|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Komp se gasi pri igranju
neigram puno, uglavnom pes ali mi se u zadnje vrijeme pocelo desavati da mi se komp tokom igre (pogotovo replay-a) iz cista mira ugasi... e sad... naravno da nije iz cista mira ali ja niti znam niti mogu pronaci razlog. Jedino sto mi pada na pamet je temperatura ali mi je u bios-u namjesteno da se ne gasi pri visokim temperaturama. Prilikom ponovnog paljenja računala u biosu temperature su malo povisene, nista strasno... CPU oko 50 a sys oko 40... Izvjestaj iz evresta je u attachment-u. Ako imate prijedlog za neki soft koji bi znali iscitat, pucajte... sve mi se cini da je problem u temperaturi oli pak u napajanju ali komp je star 6 mjeseci, sve je pod garancijom (pojedinacno komponente) imam tri coolera, na prednjoj strani kučišta koji uvlači zrak, hladnjak na procu sa collerom koji uvlaci taj zrak i salje ga na na straznju stranu kucista gdje je cooler koji ga izvlaci. Nemam klimu i prilicno je toplo u prostoriji a komp je udaljen nekih 10-ak cm od zida. i da, mozda je problem u software-u pa sam pogrijesio sekciju ali cisto sumnjam... pomagajte - i hvala unaprijed |
![]() |
![]() |
#2 |
!! BUYAKASHA !!
Datum registracije: Aug 2007
|
soft.-Everest
- Svi satovi u "Paklenom šundu" pokazuju 4:20 |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
hm... neznam jel ja nisam razumio ili ti nisi procito moj tekst, ali izvjestaj iz everesta je u attachment-u... !? |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Speedfan capture netom nakon jutarnjeg paljenja kompa (bez nekih posebnih procesa u pozadini) http://img246.imageshack.us/img246/3...shot002wz6.png EDIT BY MOD: Slike preko 50 kB u thumbnail. http://forum.pcekspert.com/faq.php Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 29.06.2008. u 11:31. |
![]() |
![]() |
#5 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Ajd ti lijepo pogledaj i sa nekim drugim softom napone, pogotovo ovaj +12v
#7 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
@Fukna koje je napajanje u pitanju? |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Evo meni se isto poceo gasit, valjda jer je dosla 8800gt unutra. Igram GRID neko vrjeme i samo se izgasi. Isao sam ga upalit. Kuciste ima neku lampicu sprjeda kojoj je svrha samo da bezveze svjetli koja je tada pocela samo treperit i komp se nece da upali. Pricekam 30sec, probam opet i radi. Ocito se napajanje pregrijava ili sta vec??? Pitam da ne kupujem bez potrebe novo,trenutacno je FORTRON BlueStorm 2 400W. Pratio sam ga malo sa everestom ![]() znaci zadnja crta je valjda trenutak prije gasnje, max 5 sec, jer logira svakih 5sec. EDIT:ajde ako moze netko rec, je mozda je tako ![]() jer ujutro mislim ic po Corsair VX550 Zadnje izmijenjeno od: tpm4. 27.06.2008. u 20:38. |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
@Joke Sharkoon 450-85 , nažalost, jedino na cemu sam stedio je napajanje i onda a pogotovo sada mi je zao zbog toga.... međutim, da sam mogao sigurno bi ubacio nesto bolje.... sad cu skinit komp i ocistit ga, nazalost termalne nemam tako da cu to obavit naknadno pa vam javim rezultate. |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
evo rezultat ciscenja... ![]() hm... bilo bi predobro... komp je bio cist, sto znaci da je pretok zraka dobar, jedino mi je hladnjak sa proca bio natrpan prasinom i trebat cu ga cesce cistit. temperatura je niza iz razloga sto sam dodao jos jedan cooler na bocnu stranu kucista koji trpa zrak unutra... malo cu ga testirati pa ako opet bude problema zatrazit cu pomoc. btw, paste na cooleru skoro da nema i nije pravilno nanesena... |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
-u vezi napajanja (Napon CPU-a "skace" 1,47-1,52V, bez vece promjene opterecenja samog CPU-a... ne cini mi se najboljim znakom) -hardovi na >50°C, jako nepreporucljivo (hladnjak ili vent za diskove) -temp grafe (nakon odredjenog vremena) raste 1°C svakih 5 sekundi (ocito slaba provjetrenost kucista)
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
-brisbane jezgra, znamo kakvi su senzori, ako je do toga ![]() -hard je inace na 44-45°C, ali kad se upali igra zgrije se. Onako, oduvjek je malo topliji. Ispred njega je jedan 12cm ventilator 7V mod. -grafa > inace onako raste temperatura, dode do 81-83 max, onda malo pada, pa opet raste, zavisi o opterecenju. Ovo je tek na kraju prije restarta doslo do 84, znaci vece opterecenje (odma i zagrijanost veca) i onda restart. Kuciste je otvorena stranica, je da se nalazi u stolu, ali ima mjesta sa obe strane. Stol je otvoren skroz sprjeda, a zada malo vise od zadnje stranice kucista. A ipak, ljeto, Vela Luka, nema klime, znaci samo otvoren prozor. |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Señor Audiophile
|
Naponi (stabilnost) u loadu su pokazatelj kvalitete napajanja (pogotovo kad je u pitanju load CPU+VGA+ostatak, a ne samo jedne od njih), sto vjerojatno znas... IMHO u tvojem slucaju mislim da se nesto pregrijava (ne PSU, sto mozes potvrditi ako ga izvadis iz kompa i testiras), pa bi probao prvo sa najjeftinijom opcijom, a to je da stavis nekakav vent da ti puse po grafi i chipsetu (ostatku maticne takodjer) uz eventualno poboljsanje protoka (otvoreno kuciste ne jamci hladan/stabilan komp), pa ako ne upali tek onda mijenjaj PSU. Nekako mi se cini da bi tih njegovih 400W trebalo bit dosta za tvoju konfu (8800GT guta kao i 3870, a to je daleko od ekstrema)... bez obzira sto pod ukupnim opterecenjem (3.3, 5 i 12V) daje navodnih 385W (180W i 168W @12V)... BTW: Kakav ti je upuh/ispuh (koliko i kakavih ventova@koji napon i gdje?)
The Secret ... Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 28.06.2008. u 03:51. Razlog: BTW |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Maknuo sam bio zadnji ventilatro jer je bila 7100gs pa nije bilo topline ![]() Sad sam stavio straga i sprjeda dva od 12cm(jeftina 12V ![]() I kako da testiram napajanje, mislim koje voltaze tocno?? Neznam sto maticna koristi za napon procesora?? Imam sve potrebne instrumente, samo reci sta da gledam. |
![]() |
![]() |
#17 |
Señor Audiophile
|
Na tvojem mjestu bi OCCT izvrtio par sati, da vidim kak se komp (napon i temp na procu i RAM-u) ponasaju pod opterecenjem, pa se iz ovoga vidi kolko cega i na cemu ima/fali (Vdrop idle i load, te temp i stabilnost proca i RAM-a). Uz ovo mozes izvrtit 3DMark (neki od novijih) da vidish jel se mozda grafulja pregrijava (prati temp na njoj putem RivaTunera ili sl. programcica). Ovo bi ti trebalo dat nekakvu osnovnu sliku o stabilnosti kompa (napajanja, CPU-a, VGA...) i njegovom zagrijavanju pod load-om . Ako nesto "rokne" onda stavi dobivene grafove (napon i temp) ovamo pa cemo vidjet sta dalje...
#19 |
Premium
|
Sto nitko nezna cemu moze bit uzrok ovo odskakanje od napona? Ja neznam ni jeli to normalno ili ne, prvu put se susrecem s time, mogu probat s drugim napajanjem, a pa i s maticnom, ako je do toga. nerazumim se bas. |
![]() |
![]() |
#20 |
Señor Audiophile
|
Probaj drugo napajanje (bolje ako imas mogucnosti), tek tolko da eliminirash ovu opciju... ali ova temp VGA u ATI TOOL-u od 90°C mi djeluje jako puno... Napon na procu izmjeri sa josh nekakvim programom za mjerenje temperature core temp ili CPU-Z, pa da vidish da li se i tamo isto ponasa...
#21 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
što se ztočno dogodi za vrijeme rušenja sistema. komp samo krepa, ili blicne kao da bi se ponovno dignuo, pa ipak krepa? meni je frend ima/imao sličan problem i kad sam vidio da mu između zacrnjivanja monitora i gašenja sistema postoji pola sekunde u kojima se sitem pokušava ponovno dić, zaključio sam da mu je grafa sj... dakle, grafa ima recovery (ati-VPU recovery, nvidije ne znam) pa se grafa restarta bez rušenja sistema, no kad senzor osjeti 84 stupnja koji nisu pali u tih pola sekunde, sve se gasi. i bilo tak. upikli smo moju grafu, bilo sve ok.
#22 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Imam isti problem... komp se prilikom velikog opterećenja (za sada mi se ipak to samo desilo kod igranja igrice, Naime radi se o tome da se nakon nekih 20 min igranja igre Mass effect) jednostavno restarta, i to se dešava redovito kod igranja navedene igre. Ne razumijem se previše u to što bi moglo uzrokovati ovakav problem ali vođen ovim topicom sam i ja izvadio i očistio CPU fan ali nije previše pomoglo...evo temperatura: kad je neopterećen: ![]() i opterećen prilikom igranja: ![]() temperatura grafičke je za vrijeme igre 48-49, a kada je idle je 44-46 |
![]() |
![]() |
#23 |
Premium
|
Pogledaj graficku u ati-tool, tako da skeniras za artifekte. Onda napisi do koliko je stupnjeva doslo. procesor u OCCT. eto to su meni preporucili pa pokusaj i ti. Od kad sam stavio jedan ventilator na ispuh, jedan na HDD, i jedan da puse sa strane na chipset od maticne i malo po grafickoj meni je problem rjesen. |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Prije svega, hvala na odgovoru. Problem sa restatanjem je rješen tako da sam skinuo najnovije drivere od Nvidije za grafičku. Međutim kad smo već kod toga da li može komentar na temperature gore, jer nekako se ne mogu oteti dojmu da su neke temperature ipak previsoke, al se ne razumijem da bih mogao komentirati... |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Temperature su ok, osim onog AUX od 125 C. Nema šanse da je toliko jer bi odavno izgorio (što god to bilo). Ili senzor laže k'o pas.
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|