|
![]() |
#1 |
Dr. Gonzo
Datum registracije: Dec 2005
|
Stišavanje rada računala - savjeti
Da napomenem da nije za mene, nego brat želi malo srediti (stišati) računala, zamijeniti napajanje te kupiti novu grafičku karticu. Konfiguracija je sljedeća: Abit IC7, socket 478 Intel Pentium 4 2.8gHz, Northwood GPU Tul (????, Powercolor?) Radeon 9600 Pro Napajanje Maxpower 300W Kučište je no-name (sadašnji NEON iz HgSpota). Naglasak je na tišini, a manje na hlađenju, budući da ne planira ništa overclockati. Znači, sve što proizvodi buku želi stišati. Ja sam razmišljao o ovome: Hladnjak za procesor: Sonic Tower, bez ventilatora (ne znam može li stati?) Hladnjak za chipset: obični zalmanov pasivac (plavi ili narančasti) Napajanje: Fortron 350W 210kn iz Ve-mila (napajanje također mora biti tiho) Grafička kartica: bavi se arhitekturom, pa nešto u tom smislu. U rangu 9800pro, 6600GT... Znači, da rezimiram. Treba mu hladnjak za procesor, chipset, novo napajanje, grafička kartica (i eventualno hladnjak za nju). EDIT: Ukupni budžet bi bio 1000kn (uz prodaju grafičke i ostaloga, ako se još išta može prodati). Zadnje izmijenjeno od: frANZi. 09.10.2006. u 16:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Ovak, to je northwood, ne grije se puno i sonic tower bi ga trebao hladit pasivnjare, uz OK cirkulaciju zraka kroz kuciste. Kupi plavog zalmana dovoljan ti je za taj chipset, za napajanje - pogledaj enermax 300W iz linksa, oko 170kn kosta. Nek neko kaze kak je bucno, ja ga nisam cuo. ![]() E sad, za graficku neznam... Ja sam prije na 6800LE stisao vent na 25% i nije se nista culo. Mislim da tak ima i na 6600GT. Razmisli i o 7600GS, mozda i pasivnoj. Samo onda moram imat dobar protok zraka jer sonic pasivan, i grafa pasivna = jako toplo. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Dr. Gonzo
|
Može li Sonic Tower stati u to kučište? http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=16092 Jel ovo ok: - Sonic Tower - pasivni plavi zalman za chipset - Fortron 350W - grafička Radeon 9800pro (ujedno postavljam i pitanje: kakvo je hlađenje na toj grafičkoj, koliko je bučno i zahtijeva li zamjenu, te kakvo hlađenje dolazi u obzir za stavljanje na nju - pasivno, aktivno?) - 2xSharkoon System Fan S 80mm, 15dB, 30ak kuna u linksu (jel valja ovo šta?) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
AutoCad & Allplan expert
Datum registracije: Jan 2004
|
na 9800pro ti je jako bucno hladjenje - nekakav pasivac s malim ventom koji se vrti na 10000rpm inace ja s 9600pro nebi bas prelazil na 9800pro, nije bas da vrijedi. vrijeme 9800pro je odavno na zalasku. bolje ostavi ovu 9600 pa kasnije malo nadodaj i uzmi neku 7600gs, npr onu gigabyteovu koja je pasivno hladjena kad patis na tisinu...
![]() |
#6 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Imao sam i Fortrona i Enermaxa, Fortron je tiši. Za grafu uzmi VF700 AlCu. Bolja opcija ti je neki Freezer za proc. Jeftiniji je i ima već ugrađen vent, a dobro hladi. Uzmi plavi pasivac za NB. Ima boljih opcija, ali su sve skuplje. Što se tiče grafe, uff...pogledaj koliko ti je love ostalo, pa tek onda pitaj. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Space Cadet
Datum registracije: Feb 2005
|
ako budes minja cooler na 9800pro obavezno plati misu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Space Cadet
|
pa 9800pro su bile poznate po tome st cesto izgore kad prominis njihov original ventilator, (meni 2 komada) zasto se to dogadja , nebi ti znao rec, moja je preporuka da ostavis box cooler ili uzmes neku drugu graficku. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Dr. Gonzo
|
Samo da nešto razjasnimo, sve to nije za mene. ![]() Mislim da je Sonic Tower dobra opcija zato jer ide na sve sockete, pa je iskoristiv u budućnosti. Za grafičku karticu će ostati negdje oko 500kn. On je zapeo za tu 9800pro zbog 256 bita, iako sam ja uvjeren da je bolja 6600gt sa 128 bita. Znači za grafičku bi budžet bio [500+vrijednost 9600pro] kuna. Što je za te novce najbolje uzeti. Igrice nikako ne igra, dakle samo su bitne performanse u CAD, 3d modeliranje, renderi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
to se dešavalo ako se stavljao Silencer i on bi nagnječio jezgru
![]() |
#14 |
Space Cadet
|
a zasto su onda meni crkle 2 na zalmanu ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Dr. Gonzo
|
Jedno pitanje. Sve ove grafičke kartice su više onako gaming kartice. Recimo dvije kartice: 9600pro i 7600gs. Poboljšanje performansi u igrama je drastično, ali mene zanima koja se poboljšanja vide u onome za što će buduća kartica i biti namijenjena: cad, modeliranje, renderiranje i sl. Pa ako mi to netko može objasniti. Hvala. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
![]() I mogu ti reći da je totalno njesra što se tiće njegove "tišine" i kvalitete(pogotvo izgleda) ![]() Kroz njega ti se čuje i kad muha prdne ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Dr. Gonzo
|
Ljudovi, evo recimo da brat hoće uzeti 7600gs. Koliko bi poboljšanje bilo recimo u renderiranju? Kad mu ja kažem da je 7600gs puno bolja od 9800pro, on me pita "zašto?". Ja mu nisam uspio objasniti, pa vas molim za jedno suvislo i konkretno objašnjenje. Da shvati. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
fanATIčni AMDovac
Datum registracije: Jun 2005
|
OT:nije to nista.... mome frendu izgorjele CAK 6 ***enih puta graficke i 7.puta dok se desilo izgubio je garanciju... sad natrag na temu: najbolje ti je uzeti 6800LE na trznici i moddat ju i to ti je to...kad ti je vec brat toliko zapeo za 256-bita
![]() |
#21 | |
Dr. Gonzo
|
Jel može odgovor biti sukladan mom pitanju?? Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
fanATIčni AMDovac
Datum registracije: Jun 2005
|
9800pro 128 ili 256 mbDDR1 256-bit 8 Pixel shader procesora 380 MHz clock gpu-a 720 mhz clock memorije 7600GS 256 mb DDR2 128-bit 12 pixel shader procesora 400 MHz clock gpu-a 800 MHz clock memorije EdiT: ja bi ti preporucio ovu... http://www.links.hr/index.php?option...kl=051.803.222 Zadovoljan? ![]()
![]() |
#25 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ja sam ATI ljubac, ali je činjenica da nVidije imaju tiši i bolji cooler i manje se griju jer troše manje snage.
![]() |
#26 | |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
A to što je razlika mala između taktova ne znači da je 7600GS tek mrvicu jača, ipak se radi o novijoj,efikasnijoj i snažnijoj arhitekturi i koristi bržu DDR2 memu
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Space Cadet
|
![]() |
#30 |
Dr. Gonzo
|
Ma nisam našao niti jedan benchmark koji kao testove koristi performanse u igrama. Zaboli me za igre, performanse u igrama ne igraju uopće nikakvu ulogu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|