|
![]() |
#1 |
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
![]() Evo rjesih da probam s vama ovdje rjesiti problem prije nego posaljem maticnu na servis. Konfiguracija je slijedeca: - ASRock Penryn1600SLIX3-WiFi (nvidia 680i SLI) - Q6600 - Thermalright Ultima-90 sa 12cm ventom - 2x2 GB Mushkin 1066MHz - 2x 8800GTX u SLI polju - CL Xi-Fi zvucna - 2 WD SATA diska - 1 opticki drive - Corsair HX-620 napajanje Problem: - Nakon paljenja racunala pojavljuje se normalan screen, pocinje POST i staje na tocno odredjenom mjestu, poslije memorije a prije nego ce se pokazati koji su diskovi skopcani. Tocno 70-90 sekundi poslije toga POST nastavlja dalje kao da se nista nije desilo i Windowsi se dizu bez problema. Varijable: - Ako ugasim racunalo i upalim ga u roku od slijedecih 5 minuta, racunalo ce normalno POSTati i dignuti windowse. - Ako ga ostavim neko duze vrijeme i onda ga upalim, problem se manifestira onako kako je gore opisano. - Nikada racunalo ne iskapcam iz struje i ne obaram prekidac na napajanju. Dakle, uvijek je "pod naponom". - Zanimljivost je da mu uvijek treba tocno izmedju 70 i 90 sekundi da nastavi POST. Ako se kojim slucajem POST nastavi prije tog vremena, Windowsi se dizu i odmah se restartaju. Ako pritisnem pauzu za vrijeme takvog "preuranjenog" POSTa i ostavim tako racunalo da se ispunih njegovih 70-90 sekundi i onda nastavim POST pritiskom na tipku, racunalo dize Windowse bez restarta. ![]() - Racunalo se tako ponasa i sa minimalnom opremom na sebi: ploca, proc, cooler, 1 grafa i 1 keks memorije, bez diskova. - Racunalo se tako ponasa bez obzira bilo na defaultnim postavkama ili bilo sa quadom dignutim na 3GHz. - Takvo sto mi se nije desavalo odmah kad sam uzeo plocu nego nakon mjesec dana. - U zadnje vrijeme mi se takodjer desava da se racunalo smrzne nakon 5-6 minuta rada, bez obzira bilo to u Windowsima ili u BIOSu. Danas sam usao u BIOS i resetirao isti, sejvao i restartao komp. Puff - nista na ekranu. Povadio sve iz ploce, opet nista. Izvadio plocu i mislio pripremiti za slanje u servis, i onako izvedjenu jos jednom probam upaliti (stavio samo grafu i jedan keks memorije, i proc). Ploca se pali bez problema pocinje POST i ponovo ista stvar sa pocetka. 70-90 sekundi stoji, valjda dok se ugrije ![]() Dakle nije problem u toplini, nego izgleda u hladnoci necega. ![]() ![]() Naslucuje li tkogod sto se to tocno desava sa mojom plocom ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Bannija :D
Datum registracije: Feb 2008
|
Predpostavljam da si memtest vrtio za oba keksa pojedinačno?? Neznam koliko dugo već imaš tu konfiguraciju, ali čitao sam dosta postova o problemima sa mushkin memorijom, možda te ona zbog nečega koči?? Ako ima neka novija verzija biosa, pokušaj i bios update-at.. O.T. Zar ti nisi nakon powercolorke nabavio 4870x2?? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |||
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() BTW, na south i northbridgeu su pasivni cooleri i izmedju njih je heatpipe. U tih 70-90 sekundi south i nortbridge se ugriju dobro a heatpipe se uopce ne moze dirati od vrucine. I tek tada se POSTanje nastavlja, kao da treba biti zagrijano da krene ?! Kada je sve hladno nece da POSTa. Mozda trebam namjestiti voltazu SBa i NBa rucno a ne drzat ih na auto ? Stvar je u tome sto ova ploca za voltazu NB i SBa ima samo auto, low, high i highest postavke. ![]() |
|||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|