|
![]() |
#1 |
relaksirani lemur...
Datum registracije: Feb 2007
|
![]() nisam se vjerojatno dovoljno trudio da pronađem odgovor na ova moja pitanja u već postojećim temama, pa shodno tome, volio bi postaviti dva pitanja. svjestan sam da će ovo biti pitanja koja pozivaju vrlo širok spektar odgovora, ali evo, ukoliko netko pozna ovo područje dovoljno, možda će mi moći pružit nešto sažeto iz tog područja. moje radno mjesto je programer software-a, premda za sebe sam nemogu reći da me to opisuje, jer je moj posao više orjentiran održavanju software-a na terenu, i ograničeno održavanje lokalnih mreža, pri čemu ograničeno znači, da u dosta segmenata ja nesmijem dirati, jer to na terenu rade računalni serviseri, i to je njihov dio posla, te posao njihovih poduzeća. Primjetio sam da znanje određenih forumaša seže daleko iznad mojeg, pa se ovdje obraćam. Nadam se da će objašnjena koja ovdje dobijem poslužiti i drugim forumašima u njihovim mrežnim problemima. predmet1: primjer: -recimo da postoje dvije udaljene lokalne mreže koje pripadaju istoj firmi. -obje su povezane na internet DSL-om, od istog providera. -obje imaju najmanje xp-professional software na računalima, s time da na jednoj od njih može postojati server koji koristi win 2003 server. -u jednoj od mreža su baze podataka, i cjelokupno poslovanje firme. ---moj cilj je: povezati te dvije mreže na način da mreža koju bi nazvao sekundarna ovdje, pristupa primarnoj preko interneta, i radi izmjene na bazama podataka unutar te mreže, tj. njenog servera. dakle ja bih volio na sekundarnoj mreži mapirati disk servera iz primarne mreže, te ga koristiti kao server u lokalnoj mreži. pri tome mi je važno da su podaci koji putuju kroz internet zaštićeni, s obzirom na to da se radi o poslovnim podacima koji su tajni kao i u večini poslovanja. naravno, ne pričam o nekoj jakoj enkripciji, već onoj osnovnoj. zanima me da li postoji neko rješenje čija implementacija ne košta, i koje je jednostavno za održavanje. predmet2: postoje dva udaljena računala koja koriste winxp pro i DSL konekciju. to smo npr. ja i moj prijatelj. mi želimo igrati neku igru kao u lokalnoj mreži. kako to najjednostavnije realizirati? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
D&D
Datum registracije: Mar 2007
|
Hamatchi |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
PC Ekspert
Datum registracije: Nov 2001
|
ima puno načina, hamachi je jedan, možeš otvoriti port na jednoj strani i RDP-at se na "primarni" (RDP-om možeš i "share-at" driveove), možeš IPSec tunel napraviti, ima stvarno puno načina. Vjerojatno najjednostavniji je RDP. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|