Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.12.2012., 12:40   #1
risingsun
Registered User

Datum registracije: Dec 2012
Spajanje rutera/modema na drugi ruter

Pozdrav!
Dakle, želio bih spojiti postojeći router/modem D-Link DSL-584T na bežićni ruter TP-LINK . Razlog zbog kojega hoću ih spojit je da imam dostupan wireless tak da se mogu spajat sa laptopom na bežićnu mrežu, e sad moje pitanje je kak to napraviti a da stvar funkcionira. Dal mogu Dlink ruter kojeg imam konfigurirat tak da se on automatski spaja na internet dok se upali, pa da se onda pomoću mrežnog kabla spoji Dlink sa bežićnim ruterom TP-link, pa da se mogu onda spajat na taj bežićni ruter sa laptopom i kompom ? I kak takav način konekcije ostvariti ?
ISP je tcom...
risingsun je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2012., 15:17   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Sve divno i krasno ali koji TP-Link precizno ?
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.12.2012., 16:13   #3
risingsun
Registered User

radi se o modelu TP-LINK TL-WR740N ... konkretno ovaj tu http://www.links.hr/?naziv=adsl-rout...kl=053.524.058
Staro 29.12.2012., 18:28   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Zamišljeno sa ta dva uređaja možeš napraviti.
Prvo trebaš na DSL-584T:
- podesi ga u Bridge mode rada, info potraži na forumu u starim temama, ima jedna baš o 584/684, može ti pomoći i wizzard
- potom provjeri da je DHCP server ugašen

Na TL-WR740N:
- obrati pažnju da mu je defaultni ip=192.168.0.1
- podesiš PPPoE mod sa svojim adsl podacima, drugim riječima taj uređaj će se brinuti za konekciju
- wireless dio podešavanja neću posebno opisivati
- nebi bilo loše da mu manualno definiraš DNS Servere, vidi DNS by ISP
- jednako tako njegovu sinhronizaciju datum / sat da lakše pratiš logove ako bude potrebe

Uređaju međusobno spajaš DSL-584T Lan1 - Wan TL-WR740N, kompove na Lan priključke TL-WR740N ili preko wirelessa.

That's all
Staro 29.12.2012., 20:49   #5
risingsun
Registered User

napravio sam tako kao što si opisao, dakle u dlinku sam podesio sa wizardom da radi u bridge modu, išao na DHCP tab te tamo isključio DHCP
nakon toga spojio sam se preko wirelessa na tp-link i preko quick setupa kojega nudi složio PPPoE konekciju, i podesio sam dns servere ....no kada spremim postavke i oču se spojit ...još uvijek nema pristupa internetu, probao sam sa ovim dns serverima

Primary = 195.29.150.3
Secondary = 195.29.150.4

Novo, Alternativni par:
Primary = 195.29.166.118
Secondary = 195.29.166.119

no bez uspjeha, windows javlja grešku da ne može komunicirati sa dns serverom ...probao sam i pod tcp/ip postavkama mijenjati dns server no nije išlo, dolje su neki skrinšotovi, možda u nečemu griješim ..

Zadnje izmijenjeno od: risingsun. 29.12.2012. u 21:04.
Staro 29.12.2012., 21:23   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nisi dobro postao slike al po smanjenoj zadnjoj izgleda da nisi odabrao "obični" PPPoE a i nisi unio user / pass za adsl konekciju.
Za podešavanje koristi komp / lap žičano spojen na router a ne preko wireless - a.

EDIT: Dodatno pod Advanced isprobaj MTU=1492 ili 1500,
ispod imaš opciju definiranja DNS - ova, probaj Primary=195.29.150.3, Secondary=8.8.8.8.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 29.12.2012. u 22:01.
Staro 30.12.2012., 16:21   #7
risingsun
Registered User

probao i pod advanced mijenjati dns no i dalje ista priča, nemam pristup netu, windowsi javljaju grešku dns not responding, kaj se tiče dlinka tu mislim da ne griješim jer sam ga stavil u bridge mode i isključil dhcp, dlink i tplink su pravilno spojeni, kabel iz dlinka u wan tplinka, tak da vjerojatno u postavkama tplinka treba nešt složiti ali neznam kaj ?, kak sam reko, napravil sam te stvari koje si savjetoval ali i dalje ne funkcionira, btw proobal sam i sa MTU=1492, dok 1500 ne dopušta...
kaj se tiče PPPoE , siguran sam da sam odabrao dobro jer jedino to se i nudi pod PPPoE, a i username i password sam unio jedino sam ih maknul sa slika radi privatnosti
Staro 30.12.2012., 20:57   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Jesi li D-Linka dobro podesio, možeš testirati tako da privremeno na njega direktno spojiš komp a na njemu napravi PPPoE Dial-Up.
Ako tako radi tj. imaš izlaz na internet onda je neka greška sa TP-Linkom.
Pogledaj koju verziju imaš (hw i fw) pa usporedi sa supportom, možda ima noviji fw.
Staro 31.12.2012., 15:42   #9
risingsun
Registered User

dlink radi ok, na net se spajam sa dial-up, preko bridge mode-a, a PPPoE dial-up, postavio sam ruter u PPPoE mod, i preko windowsa složio dial-up za PPPoE , no onda javlja grešku 651, pokušat ću na dlink staviti noviji fw , tplink ima zadnju verziju fw ..
Staro 31.12.2012., 16:24   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ne trebaš raditi fw update na D-Linku, vidiš da on radi ok.
Za error 651 pogledaj: http://www.computer-internetsecurity...windows-7.html
Možda da ti pomogne netko od lokalne PCE ekipe tko ima više iskustva ili da probaš sa nekim drugim wan wlan routerom ?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2013., 11:03   #11
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Evo da tu postavim pitanje da ne otvaram jos jednu temu bezveze oko jako slicnog pitanja. Kod mene se radi o sx763 ruteru i tp linkuTL-WR740N koji bi trebao uzeti.
1. Da li je moguce kada se uspostavi bridge mode na sx763 a routing mod na tp.u, koristiti lan konektore na sx763.u kao pomocni switch? Da li ce biti ikakvih problema kod same konfiguracije oba rutera radi toga sto zelim na oba rutera koristit lan konektore?
2.Da li kod radenja mreze bolje mozda ostaviti routing protokol na sx763 radi toga sto imam iskon tv i telefon? Ako se ne mora rade bi to napravio na tp.u
3.Da li mozda netko zna N ruter sa gigabitnim ethernetom a da nekosta malo bogastvo?
jurbAs je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2013., 14:35   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@jurbAs
Rzmisli i o još nekom drugom routeru, vidiš da kolega ima nekih problema ili ga baš neide konfig.
1 - Ne, za više mrežnih klijenata stavi switch, može i gigabitni pa će transfer preko njega biti brži
2 - moglo bi biti problema općenito sa konfiguriranjem zbog više razloga:
- uređaj je "njihov" a ne tvoj
- ako ga otključaš a pogotovo ako deaktiviraš remote mogao bi ostati bez neke ili svih usluga
- pravi način bi bio da od njih tražiš da ti konfiguriraju Internet dio u Bridge mode ali obično to ne žele napraviti, pogledaj onu temu o Iskonu, možda se šta promjenilo
3 - ima par dobrih uređaja ali je trenutno trgovačka prilika za pumpanje cijena, možda da nabaviš izvana
Staro 03.01.2013., 16:22   #13
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

ma moze i izvana hehe ako se da nabavit kakav uredaj. Da istina je da bi sa switchom pogotovo gigabitnim dobio nesto na brzini trasfera. Ali isto tako bi htio da imam N standard za wifi jer imam doma laptop koji je naravno na wifiu kao i drugi wdtv. Posto na drugi wdtv mogu usetak i kabel isto mi je switch ili ruter ali nekako radi estetike bi ga drzao na wi-fu pa zato N standard.
Ja imam dosta veliko iskustvo u programiranju rutera samo nisam bio siguran da li je moguce da kad stavis ruter u bridge mode da gubi mogucnost spajanja na njega ikakvih uredaja.
Ako ima kakav dobar uredaj slobodno ga preporuci hehe. I sto mi predlazes switch ili ruter?
Imam dosta iskustva u mrezama tako da konfiguracija rutera nije neki problem a simensa znam u dusu
Staro 03.01.2013., 17:29   #14
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Da ne prepisujem, pogledaj šta sam gore napisao ili po sličnim "Iskon" temama.
Koliko se sjećam, rijetko te poslušaju pri zahtjevu da ti SX - a prebace u Bridge mode za Internet.
Alternativno možeš probati nekako maknit podatke (user / pass) za Internet konekciju pa se neće SX sam spajati + da upališ opciju PPPoE Pass-Trough pa bi se router "iza" trebao moći spojiti.
Dakle, tada taj router "iza" postaje glavni router za Internet.

Od tih novih, brzih i skupih krasota najviše se spominjalo Asus RT-N16 i RT-N56U te TP-Link TL-WR1043ND.
Staro 04.01.2013., 12:09   #15
jurbAs
Premium
Moj komp

jurbAs's Avatar

Provjerio kod iskona moze se njihov ruter stavit u bridge mode bez ikakvih problema.
Tako da se ovo moze napraviti bez ikakvih problema. Nazvao sluzbu za korisnike i rekao sto hocu rekli su nema problema samo napravite zahtjev i mi vam prebacimo ruter na bridge mode. Jedan veliki plus za iskon sa te strane.
Staro 04.01.2013., 13:44   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Baš fino, pozitivno iznenađenje
Sad još trebaš "izmislit" odnekud TL-WR1043ND.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno