|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
Competitive gaming i hardver
Pozz ljudi, gledam uzet novu tipkovnicu (stara Logitech G110 mi zna nekad prestat radit pa ju moram ištekak/uštekat da proradi) i kako sam gubio vrijeme tražeći novu palo mi nešto napamet... Nvidia Reflex Monitor s odzivom 1ms Mehanička tipkovnica Refresh rate miša i naravno šta manji ping (ovo ovisi o samom net codu igre u konačnici) Jesu li se radili neki testovi (profija) koja komponenta najviše pomaže kod competitive igranja? Npr. kod FPS-a, kad netko treba provirit iza ugla u close quarter combatu, tu stvarno milisekunde odlučuju tko će koga (podrazumijavam da su igrači istog skilla). Zadnje izmijenjeno od: Firecracker. 21.09.2024. u 16:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Aha, ja mislio da trazis preporuku tipkovnice za FPS neki ![]() A gle, mislim da je za online manje više sve to ok, pogotovo ako si na optici. Samo vježba vježba vježba, ako si talent onda ti niakva komponenta neće "smetati" ako si ko ja srednja žalost onda ces sa dosta vjezbe doci do nekog višeg srednjeg ranka. Bar ja na to tako gledam, mozda ima neko pametni na tu temu ![]()
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ili si dobar il nisi sve ostalo je marketing. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
..starija garda
Datum registracije: Dec 2002
|
Ne trosi na tipkovnicu, to zadnje. Imam SS apex pro tkl wireless , znaci vrh vrhova trenutno i isti K kao i bilo koja druga mehanicka.. bacena lova kako bi neki rekli Uzmi neki ultra lagani wireless mis to svakako (60ak grama) koji ti odgovara ergonomijom, te super brzi monitor tipa 240hz+ , te dve stavke su najvaznije.. Uz dobru kantu ![]() I onda grind aim ![]()
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 21.09.2024. u 23:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
..starija garda
|
Kompetitivno mozes igrat bilo koju igru koja ima ranked sustav, i ako se trudis biti na vrhu liste.. To sto jako malo njih ikad vidi eur, to ne znaci da nisi kompetitivan, to samo znaci da nisi ni blizu pro igraca ![]()
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
I encompass, and I eclips
Datum registracije: Jul 2010
|
znam, no takva ulaganja u hardver, mora da je visoka razina kompetitivnosti kad se svaka milisekunda gleda
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
..starija garda
|
Nes ti ulaganja.. soma dva eur u pc ![]() Pogledaj samo popis dodatne opreme za auto ili motor pa ces vidjet sto je ulaganje.. ili vrijednost opreme jednog audiofila.. Ili zaviri u ormar jedne instagramuse ![]() Znam bicikliste koji trose ohoho, a jos moraju pedalirat ![]() Svatko ima svoje argumente, ja ti mogu reci da monitor, mis i fpsi znace razliku, a danas su cak nuzni za odrzati prikljucak jer svi to danas koriste a ti vjeruj ili ne
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
Da al vidis neki bez prometala nemogu - nuzno zlo sta ces bi rekli. Sto se audiofila tice reklo mi bi se kolko para tolko muzike. Ja sam u svoj HIFI ulozio 900 Eura i ne planiram nikakve dogradnje. To sto neki bacaju milje (jer imaju) i jer im je to gust je sasvim razumljivo. Al ovdje pricamo i kompu. Dakle bez obzira jel imao komp za 1k eura ili 10k > dobri igraci su dobri radi onoga sto je u glavi i kolko mozak dobro koordinira prstice ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
..starija garda
|
To jednostavno nije tocno. I mjerljivo je. Svi mi koji igramo kompetitivno znamo koliko smo bolji postali nakon sto smo presli sa 60hz na 144hz monitor. I to smo mjerili u vecim brojevima killova, KD, pobjede itd. To sto netko ima talent ili trening da pobjedi sa slabijim, to nema veze s cinjenicom da bi bili jos bolji s boljim HW Na motoGPu ili formuli se vidi koliko je hw vazan, u biciklizmu isto ne primjecujem limexe, niti tenisaci ne igraju drvenim reketima.. Dovoljno dobar hw je nuzan i to je tako.. nece ti pomoci ako ne treniras, i dodatan talent je kljucan, to se podrazumjeva.. kao u svakom sportu.. A svatko nek trosi koliko moze, njihova je odgovornost da budu razumni za sebe, a ne tvoja ili moja ![]() Ps O razumnosti u trosenju na prometna prometala bolje da ne ulazimo ![]() Pps za tipkovnicu sam se slozio u svom prvom postu Ppps Za sve one koje zele vidjeti profi igraca sa top level skillom koji radi poprilicno objektivne reviewe za gaming top hw, evo https://youtube.com/@optimumtech?si=tTjPFUSWBjCMa9jH
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 22.09.2024. u 16:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Competitive gaming i hardver
Slazem su vezano za Hw. Competitive ne znaci nuzno klan ili turnir. Ja zelim da moj hw maksimalno prati moje znanje. Nisam pro nisam noob, ali nakon upgradea na bolji grafu proc ekran mis itd imam puno bolju score. Igram s ekipom vec dugo godina i razlika se osjeti. Ako imas dobar net. Najmanje je na moj score utjecala tipkovnica, probao skupe i jeftine, svejedno mi je bilo ![]() Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.09.2024. u 16:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
..starija garda
|
Da ne budem skroz offtopic, evo kako tipkovnica moze cinit razliku : https://youtu.be/Feny5bs2JCg?si=KtM06Z_njUGm_Q2h
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
Nonsense i usporedujes gnjile kruske sa kavijarom. Radi se o "dovoljno dobrom" hardweru i "super duper extra gaming 3l1te haxor bla" hardweru koji kosta dosta vise a ne nudi gameru bas nista ili vrlo malo u odnosu na razliku u cijeni (eto ti poveznice sa Audiofilima...tj bar onima koji teze savrsentsvu zvuka bez obzira na lovu sto nema veze sa uzivanjem u glazbi). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
..starija garda
|
Citiraj:
definicija dovoljno dobrog hardwarea na ovom forumu je isla od kuglicnog misa do crt monitora na dalje.. ja postavljam minimum, da dovoljno dobar competitive hardware danas podrazumjeva misa od 60ak grama ili manje, monitor od 240+ Hza kejg prate FPSi, mehanička tipkovnica je dovoljna, opticki internet itd. ti slobodno reci koji je tvoj minimum i prilozi argumente zasto.. ti ako smatras da je netko sulud jer je umjesto 1000eur potrosio 1500eur na komp i da je bacio razliku u vjetar, imas problem.. ne ja. netko baca novce u vjetar na cigarete i kavu, i sta cemo sada. to nije poanta. to ti zelim reci. i konstanto spocitavanje da netko trenira, da ok. recite onda super kupi si dobar komp, i onda ocekuj 8satno dnevno treniranje godinama da taj hardware dodje do izrazaja i razumio bi, ali ovako se samo skrivate iza poruka "ne isplati" se kao da sve to znate iz prve ruke i kompetitivni gejmeri ste, a vi zivite u drugom svijetu i s drugim prioritetima i td, sto je nebitno za temu..
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 22.09.2024. u 18:04. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
Citiraj:
@Eladio džaba si krečio, ne tuci se sa vjetrenjačama. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Ah...ajmo ovako - pokazi mi mjerljive rezultate sa znanstvenog aspekta na dva ili vise respektabilnih HW testing sajtova koje opravdavaju razliku u cijeni proizvoda na istim korisnicima (casual/competitive) sa usporedbama: 1. IPS Monitor 144Hz vs IPS Monitor 240Hz 2. Membranska tipkovnica u rangu 30-50 Eura vs mehanicka u istom cjenovnom rangu vs mehanicka tipkvnica u rangu 200-300 Eura 3. Gamimg mis u rangu 50-70 Eura vs Gaming mis u rangu 120-150 Eura ![]() P.S.- ja sam na vlastiti komp znao potrositi i vise od 2k godisnje ali ne zato jer sam bio u necem bolji nego jer mi se to nekaj jednostavno svidjelo i mogao sam si priustiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ne kužim, ako netko misli da može skill (iskustvo stvoreno vremenom provedenim radeći jednu stvar) kupiti novcem/hardverom, čemu se raspravljati. Nek troši. Kad pričam s mlađim generacijama, imam osjećaj da misle da je gaming izmišljen skupa s njima. Nisu nam trebali "gaming" stolovi, stolci, miševi, monitori, podloge, kućišta, i sve što danas ima "gaming" u sebi da bi bili igrali, što iz zabave, što na turnirima, bili bolji ili lošiji. Kad sam tjedan dana uzeo pauzu od nečeg što sam aktivno igrao, trebalo mi je skoro mjesec dana da se vratim na razinu na kojoj sam bio. Svaki put kad sam naletio na nekog tko u tome provodi više vremena od mene i koji je bolji od mene, oprao me ko budalu s daleko lošijim hardverom. Ili si dobar ili nisi, ili imaš reflekse ili nemaš. Možeš vježbati, a ove placebo nijanse izazvane "gaming" dodacima su mi komedija. Kme, loš sam jer imam lošiji ekran...de ajde plači mami.
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Edukacija ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Kad se sjetim prvih miševa s programabilnim tipkama. Frend koji je bio prosječan prema lošem, je odjednom preko noći postao bolji od nas i svima je bilo čudno dok netko nije bio kod njega i vidio da je kupio miš s programabilnim srednjim klikom i kontrolom dpi. Srednji klik je složio da mu je lijevi x3 i na dpi change imao brzi prelazak na low dpi. Kliknuo bi dvaput i svi smo padali jer fizički ne možeš tipku miša stisnuti tako brzo. Kad bi campao, jednostavno je bio brži i precizniji sa snajperom. Svi smo ga mrzili ![]() Jel to skill? Nije Jel bitno? Isto nije Ako je competitive gaming natjecanje u tome tko ima bolji hardver, neka im je ![]()
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ne mora nužno značiti bolji u igrama, nego ugodnije za koristiti te fluidnije. Preko miša i tipkovnice ili gamepada radiš interakciju sa PC te je bitno da ti je ugodno, da ne zapinje ništa, da je brzo tj. da ne kasni. Igranje na 120 fpsa/hza je fluidnije/ugodnije nego na 60 hza bilo koje igre, bez obzira na natjecateljski duh. Gamerske tipkovnice sigurno imaju najmanje utjecaja u online igranju, eventualno na turnirima kod profi igrača koji su spojeni u lokalnu mrežu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
..starija garda
|
Ja sam '78 godiste, igram od prvog pentiuma i lana preko paralelnog kabela preko balkona UT nadalje Cod2 ca 5000h Sada warface ca 5000h Moj yt kanal s wf kojeg kompetitivno igram (jer tako vise volim igrat) mozete lako naci na yt, i dalje nisam ni blizu najboljima koji igraju pro turnire za pare.. I tvrdim da ekipa koja ovdje "virtue signaling" prica o ovoj temi pojma nema.. Imate online sve info, dovoljno materijala, cak je i linus stavljao davno test monitora i pro gamere. Svjedocanstava koja bi svaki sud prihvatio na sve strane.. Ali vi bolje znate koji imate 0 iskustva u ovome o cemu pricamo. Naravno da je vama svejedno jer pojma nemate o tome. Takve vidjam redovno koji i mene osrednjeg proglasavaju citerom, jer su oni presli igru na hard 3 puta i vec igraju 200h i sta ti imas njima pricat.. Pih
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
..starija garda
|
Citiraj:
zasto ne 60hz monitor, zasto ne u biti 30hz monitor.. sve je to isto zar ne? zasto ne tipkovnica od 8 eur, pro igraci i dalje s njom pobjedju zar ne? kuglicni mis, kazem ti skroz je ok, ili ne? brkas pojmove.. to sto ti znas vozit skodu, to ne znaci da bi bio brzi u mclarenu.. ali kad naletis na dva koji dobro voze, oba dva ce htjeti mclarena testova imas dovoljno online.. hw respektabilni to ne mogu testirati jer ne znaju sta je kompetitivni gaming niti znaju igrat.. ali dao sam ti link gore tipa koji je pro i koji zna o cemu prica evo npr za monitor https://www.youtube.com/watch?v=nqa7QVwfu7s
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 22.09.2024. u 19:53. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
Čini mi se da je poanta u tome da je skill najbitniji, high refresh ekran i dobar žični gayming miš mogu donijet razliku ali nikad neće nekog prosječnog lika pretvorit u pro gaymera. Istina je, kad imaš dva super turbo pro lika, naravno da onda je bitno ako jedan ima 60 hz a drugi 360 hz. Danas postoji cijela industrija te gayming periferije i sl. gdje su uvjerili klinčadiju da im trebaju sve te pizdarije da bi bili "kompetitivni" a u biti su naravno jednako loši sa i bez tih gluposti ![]() Recimo mogu se kladit, ja sad i ja prije 20g, nema te periferije i ekrana koje mogu nadoknadit pad refleksa koji se od onda dogodio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Premium
|
Citiraj:
Kao sto rekoh daj mi znanstveno potkrijepljenu analizu ne influencere koji u u vecini slucajeva placeni za sponzoriranje hardwarea. Citiraj:
Eto vidis da ne shvacas uopce o cemu pricamo? Napisao sam "dovoljno dobro" vs. "nazovi kak hoces al pun k*** skuplje". Gore sam ti dao 3 uvjeta. Ja na to osobno nisam nasao nikakve dokaze. P.S.- u moje vrijeme soranja ovo je bila jedina gaming kombinacija koju si trebao i kojima je ekipa derala na LAN Party-ima ekipu sa mnogo skupljom opremom....bar u FPS-u ![]() Logitech UltraX + MX518 Combo https://woorkup.com/logitech-mx518-review/ ![]() ![]() I da bilo je naravno skuplje opreme (G19 na primjer) ali nijedan "gamer" nije bio zbog toga bolji u CS-u. P.S. to ti je isto kao i ekipa koja u krizi srednjih godina kupuje bijesne aute da kompenziraju...nekaj....Pravi carevi voze Clio :P |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Premium
|
Citiraj:
Bingo ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
..starija garda
|
ali testova imas na sve strane, nema potrebe da trazim, stavio sam ti link na pro gamer tipa i monitor, pa pogledaj.. moja poanta je da ti gledas na krivim mjestima ako se bavis skijanjem pitaj skijase, ako se bavis gamingom pitaj pro gamere.. nema tog pro gamera koji ce opravdati ovo sto ti govoris.. i da, ti pro gameri ce prvo reci kao sto exy kaze.. stisni i vjezbaj i vjezbaj, taj dio nemozes zabici.. ali to nema veze s time da li hardware moze ciniti razliku ili ne
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|