|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
![]() Dakle iz slike se vidi slijedeći problem .. čistio sam sobu, spustio externi ( WD 750gb My Book ) na pod, i slučajno ga zakačio sa crijevom od usisivača i onda je po dužoj (većoj) strani ljosnuo .. odmah se čulo krckanje i zujanje, i onda sam napravio hdtune .. nakon prvog chckdska mi je brzina više manje postojana, prije mi se događalo da ne predje 3mbs, dok sad drži oko 20mbs, pretpostavljam zbog bad sectora .. isto tako pretpostavljam da se ovi bad sectori ne daju popravit softverski? ili sam u krivu? nemam nešto pretjerano bitno na tom externom, ali ako mogu, volio bi ga bar nekako popravit :/ ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
"malo" si nejasan - ako si prvo spustio HDD na pod kako si ga mogao zakvačit crijevom da ponovo padne?? ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
đabalebaroš
Datum registracije: Mar 2005
|
Po tome kako si opisao, rekao bih da je/su glava/e malo zaorala/e po ploči/ma diska. Bad sectori se NIKADA ne mogu popravit, samo se izoliraju tako da se više ne koriste i veličina diska se efektivno smanji za veličinu bad sectora. Ukoliko nema vidljivog vanjskog oštećenja na kućištu diska, a još uvijek imaš garanciju znaš što ti je činiti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Quazar, externi je stajao uspravno, po manjoj plohi (zamisli pravokutnik) i onda kad sam ga zakačio, je samo ljosnuo pod finim pravim kutem po dužoj, većoj plohi :/ R4zor, odoh onda tražiti garanciju, iako mislim da je istekla ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Treba naći alat koji će samo označit oštećene sektore da se ne koriste više, bez "popravljanja". Zašto izbjeći "popravljanje" ? Zato jer će se to vidit u S.M.A.R.T. - u i nakon xy loših i/ili prelociranih sektora poslje stalno javlja onu poruku loš / oštećen disk i smeta u radu. Vidi jel možeš isključit S.M.A.R.T. Ovo nije pravo i profi rješenje ali . . . 4% na 750 Gb je zapravo sitnica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
da, baš sam računao .. 4% na 750gb ispadne 30ak mb .. chkdsk je izolirao bad sectore, pa sad idem vidjet koji fajlovi su na tim sektorima bili da ih obrišem ![]() Smart mogu isključiti samo dakle za sve hddove, ne mogu pojedinačno .. nisam siguran jesi li na to mislio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Zadnje izmijenjeno od: generic. 07.02.2011. u 15:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Spasi podatke i pošalji ga na reklamaciju. Externi WD-i ionako nisu poznati po svojoj pouzdanosti pa kao nema vanjskog oštećenja, reklamaciju ti moraju uvažiti.
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Ako on u ovom kučištu ovako padne na bočnu stranu i prestane radit, stvarno im zavidim koliko loše kučište mogu napraviti. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Reklamaciju ne mogu ostvariti jer je hd star 3god+, a gara vrijedila 2 .. Izvadio sam hard iz kućišta i ubacio sa u desktop sad di će i ostat .. pri vađenju sam i ja primjetio da, iako je fakat dobro ljosnuo o pod, kućište je vulgaris, debela plastika, hdd u metalnom držaču i to je to .. Kasko, radi on i dalje, samo 4% oštećenja je nastalo .. jbg, što je je, fino sam ga povukao sa crijevom .. Zadnje izmijenjeno od: Sardi. 07.02.2011. u 14:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
Jedno je "aktiviranje" SMART - a u Biosu / OS - u da ga čita i prijavljuje a drugo na samom hdd, bar se prije to moglo palit / gasit uz pomoć alata (vidi Hiren's). |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
|
Niti jedno kučište (osim neko sa akcelerometrom koje će ugasiti disk) nije zamišleno da disk previži pad. Jednostavno se "igla" vrti toliko bliz ploča da je stvarno čudo (good engineering) da puno, puno češće ne zagrebe i da ode sve... |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Onda je to kučište napravljeno tek toliko da se negdje strpaju konektori da ti lijepo izgleda, od funkcionalnosti u ruku sigurnosti od pada ništa... Mogli su iznutra disk nekako učvrstiti nečim elastičnim da kad padne da ne pada kao da disk pada i udara već da se ublaži. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
Možda su i mogli ali nisu htjeli jer onda nebi otišao po novi hdd, mada u ovom slućaju još nisi. Šugavi kapitalizam na djelu. Netko će možda reagirat i reći kako je sam kriv, hdd nije predviđen da pada. Točno, ali . . . |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Niti auto nije napravljen da se lupa s njime, ali je to lako moguće kao što je i s ovim hdd-om, što mu povećava i šanse za isto jer stoji okomito. Mogli su barem nešto napraviti kad je kučište samo već toliko veliko: http://www.instructables.com/image/F...e-Free-HDD.jpg http://i819.photobucket.com/albums/zz114/picky88/11.jpg Spammamo bzvz, a riješenje ne govorimo. Probaj s Hirens boot-om izolirati te bad sectore. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|