|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2010
|
Gigabyte GA-M57SLI-S4 (rev 1.0) problem
Kupio sam jučer dotičnu ploču, morao staviti novi BIOS jer postojeći nije podržavao moj Phenom X4 9550, flashao bios sa F14 verzijom preko floppy diska, i matična u početku je davala RAM error beepove, stavio sam beta verziju F15e, a ta verzija uopće neželi dić windowse, dode do djela verifying DMI pool data, success, i onda samo se ekran zacrni, tj ekran radi al je sve crno, ne ode ni u standby, onda sam danas ujutro ponovo stavio F14 verziju koja sad radi !! ali kada se stisne power button, prvo zvučnik od matične ispušta nekakve klikove (nije beep code) i ventilatori se ubrzavaju i usporavaju, kao da se resetira. probao isključit prekidače, al opet ista stvar. I nakon 20ak sekundi takvog klikanja, matična da signal da je sve uredu i podigne windowse. U CPU-z je sve prepoznato kako spada. Jel ima tko kakvu ideju kako da F15e verzija proradi, ili u čemu je problem pri pokretanju ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Skini najnoviji BIOS za tu plocu (pazi na revziju! pogledaj na ploci opet koju reviziju imas i tu skini). Flashaj je ispocetka. Nakon toga default-aj sve postavke u BIOS-u. Ugasi racunalo i ponovo ga upali. Ako te nesto i dalje zeza. Maknu sa racunala sve osim procesora, memorije, graficke i tipkovnice pa pokusaj dodavati device po device i vidi sto te zeza. ako se ploca i dalje ponasa nepredvidljivo nakon toga, moguce da je na izdisaju... EDIT: iskljuci te CnQ opcije i sve power savinge te reinstaliraj windowse. nakon toga ako zelis CnQ opciju, prvo instaliraj drivere s gigabyteovih stranica za to pa onda ukljuci u windowsima. Imao sam slican slucaj i jedino sam tako rijesio problem... Zadnje izmijenjeno od: alengrosevic. 23.03.2012. u 12:08. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Napravio sam to, i učitao default postavke, sad samo jednom napravi taj klik i onda odmah se čuje beep da je sve u redu i podigne sustav, al mi downclocka procesor na 1GHz !!! a ako ga pokušam stavit na 2.2 GHz kak je inače, stavim FSB na 200 MHz i multiplier na 11 ne želi učitat windowse EDIT: našo problem, uključen mi je AMD Cool'n'Quiet EDIT2: Ploča ne želi učitati windowse ako je AMD Cool'n'Quiet postavljen na Disabled, dok je na auto radi, kad ga isljučim ne diže windowse Zadnje izmijenjeno od: Hazz. 23.03.2012. u 11:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Imam baš tu ploču, istu reviziju. S F14 biosom najnormalnije radi, sa beta biosom (F15E) joj treba duže do post screena, ali isto sve funkcionira. Nisam skužio...na kojem si trenutno biosu? Koja verzija biosa je bila prije flashanja? S tim Phenomom 9550 nije htjela postati, pa si za flash koristio neki drugi proc? Vrati sve u prvobitno stanje, pa probaj. Nemoj OC-at. Očisti komp od prašine, jer postoji mogućnost da ti je ploča javljala beep-ove zbog lošeg kontakta koji je uzrokovan prašinom. Ovo MS napajanje pod 'moj komp' je za okačit o prvu vrbu. Štedilo se na vrlo bitnoj komponenti... Otvori ga i pogledaj da nema napuhnute kondenzatore. Nadam se da i ploča vizualno dobro izgleda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Trenutno sam na F15e, originalna verzija biosa je bila f3. Sa f14 ploca ko da se pokusava ukljucit, ventilatori se ubrzavaju i usporavaju i cuje se 2 puta brzi klik i jedan sporiji al nije beep nego ko neko lupkanje. Sad bum doma probao sa nekim drugim napajanjem, al naponi na 12 V ne pada ispod 11.89 V sa F15e biosom se odmah boota Evo kako stvari stoje, bio kod frenda, probali napajanje drugo i F14 bios, ista stvar. Stavimo njegovu nVidia GT240 i na F14 biosu proradi, kad se stisne gumb, jednom se to škljocanje čuje(to je valjda neki test zvučnika jer nema opisa toga u onom beep codu) i odmah beep, sve se pali, da se klokat, sam sad moram malo to proučit. čim stavim HD5770 opet se isto ponavlja, a čim je nVidia unutra radi kak spada. Šta bi ja sad trebao nabavit nVidijinu grafičku ? Možda su napajanja preslaba ? ni ono frendovo nije neko kvalitetno, neko coloršit, 20 A na 12 V railu. ovo sam na internetu našao, topic vezan za moju matičnu i grafičke: it's not good to pair an ati radeon graphics card to a nvidia SLI chipset... EDIT: Stavio grafu u drugi PCI-e slot, sad se normalno pali sve, al radi na ×8 a slot može ×16 Evo frend mi nudi za 180 kn ovo napajanje http://www.k-mex.com/WebForms/Produc...tNo=0000000519 u ponedjeljak bu došo da vidimo oćel radit s tim napajanjem na prvom slotu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Split resist itself!
Datum registracije: Feb 2009
|
Mislim da to napajanje nije ništa bolje od MSI-ijevih. Tvoj "prijatelj" će bit sretan ako mu daš 180kn, a ja takvo napajanje ni u bunilu ne bi kupova za konfu kakvu ti imaš. Eventualno bi ga spaja na nekakvu prastaru konfu za koju me boli desno uvo. Sritno s trgovinom, BTW sigurno ima boljih opcija npr. LC Power (novo) ili neki polovni Corsair (Seasonic OEM), Forton, Chieftec na oglasima tipa Njuškalo.
![]() |
#8 |
Premium
|
Ah, sad baš nisam pri parama, tako da nemogu neko bolje uzet... Inače, nabavio sam novu ploču jer s ovom stvarno nešto nije bilo u redu, proc na stock postavkama, rame podesim da rade kao DDR2 800 i javlja ram error, stavim na DDR2 667 normalno radi (Rami jesu 800 MHz) Grafa radi na PCI-e slotu 2 i dugo mu treba da se boota. Na kraju sam uzeo Gigabyte GA-MA790X-UD4, ploča je kao nova, nit zrnca prašine nije bilo, čovjek kaže da ju nije dugo koristio. Sad sam čekam da dobim 4 pin to 8 pin adapter za CPU napajanje. Vidim da podržava sve AM3 procesore i crossfire, tako da imam dobar temelj za buduće nadogradnje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ma sad je nova ploča unutra, ona ima 8 pinski konektor, sad je trenutno 4 pinski uključen samo, al sam na ebayu kupio za 1 dolar taj adapter. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|