Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.05.2004., 11:41   #1
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Memorija

Bok,

P4 3.0HT FSB800
Abit IS7-E
2x512 DDR400 Xerox

Ovo gore je konfiguracija. Kada stavim sve defaultno memorija radi na latencijama 3-4-4-8 i PAT je iskljucen (postavljen je u BIOS-u na AUTO). U Everestu su Memory read/write rezultati oko referentnih za taj procesor i chipset. U Sandri javlja da je procesor "memory limited" odnosno da je memorija prespora i da stavim brzu memoriju jer "CPU gladuje".
Kada postavim u BIOS-u da je PSB667 (defaultno PSB800) procesor i memorija rade na nazivnim frekvencijama (3.0 i DDR400), ali spuste se latencije na 2.5-3-3-7 i ukljuci se PAT. Tada Memory read/write testovi daju strahovito visoke rezultate (jedan je mrvicu ispod AMD FX-51 dok je drugi bolji), ali sistem je nestabilan i ne moze raditi s tom postavkom. Kada na PSB800 stavim PAT na bilo sta drugo osim AUTO ili pokusam staviti CAS Latency na 2.5 sistem se uopce ne moze bootati.

Da li je kod takve postavke problem sto jednostavno procesor ne moze raditi s tim PSB-om ili je stvar u memoriji koja se tada rusi s takvim postavkama i ukljucenim PAT-om?
Da li bi nabavkom brze memorije mogao drzati PSB na 667 i ako netko ima iskustva da li bi s nekom kvalitetnom memorijom sistem mogao raditi na PSB800 s niskim latencijama i da ima ukljucen PAT?
Ima li netko Intel s FSB800 koji je uparen s brzom memorijom i da li su mu rezultati bolji od referentnih u Everestu, te da li mu je ukljucen PAT?
Jednostavno me zanima da li bi nabavkom brze memorije dobio neko znacajnije povecanje performansi.

Hvala!
Tumor je offline   Reply With Quote
Staro 27.05.2004., 19:29   #2
Jozha
Banned
Moj komp

Jozha's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Malo mi nije jasno ovo tvje. Kad staviš komp da radi na PSB667 (valjda FSB) ima frekvu na procu 3.0? Kako? Trebao bi ga držat na 800 i memoriju sa množiteljem 1:1 što su njegove defoltne postavke. Jer ovdje ispada da ga downclockaš što baš i nije neki napredak.

Ja nemam Abita nit sam ga imao jako dugo.Ajte Abitaši pomozite čovjeku da si namjesti postavke BIOSa!
Jozha je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.05.2004., 08:29   #3
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by Jozha
Ja nemam Abita nit sam ga imao jako dugo.Ajte Abitaši pomozite čovjeku da si namjesti postavke BIOSa!
Niti ja vise nemam Abita, ali mozda ovo pomogne u BIOSu:

Load setup defaults
Save and exit

Ma ozbiljno, ne bu ti stroj nista spektakularno brze radil ako bus puno kemijao po BIOSu na P4 plocama. Probao sam se na svojoj igrati sa PATom, CAS latencijama i tim detaljima, ali nije bilo nekih znacajnih razlika. Proc na 800 (200), memorija na 200, CAS na AUTO, i pali pilu.
Staro 28.05.2004., 11:44   #4
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Originally posted by Jozha
Malo mi nije jasno ovo tvje. Kad staviš komp da radi na PSB667 (valjda FSB) ima frekvu na procu 3.0? Kako? Trebao bi ga držat na 800 i memoriju sa množiteljem 1:1 što su njegove defoltne postavke. Jer ovdje ispada da ga downclockaš što baš i nije neki napredak.
Ne, nije to FSB nego bas neki PSB. Uglavnom, FSB se moze podesavati koliko hoce, a taj PSB ima ponudjeno 400, 533, 667 i 800. Koliko sam iz one dvije rijeci objasnjenja u BIOS-u skuzio to je nesto kako memorijski kontroler prepoznaje procesor:confused: Stvar je s tim 667 sto koliko ja znam niti ne postoji Intel s takvim FSB-om. I na takvom PSB-u procesor i dalje ima FSB800 i radi na 3.0.
Nema veze, nekako sam uspio da memorija ipak radi s 2,5-3-3-x na PSB800 i da se PC ne rusi. Na zalost PAT ostaje iskljucen...

Tumor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno