10 dana je 7-8 eura. Ja nafilam racun jednom mjesenco i ide to. Imao sam ZTE vanjski, ali on je malo slabije funckionirao ali opet do 200mbps |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#11 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
mislim da se većini neda zajebavati sa bonovima... osim toga, po tim raštrkanim selendarama 99% da je uplink tih repetitora mikrolink, moguće i kaskadno. ruku na srce ovi novi mikrolinkovi su i brzi, trebali bi izgurat 10gbita, pitanje je samo dal su ti ruralni repetitori nadograđeni. previše je tu "ako" i "da li". kad isprobaš starlink , osobito ruralno, prođe te volja za mobilno. osobito sad kad ne plaćaš onih 400 eura za opremu, i kad je cijena gotovo ista kao i fiksni dsl od 5mbita. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() A s mob zicer agregira više frekvencija, između ostalog i taj 5G pa mu potegne 60ak Mbit Inače nisam fan, ali ja ovaj puta dajem +1 za Starlink. Za 35 ojra i oprema u najam nije loša opcija ukoliko su mu potrebne veće brzine, a sumnjam da će u skorije vrijeme postići tak nešto na tornju od HT-a... |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Upravo to, i možeš kukati i plakati kao i ja ali sve to da na gluhe uši, pogotovo kada prođe onih 30 dana kada možeš otkazati uslugu i onda ti imaju upecanog za sljedeće dvije godine. Baš sam zato i pitao da li se može prebaciti kartica u mobilni uređaj, da vidim da li bi to napravilo ikakvu razliku. Nekako me to i najviše strah da prasnem lovu na nekakav ruter a da me dočeka ista situacija, jer evo već je netko rekao kako je signal brutalan, a opet internet očajan. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
Gle kao što sam rekao ne trebaju meni bog zna kakve brzine, ali tek toliko da mogu imati nekog mira u kući jer navečer ponajviše kad nas je više spojeno, gdje nastane rat, stvarno ne tražim puno da barem dobivam i tih 30 download i 10 upload prihvatio bih to obije ručke, jer evo 2026. smatram da za 30€ trebao je dobiti barem nekakav iole dostojan internet. Da, to je malo bakar - malo 4G no evo baš večeras ovo se toliko strmoglavilo da ja čak ne mogu dobiti ni punu brzinu bakra. Ovaj 4G je toliko pukao da mi sad spušta brzinu i bakra evo dobivam 7 download iako kod mene sam bakar je preko 10. http://tht.speedtestcustom.com/resul...6-fbb7643bfee8 Baš sam probao izvući ADSL kabal da vidim koliko će internet pokazati samo na 4g, download praktički nisam ni dobio. http://tht.speedtestcustom.com/resul...6-fbb7643bfee8 ovaj starlink residential lite ima malo sporije brzine od normalnog paketa od 50€ Download: 80-200 Mbps Upload: 15-35 Mbps ali i to djeluje kao poprilično bolja opcija naročito kada je u pitanju 5€ razlike. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ja sam bio u istim problemima kao i ti i jos cekam optiku. Prije god ipo sve otkazao, nasao na njuskalu huawei b818 260 za 100 eura, simpa start paket i svaki tjedan 5 eura automatsko obnavljanje simpa tjedna unlimited. Bila je prije godinu 10 eura... ali preporodio sam se. Brzine od 150 navise. Evo screen u 5 ujutro. Inace ave managam u moj telekom app ![]() Sent from my SM-S926U1 using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Registered User
|
Ja sam se preporodio evo nakon što sam instalirao Siemens sx763 pa sad imam urnebesnih 13 MB download-a. Iskreno nije toliko do mene nego kad ovi moji slinavci hoće da stavljaju nekakve slike i vid nemaš nikakvog uploada na bakru mislim da je 0,6 ali mater mu ##bem da ovolike novce plaćam samo da bi dobio 10 MB upload-a... |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Kada testiraš s mobitelom na mobilnoj mreži (ne putem wifi) jel ti pokazuje mob 5G signal od HT-a? Kolike brzine dobiješ? Ako ti prikazuje 5G onda njega agregira s ostalim 4G frekvencijama i možeš očekivati takve brzine i s 5G routerom. Ponavljam, zaboravi hibridbox, to je smeće od routera što se tiče mobilne mreže i uopće njega nemoj uzimati u obzir kod uspredbe i testiranja. Testiraj na mob brzine par puta dnevno i vikendom kada je najviše ekipe doma i vidi što dobivaš... |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
@T0M0S A kakve su brzine na Telemachu 5G, imaš koga da testira u tvojoj kući? Odhebi Telekom, ja jesam. I njih i A1. Kod mojih u selu DSL je još donekle ok radio do cca 2010, a onda je počeo zezat. Nije išlo brže od 15Mbits. Natezao se s njima, prešao u A1 misleći da će bit bolje, ali ništa nije pomoglo. Onda dobio homebox A1, isto radilo jedno vrijeme ok i počeo i on pravit probleme. SZK nije mogao pomoći, samo je jedna osoba imala volje da mi kaže da se moj homebox, iako sam imao repetitor u selu, cca 800m od mene, spaja na antenu 6km dalje (u drugom smjeru). 4G+ je bio u igri. Pitam kad će doći 5G - tad nitko nije znao odgovorit I pukao mi film, prešao na Telemach, kupio si sam Tplink router I evo zasad radi ok. A sad imam problem ovdje u Njemačkoj, u selu u koje sam se doselio nedavno jedino jedan jedini operater daje internet uslugu, i to samo DSL. Max što mogu odabrat je 50/10Mbits za 50€ mjesečno, i još se moram vezat ugovorom. Rekoh nema šanse, naručio si Starlink i jučer testirao. Za iste novce imam 6-7x veće brzine i nisam ugovorno vezan |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ali da i starlink je valjda validna opcija ima nekih limitacija ali nista strasno. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Premium
|
Ne znam da li to i HT radi, ali A1 kad sam bio kod njih u doba 4G je na lokalnom repetitoru svaku noć gasio neke frekvencije. Tada sam bio iz Huaweia preko njihovog APIa povlačio podatke u lokalnu bazu i pratio kako se kreću brzine, signal i dostupne frekve i točno bi nekako od ponoći do 5 ujutro ugasile se više frekvencije ![]() |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() |