Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.11.2011., 14:41   #1
MiranL
Premium

Datum registracije: Sep 2009
Memorija- 6GB samo 4 usable??

Pozdrav!
Osjetio sam da mi računalo malo sporije fonkcijonira u 3d programima, tj. sporije renderiranje itd... pogledao sam u systemu i tamo mi piše pod memorijom 6,00 GB -4,00 GB usable. U resource monitoru mi piše 2050 MB Hardware reserved. Napravio sam Memtest i nakon dan i pol skeniranja nije našao nikakav problem. Radi se o 3x2 DDR3 6gb Corsair 1600Mhz CL9 memoriji.
64bitni Win Ultiomate 7, Intel i7 920 @2.67GHZ 2.79Ghz.
Da li netko možda može pomoći sa bilo kakvim savjetom?
zahvaljujem!
MiranL je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2011., 14:54   #2
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor MiranL Pregled postova
Da li netko možda može pomoći sa bilo kakvim savjetom?
zahvaljujem!
Može. Evo, mislim da najbolji savjet jer da kupiš još 6GB takvog RAM-a, sad je barem kikiriki jeftin.

ili ukucaj u Run command msconfig i tamo podesi da iskorištava maksimalnu količinu memorije. Ali svejedno, kupi si i još RAM-a, ako se već baviš time.
Brko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.11.2011., 14:59   #3
FRipper
MiningMod
Moj komp

FRipper's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Da ti grafička ne uzima preostalih 2gb? ili pogledaj u biosu i vidi imas li opciju "memory remap feature" tako nesto mislim da je pod advanced....ako je na disable,metni na enable pa vidi onda...
FRipper je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2011., 15:00   #4
MiranL
Premium

Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
Može. Evo, mislim da najbolji savjet jer da kupiš još 6GB takvog RAM-a, sad je barem kikiriki jeftin.

ili ukucaj u Run command msconfig i tamo podesi da iskorištava maksimalnu količinu memorije. Ali svejedno, kupi si i još RAM-a, ako se već baviš time.
Super ovo sa msconfigom sam probao, nije funkcjoniralo.
U ADM-a dok sam kupovao, rekli su mi da mi ne treba više u 6Gb rama, ja sam zaboravio koji je razlog bio, al kao da windowsima je to dovoljno ili tako nešto. ako uzmem još 4GB, programi i win će koristiti sve? sorry na glupom pitanju, ne razumijem se baš u taj dio

Citiraj:
Autor FRipper Pregled postova
Da ti grafička ne uzima preostalih 2gb? ili pogledaj u biosu i vidi imas li opciju "memory remap feature" tako nesto mislim da je pod advanced....ako je na disable,metni na enable pa vidi onda...
Evo pošao sam u bios, al imao sam error poruku pa sam sve slikao. kaže mi "the system has experienced boot failures because of overclocking or changes of voltages" ... Niti znam overclockat niti sam to uradio... Evo tu slika iz biosa, gdje sve to piše

Zadnje izmijenjeno od: nino. 22.11.2011. u 15:33.
Staro 22.11.2011., 15:27   #5
Mleki
Premium
Moj komp

Mleki's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Puno ljudi je prošlo kao ti s smanjenom količinom memorije.
Isplao je da im je bio iskrivljen pin na socketu procesora na ploči.
Pošto je mem kontroler u procesoru on ne može adresirati sve.
Ako ti ne pomogne premještanje memorije i ispitivanje keksa, provjeri i pincetom ispravi savijeni pin. Kažu ljudi da im je pomoglo.

LP
Staro 22.11.2011., 15:31   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Napravi Clear CMOS bilo vađenjem BIOS baterije bilo pomoću jumpera na ploči (obično u blizini same BIOS baterije). Pri radu s jumperima, komp mora biti ugašen i isključen iz struje!!
Staro 22.11.2011., 16:08   #7
MiranL
Premium

Evo sad sam provjerio i memorija mi je još pod garancijom (36 mjeseci) pa bolje onda da ja ne otvaram nego da dam njima pa ako je kvar oni mi zamjene. Nego, dali mi se ispalti kupovati još rama npr 4 gige? dal win to može iskoristiti ili je nepotrebno? Hvala!
Staro 22.11.2011., 16:17   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ako si ram provjerio MemTestom, a jesi i sve je bilo ok, na koji način misliš realizirati reklamaciju na njega? Ustanoviti će da je sve ok i naplatiti ti lažnu reklamaciju od nekih 150-200kn. Tebi je problem u ploči, a ne ramu.
Staro 22.11.2011., 16:25   #9
danijel_b
Premium
Moj komp

danijel_b's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Pozz,

Ja sam imao isti problem kao ti. Dakle, kod mene je problem takodjer bio s rucnim podesavanjem brzine rama koji je kod tebe vidim stavljen na 1600MHz Cl9. Hajde stavi sve postavke rama na AUTO i vidit ces da ce ti sigurno ocitati sve u win7.
Razlog?
Kad stavljas brzine rama koje su vise od nazivno podrzanih od strane memorijskog kontrolera moras odmah podesiti i QPI/Vtt napon, citaj podizati dok ti ne prepozna sve, s tim da nakon toga slijedi testiranje prime95 i Linx da vidis jeli stabilan setup, ako nije, dizi jos. Ako je tvoj Cors 1.65V, QPI/Vtt napon ti treba biti od 1.25-1.3V otprilike, kao sto rekoh treba testirati.
Meni je samo tako htio prepoznati 4x2GB 1600MHz memorije koja je bila 1.65V.

Pogledaj i ovo, to je cest problem kod s1366 i Lynnfield arhitekture
Staro 22.11.2011., 16:34   #10
MiranL
Premium

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ako si ram provjerio MemTestom, a jesi i sve je bilo ok, na koji način misliš realizirati reklamaciju na njega? Ustanoviti će da je sve ok i naplatiti ti lažnu reklamaciju od nekih 150-200kn. Tebi je problem u ploči, a ne ramu.
Zvao sam njih, rekao da je memtest bio u redu, oni su mi svejedno rekli da dođem da je vjerovatno spržena jedna ram pločica. uz to ću uzeti još 4 gige od njih tako da mi neće moč naplatiti lažnu reklamaciju. Nego to sam pitao, dali se isplati uzimat rama poviše 6 giga?

Citiraj:
Autor danijel_b Pregled postova
Pozz,

Ja sam imao isti problem kao ti. Dakle, kod mene je problem takodjer bio s rucnim podesavanjem brzine rama koji je kod tebe vidim stavljen na 1600MHz Cl9. Hajde stavi sve postavke rama na AUTO i vidit ces da ce ti sigurno ocitati sve u win7.
Razlog?
Kad stavljas brzine rama koje su vise od nazivno podrzanih od strane memorijskog kontrolera moras odmah podesiti i QPI/Vtt napon, citaj podizati dok ti ne prepozna sve, s tim da nakon toga slijedi testiranje prime95 i Linx da vidis jeli stabilan setup, ako nije, dizi jos. Ako je tvoj Cors 1.65V, QPI/Vtt napon ti treba biti od 1.25-1.3V otprilike, kao sto rekoh treba testirati.
Meni je samo tako htio prepoznati 4x2GB 1600MHz memorije koja je bila 1.65V.

Pogledaj i ovo, to je cest problem kod s1366 i Lynnfield arhitekture
Sve sam stavio na auto, restartirao i opet sve isto piše...6gb- 4 usable To vjerovatno onda govori da je spržena??
Hvala svejedno!!

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 22.11.2011. u 19:57. Razlog: spajanje postova
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.11.2011., 17:02   #11
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Ak ti se komp pali sa memorijom, ona ne može biti neispravna.
Javljale bi ti se greške, bacalo BSOD.

Imaš tri pločice memorije.

Izvadi sve tri van računala i samo po jednu isprobavaj. Ako sa svim pločicama pojedinačno uredno sve radi, znači da je memorija ispravna i da je problem negdje drugdje.
Staro 22.11.2011., 17:04   #12
MiranL
Premium

Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova

Imaš tri pločice memorije.

Izvadi sve tri van računala i samo po jednu isprobavaj. Ako sa svim pločicama pojedinačno uredno sve radi, znači da je memorija ispravna i da je problem negdje drugdje.
e da ga jebem nemogu otvarat kučište zbog garancije. što mi još preostaje? memtest sam iz windowsa pokrenuo ili je bolje spržit ga na cd pa bootat ga s njega?
Staro 22.11.2011., 17:07   #13
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

A ako imaš garanciju na cijelu konfu, onda će ti oni to besplatno otvoriti sigurno i neće naplatiti popravak. Tako je dosad bilo barem.

Ništa ti ne preostaje više onda, nosi u adm nek oni pogledaju.

Ti imaš trokanalni memorijski kontroler i bio bi grijeh ne uzeti triple channel kit u ova vremena kad je RAM jeftin.

Ja bih na tvom mjestu tražio da provjere što je s tim. I ostavi 3x2GB rama.
Staro 22.11.2011., 17:13   #14
Mleki
Premium
Moj komp

Mleki's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Naravno s cd-a.
Ako ti je sve prošlo, preostaje ti samo da ga odneseš u servis.
Ako si koristio komp i pri tome iskorištavao svih 6 GB memorije možeš si kupiti još 6 da ti bude brži rad s obradom videa ili fotografija.
Staro 22.11.2011., 17:21   #15
MiranL
Premium

Evo upravo ih opet zvao, predložili su mi da ovo uzmem http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_160_246&products_id=7366
valjda je to to... 3x2 + 3x2 ...nisam znao da mi matična ima toliko mjesta??
Hvala vam puno na pomoči, ovaj forum je nešto naj korisnije na ovom internetu!
Staro 22.11.2011., 18:33   #16
ShanTech
Banned

Datum registracije: Apr 2011
Ako je komp pod garancijom, nek ti riješe taj tvoj problem, a ti si lako dokupiš još 6GB.
ShanTech je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2011., 18:44   #17
Deamon101
Premium
Moj komp

Deamon101's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova

Dal je ovo apsolutno točno?...može li jedna pločica biti ispravna druga ne?

Maloprije sam imao situaciju gdje je frend donio komp jer se nije htio boot-at.Prvo sam pomislio na memoriju..i kad sam obadvije premjestio umjesto u plave na bijele slotove komp je proradio..jedino me kopka jer mi se čini da sam vidio 2x2gb na pločici da piše jednoj, a komp očitava samo 2gb.Frend nema pojma kolko ima memorije..sad je već kasno...uglavnom proradilo je.

Ak na pločici piše 2x2gb, a dvije su pločice kolko je to rama?
Deamon101 je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2011., 20:10   #18
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Citiraj:
Autor Deamon101 Pregled postova

Dal je ovo apsolutno točno?...može li jedna pločica biti ispravna druga ne?

Maloprije sam imao situaciju gdje je frend donio komp jer se nije htio boot-at.Prvo sam pomislio na memoriju..i kad sam obadvije premjestio umjesto u plave na bijele slotove komp je proradio..jedino me kopka jer mi se čini da sam vidio 2x2gb na pločici da piše jednoj, a komp očitava samo 2gb.Frend nema pojma kolko ima memorije..sad je već kasno...uglavnom proradilo je.

Ak na pločici piše 2x2gb, a dvije su pločice kolko je to rama?
Ne, nije apsolutno točno, zapravo ne znam zašto sam se tako izrazio, tok misli mi je bio drugačiji: ne možeš ti imati neispravan ram u kompu u konfiguraciji 3x2GB, a da sustav očitava samo 2x2GB jer je u tom slučaju memorijska pločica koja je neispravna uzrokovala bi grešku i pojavio bi se memory error pri memory checku pri samom pokretanju BIOSa.

U njegovom slučaju očitavao je svih 6GB ali je usable bilo 4GB, tako da je problem negdje drugdje, ja bih rekao na relaciji windowsi-driveri za ploču, ili winsi nisu dobro sjeli. No svašta je moguće.

Nadam se da sam se sad jasnije izrazio.

--

Ako piše 2x2GB na jednoj, a kupljene su obje pločice kako KIT u istom pakiranju, onda je to normalno i taj jedan keksić ima 2GB, drugi isto tako 2. To je zapravo samo oznaka proizvoda.
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno