Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.03.2009., 15:09   #1
xpsp1a
Premium
Moj komp

xpsp1a's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Kako instalirati pržilicu?

Dakle, imao sam na jednom ide kablu dva diska, na drugom CD pržilicu i DVD pržilicu, sve normalno radilo, na sata priključcima tri diska i jedan slobodan utor

DVD pržilica je riknula i kupio sam novu ( DVD±RW SONY NEC OPTIARC AD-7201-0A, 20x, crna, PATA, Dual layer, Light Scribe)

izvadim riknutu pržilicu i stavim novu i kod podizanja sustava u biosu nema ni CD ni DVD pržilice

otkopčam novu DVD pržilicu, u biosu prepoznaje staru CD, otkopčam staru CD u biosu prepoznaje novu DVD i ona uredno radi u windowsima

probao sam sve kombinacije ali nikako ne žele raditi oba dvije zajedno, bios ih ne prepoznaje???

usput sam kupio i jedan sata disk i istovremene kada sam ugrađivao pržilicu, uštekao ga u jedini preostali slobodni utor i on radi normalno, to je jedino što se promijenilo od vađenja stare i stavljanja nove pržilice ako bi mogla biti u tome neka fora

nije da mi treba ova stara CD pržilica ali jednostavno me nervira, imate neku ideju zašto sad neće raditi na istom kablu a sa starom mi je normalno radilo godinama??

tnx
xpsp1a je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2009., 15:17   #2
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Pogledaj jumpere na CD i DVD prži,stavi na oboje na CS(sable select).
Veki-os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.03.2009., 08:50   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kod IDE uređaja, na jedan kabel možeš staviti 2 uređaja s time da jedan mora biti Master, a drugi Slave. Ako pogledaš malo bolje zadnju stranu prže, primjetiti ćeš mali komadić plastike koji spaja nekakve pinove. On se zove jumper i određuje koji uređaj je Master, a koji Slave. Iznad tih pinova ćeš imati napisano/utisnuto u lim prže oznake MA, SL, CS. MA je Master, SL je Slave, a CS cabel select. Na jednom uređaju stavi jumper na MA, a na drugom na SL.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ju...ock-shunts.jpg

btw, nisi se baš usrećio sa tom pržom - Optiarc prže imaju slabu kvalitetu zapisa podataka na medij. LG/Samsung/Pioneer bi bili bolja opcija.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno