Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.07.2004., 13:46   #1
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Da li je Nvidia popušila-opet?

Evo-prošlo je već par mjeseci od predstavljanja novih grafi iz ATI-ja i Nvidie.
I sve mi se nekako čini da je Nvidia opet malo podbacila.
Zašto?
Nakon ne-baš-nešto FX serije u koju su utukli brdo love, "izbacili" su mjesec dana prije ATI-ja novu seriju.
NV40 je svakako korak u pravom smjeru, grafa je tehnološki napredna,PS3 shaderi, podrška za fp32...

Ali-iako su izbacili svoj model prije ATI-ja, trebalo je dva mjeseca da prvi primjerci počnu stizati.
Još uvijek je samo na snazi "papirnata dobavljivost", grafa je živi duh -svi već mjesecima pričaju o njoj a tek sad su se stidljivo počeli pojavljivati prvi primjerci GT.

Druga stvar je po meni vrlo ozbiljna-još prije dva-tri mjeseca su izjavili za WHQL drivere "soon be available"...još uvijek ih nema a to je za jednu ozbilnu firmu teška sramota i u startu je odbila dosta kupaca.
Dok se ATI bencha odavno sa WHQL driverima, Nvidia se i dalje isporučuje (ono malo primjeraka koji dođu na tržište) sa beta driverima.

Izgleda da se ispostavilo da nije ni najmanje lagano uhodati proizvodnju mrcine sa 220 mil. tranzistora, sa par strana sam čuo da imaju ozbiljnih problema sa tim.

Još od prije je poznato da Nvidia ima praksu "financijski pripomagati" neke proizvođaće igara, sad su izjavili da imaju u planu potrošiti oko 20$ na takve stvari.
Mislim-toliko su rekli "za javnost".

Rezultati benchanja po desetak ajmo reći "ozbiljnijih" siteova su šareni dozlaboga i normalni korisnik više fakat ne zna tko tu koga...izgleda da je nastupila do sad neviđena borba za "glasove" ozbiljnijih siteova, jer ne pamtim da sam još vidio toliko oprečnih testova i za rezultate ATI-ja i za rezultate Nvidia grafi...

Dakle-da rezimiram
NV40 je teško dobavljiva grafa, sa dosta problema (trenutno) u proizvodnji.
Mjesecima se nisu izdali WHQL driveri a to je u najmanju ruku čudno.
FP32 se ne koristi skoro nigdje, implementacija PS3 je još mica-maci na repu i nije ni najmanje lagano takvo nešto napraviti.(veli programer Far Cry-a)

Kaj vi mislite?

bdw-svakog seronju flejmerskog ću obrisati odmah, dajte ljudi malo normalne rasprave...
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2004., 13:54   #2
Freek
Premium
Moj komp

Freek's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Hmmm ne smijem ovdje pisat uputio si me samo na Nvidia teme
Freek je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.07.2004., 14:15   #3
Jelc
Super Moderators

A ne-ako se raspravlja argumentirano, dakle ako ja velim da se npr. fp32 koji je jedan od većih điđa Nvidia NV40 modela skoro uopće ne koristi, ti slobodno možeš izraziti svoje mišljenje

Ili ako misliš da više vjeruješ kaj ja znam-Anandu, HCP-u, PCE-u, Xbitlabsu ili kome već i zašto.

Ili bilo kaj sam ja napisao a ti imaš argument kontra toga.
Staro 12.07.2004., 14:15   #4
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Nv popušila - :confused:

Nebih se složio ...

Da je kartušu relativno teško dobiti je istina, međutim kad sam tražio X800 pro situacija je bila ista.

Trenutno 6800 GT @ Ultra počiva u mom kompu.

Dali sam zadovoljan - preko svake mjere

Far Cry kad stavim sve na Ultra high - 1280*1024 - 2x FSAA 2x ANISO - sve radi na cca 50 FPS-a ( sim tam par, već ovisno o sceni ).

Dali može X800 XT bolje - ne znam niti me zanima. U datom trenutku sam odabrao NV i to isključivo zbog 16 pipelinea. Mod X 800 pro u XT nisam vidio u vrijeme kupnje, ali sumnjam da bih išao kupovat - ja sam rođeni baksuz i strah bi me bilo. Osim toga kupoval sam zbog kompenzacije na tuđu karticu.

Anyway ... I digress. Koliko sam vidio bencheve - XT i ultra su relativno blizu. Obje kartice su zvijeri. U nekim testovima Nvidia vodi, u drugim Ati. Za razliku od prošle generacije ne postoji toliko veliki jaz.

Upravo je i to problem kod proizvođaća - nema pravog pobijednika. PS 3 shaderi su pre mala prednost da se Nvidia etablira kao apsolutni pobjednik.

Jedini način da Nvidia vrati staru slavu je GT serija koja se za sada vrlo dobro clocka - vidjet čemo koliko će to trajati.

Na kraju - 6800 je užasno brza kartica na kojoj niti nakon max all i FSAA i ANISO nabrijavanja kvalitete ne fali snage. X 800 XT nisam vidio u punom pogonu. Trenutno sam i pre zadovoljan s 6800 GT i nije mi niti trenutka žao što sam je kupio.

Drivere sam skinuo leaked i vrlo su stabilni. Vjerujem da će s vremenom postati samo bolji ( po tome su barem poznati ). Trenutno niti Ati nit Nvidia nisu ponudili optimalne drivere i ne čupaju iz hardwarea 100%. Ali i to će doči.

IMHO - Ati x800 XT se najviše isplati zbog 16 pipelinea
Ati X800 pro je relativna pušiona jerbo vreba 6800 GT, a
nema te rezultate. Ipak primjerci koji se modaju u XT su
zlata vrijedni.

NV se 6800 GT se isplati više od Ultre zbog velike
razlike u cijeni, a male u preformansama.
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2004., 14:32   #5
Jelc
Super Moderators

Ma gledaj Paske-ATI je ustvari samo nabrijao stari model, dodao par fićera i peri-deri...
Ni oni nemaju baš najasniju viziju kak bi im trebala izgledati sljedeća generacija grafi...

Ja sam usput govorio i o količini perja koji je Nvidia iskrcala za FX seriju.
Potrošili su hrpu love za ono kaj su i sami priznali da je bio korak u krivom smjeru.
Pri tom mislim na svađu sa Billom (dakle nesudjelovanje u razvitku DX9) i forsanju multi-texturinga koji se pokazao kao veliki zajeb u svim novijim igrama(koje prodaju proizvod)...

A sve to košta.

Onda forsanje 130 nanometarskog proizvodnog procesa sa FX serijom, i tu je bilo problema i otišlo je podosta lovice(ATI je kurvinski delao samo 9600 a najače modele u satarom 150nm)

Dakle-ja sam se malo zamislio a kolkokvragusvetokošta
Zeznuli su zadnju seriju(i po arhikteturi i financijski), uložili opet hrpu lovice u novu seriju GPU-a sa 220 milja tranzića, još uvjek je slabo dobavljiva...uglavnom znam ja da oni imaju dosta perja...ali stari moj-ko će to sve platiti...

Meni se nekak čini da su oni stari židi iz ATI-ja puno bolje prošli po tom pitanju.
Staro 12.07.2004., 14:40   #6
dr.fiksi
doktor, trekkie, amd-ovac

dr.fiksi's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
ne bih rekao da su popušili... takva zvijer mora da je skupa za proizvoditi a i pitanje je koliki je yield.Ipak, taman da hoćeš najjači ati ili nvidiju, nema nijednog zasada tu.Shaderi 3 su počeli
davati svoje dividende pomalo već sada-far cry, makar je to minorno i preko patcheva.Zanima mene što će biti s igrama što u su u startu tu s tom podrškom, dobitaka sigurno ima.Naravno, do izlaska novog UT enginea, već će i ta kartica biti zastarjela, pa joj ni novi shaderi neće pomoći.Meni je najveći problem ta paprirnata nabavljivost-pitanje je koliko ću još čekati da nabave te modele prije nego se okrenem nekom internet shopu...a htio bih komp novi sada složiti, a ne za 5 mjeseci.Tu je problem i s atijem i nvidiom.
dr.fiksi je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2004., 14:52   #7
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Originally posted by dr.fiksi
Meni je najveći problem ta paprirnata nabavljivost-pitanje je koliko ću još čekati da nabave te modele prije nego se okrenem nekom internet shopu...a htio bih komp novi sada složiti, a ne za 5 mjeseci.Tu je problem i s atijem i nvidiom.
Pa...ja sam naglasak stavio na financijsku pušionu koja je rezultat ranijih promašaja, a druga je stvar da dok su se reviewi NV40 mogli pročitati diljem neta-ATI X800 PRO je bio nabavljiv.

Jebiga-šparaš lovicu, odričeš se koječega i onda kad misliš ubost novi hardware...banana
A teško ušteđenu lovicu ako ne potrošiš kad si htio...pa-pa...bude se rasteplo.

Govorim tak jasno o tržištu vani kaj se tiče dobavljivosti, kod nas je još gore.

A da ne pričamo da je sad živa frka sa obnovom hardwarea-nove ploče, novi procovi...
Mislim da je puno ljudi jednostavno piknulo X800 PRO zato kaj je u tom trenutnu bio dobavljiv a NV40 ne.
Staro 12.07.2004., 15:05   #8
dr.fiksi

dr.fiksi's Avatar

Pa u biti se slažem.Bez brige, nvidia ima loads of $$$$$$ rezervi, bankrot im nije tako blizu...slažem se s tobom oko dobavljivosti.
Naime, mene zanimaju top modeli, a s tim mi ide i cijeli komp-dobavljivost je ovdje ne slaba nego nikakva->nešto kao ovi slabiji modeli ima oboje, ali što je s PE i ultrom?Nisu mi pare problem, hoću najjaču karticu, ali ne mogu nigdje nabaviti.Opet, dočekao sam socket 939, po preporuci-sada ni s od socketa osim jedne matične u hgshrotu.CPU-i su nowhere to be found...
Sada je sezona obnove, ako nemaju dućani ovdje biti ću prisiljen potegnuti negdje dalje.Naravno, zbog garancije i gnajvaže, radije bih kupio ovdje, ali možda neću moći birati.
Staro 12.07.2004., 15:18   #9
Jelc
Super Moderators

Ma gledaj-ne treba ti najači model grafe
To je i tak exkluziva za bogatije kupce, puno je bitnije piknut dobru, kvalitetnu i nadogradivu ploču.

Sjeti se samo 4600 modela-koštao je užasno puno a škvadra je clockala 4200 i imala skoro iste reze...

Ja osobno uvijek više uložim u kvalitetnu i nadogradivu ploču, u današnje vrijeme češ za manje love zamjeniti proc i imati dobre perfomanse nego kupovati opet super-skupu grafu.
Staro 12.07.2004., 15:23   #10
dr.fiksi

dr.fiksi's Avatar

Perhaps true-ali niti s939 ploča baš nema pravog izbora, zar ne?
Jedna as far as i know
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.07.2004., 15:37   #11
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Originally posted by dr.fiksi
Perhaps true-ali niti s939 ploča baš nema pravog izbora, zar ne?
Jedna as far as i know
Meni se samo jedamput i to prije par godina dogodila situacija da imam perja za novo a nemam kaj kupiti...otišao sam u banku koja je nudila najbolje kamate i oročio na mjesec dana
I dobro sam prošao.

Da nisam to napravio otišla bi lovica na neki dobar muzički hardware, telku, DVD ili neku sličnu pizdariju...koja mi i nije bila baš najpotrebnija u tom trenutku

Ovak mi lova nije bila na dohvatu i samo sam dvaput tjedno provjeravao kaj ima novoga
I taman kad sam digao lovu-ponuda je bila punooooo veća.
Staro 12.07.2004., 15:44   #12
dr.fiksi

dr.fiksi's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc
Meni se samo jedamput i to prije par godina dogodila situacija da imam perja za novo a nemam kaj kupiti...otišao sam u banku koja je nudila najbolje kamate i oročio na mjesec dana
I dobro sam prošao.

Da nisam to napravio otišla bi lovica na neki dobar muzički hardware, telku, DVD ili neku sličnu pizdariju...koja mi i nije bila baš najpotrebnija u tom trenutku

Ovak mi lova nije bila na dohvatu i samo sam dvaput tjedno provjeravao kaj ima novoga
I taman kad sam digao lovu-ponuda je bila punooooo veća.
Hvala na savjetu, al znaš kak je čekati kad si već čekao jako dugo, imaš pare a i pcekspertovac si i PC-Ovisnik , i hate that...

PS:ima koji puzdani web shop koji bi mi dostavio u jednom komadu?:confused:
Staro 12.07.2004., 17:35   #13
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Evo budem i ja rekel par riječi samo se bojim kak je krenulo da me budeš još i brisal jer znaš kak ja znam nekad biti malo žešći
Kaj se tiče NV40 i dobavljivosti stvar je sasvim jasna-veliki problemi nvidijinih grafi praktički nema nigde pa čak ni vani
dakle zaključak ogromni problemi s proizvodnim procesom
ali da budemo iskreni nije ni ati puno bolji sa x800xt kojih također nema ni za lijek
jedina nova grafa koja je stvarno dobavljiva je x800pro
s tim u vezi još jedna opaska u vezi 6800GT, nvidija je firma koja godinama zna kak zaraditi masnu lovu tak da svi koji očekuju da budu se sve te kartice bez frke clockale na 6800 ultra- zaboravite
kad bi tako bilo nitko im ne bi ultru kupio i oni bi popušili grdnu lovu tak da od toga ništa
dakle sretan je onaj ko je ubode sad jer poslije ih više ne bude isto ko i ovih x800pro koje se daju flešat u xt
kaj se tiče benchanja i potpomaganja proizvođača igara to je godinama najjača strana nvidije i zbog toga se još dobro drže
atijev hardver je još od vremena prvog radeona superioran u svemu ali su jednim djelom upravo zbog ovoga kaj sam ranije naveo bili dugo u drugom planu a i driveri su bili loši
evo samo nam jedan primjer iz novije povijesti
izašla je tako igra zvana far cry koja je baj d vej također sponzorirana od nvidije i atijeve kartice su bile puno brže od očajno loše FX serije
naravno odmah je krenula priča kak će nvidija uskoro izdat drivere koji će popraviti stvar
no desio se patch 1.1 i gle čuda fx serija je odjednom po performansama tu negde s radeonima, naravno optimizacija je izvršena sa strane proizvođača pa moraju nekaj napravit u vezi sponzora
nitko se nije sjetio malo pomnije ispitivata kvalitetu slike koja se značajno pogoršala kod fx serije ali ajde
e sad nedavno dolazi 1.2 patch koji nas već uvodi tobože u vrijeme 3.0 shadera i 6800
s obzirom da sad treba promovirat nove nvidijine grafe naglasak je stavljen na 6800 seriji
no zanimljivo je vidjeti rezultate fx serije koji su sa novim patchem blago rečeno očajni u odnosu na primjerice 9800xt jer sad fx-isice koriste usporedivu kvalitetu slike s atijevim grafama
ovo je samo jedan primjer koji ocrtava činjenicu da su godinama igre bile optimizirane za nvidijine kartice a ni danas se od toga nije posve odustalo

ono kaj meni najviše smeta u cijeloj priči je kaj se sve razvodnilo i kaj se sve svelo na puke brojke i marketing
nekad si znao da ako kupiš ATI dobivaš bolju kvalitetu slike i bolju DVD reprodukciju te grafu koja je kvalitetnije izrađena
danas nikakvih garancija nema već samo da zaradimo pare što je moguće brže
sve više sam uvjeren da bi nam dobro došao treći igrač u svijetu grafa jer kak je ovo krenulo sve je gore i gore
pinsla je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2004., 17:58   #14
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Eh da, treči igrač. To je ono što definitvno fali, barem što se tiče nas kupaca. I ATI i NVIDIA su došli nekako do plafona (svako na svoj načina) i imam osječaj da jednostavno pokušavaju izvuči pare bilo kako od nas i ne ferma ih previše što to točno izbacuju. Mislim, realno gledajuči na odnose među usporedivim grafama (a pri tome naravno zanemarujuči 3D mark i ostale niš korsti optimizirane testove) razlike su minimalne i što se tiče kvalitete i perfomansi Ako nekog zanima dobra igrivost za tu i tu lovu manje više i s jedne i s druge strane može se ubosti i više nego pristojna grafulja i igrati se s njome do mile volje. Tu izbor ide onom linijom - koja mu je firma draža. Mene osobno najmanje zanimaju igre i nikada nisam kupio a vjerojatno ni neču neku high end grafulju samo zbog toga. Svaku grafu kad malo pogledam nisam platio više od 1800 kuna a igrao sam se na njima i više nego periodično. A sad, ko je tu popušio to ostaje tek da se vidi. A da fali neko treči fali. Meni je nejaviše žao Kyro chipa jer je obečavao.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2004., 18:17   #15
dr.fiksi

dr.fiksi's Avatar

Sad baš ne bih rekao da su isti, ali u svakom periodu se to promijeni-ja pak ne biram karticu po kriteriju firme nego karakteristika koje mi trenutno odgovaraju.Kyro je bio odličan, ali mu je mnogo toga falilo-bio je to ST electronics(?), a i S3 je svojevremeno izdao odlični savage 2000 kojeg su potkopali loši driveri, tu je i matrox koji je bio legenda, a sada je u mainstreamu gotovo nepoznanica, pa oni Volariji...Nitko nije uspio u potpunosti konkurirati atiju i nvidiji u high end segmentu.Em loši driveri, em im nešto drugo fali.Mislim da bi dobrodošao novi igrač, možda Matrox kao fenix iz pepela?Ne znam, ali nije nemoguće da se netko pojavi...treba zadobiti povjerenje itd.I danas neki ljudi kupuju intel ne zato što su cpui bolji nego poznatiji, i drugi to ima pa je dobro.What i'm saying is da većina kupaca malo ili uopće ne misli glavom...a onda smo tu i mi, neki entuzijasti koji pak imamo svoje kriterije.
Staro 12.07.2004., 20:31   #16
Freek
Premium
Moj komp

Freek's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Originally posted by pinsla

tak da svi koji očekuju da budu se sve te kartice bez frke clockale na 6800 ultra- zaboravite
kad bi tako bilo nitko im ne bi ultru kupio i oni bi popušili grdnu lovu tak da od toga ništa
LJudi bi kupovali Ultra je se da clockat još više.
Freek je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2004., 22:41   #17
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Freek
LJudi bi kupovali Ultra je se da clockat još više.
sam čip je potpuno isti tak će se clockat jednako
jedino da stave bržu memoriju na ultra varijante ali i onda bi dobitak na performanasma bio mali neisplativ s obzirom na cijenu
osim toga najnovije vijesti govore kako nvidija napušta nv40 zbog skupog proizvodnog procesa i prelazi kompletno na nv 41 a jedini cilj je smanjiti troškove s tim da je velika vjerojatnost da se pod tim misli smanjivanje broja pajpi kako bi smanjili broj tranzistora
sve u svemu dobavljivost tih kartica je nikakva a performanse ćemo još vidjet nakon što se pojavi nv41
Staro 12.07.2004., 23:10   #18
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
osim toga najnovije vijesti govore kako nvidija napušta nv40 zbog skupog proizvodnog procesa i prelazi kompletno na nv 41 a jedini cilj je smanjiti troškove s tim da je velika vjerojatnost da se pod tim misli smanjivanje broja pajpi kako bi smanjili broj tranzistora
sve u svemu dobavljivost tih kartica je nikakva a performanse ćemo još vidjet nakon što se pojavi nv41
Navodno neće biti GPU sa isključenih 4 pajpe nego će delati u startu sa 12.
E sad -budući da je sve to by Fuad , vidjet ćemo.
A ATI je već sklopio posel sa DELL-om (baš čudno ), da će dilati X800 SE sa 8 pajpi.
Osim DELL-a, ići će i drugima kasnije, ali se navodno neće moći naći u slobodnoj prodaji.
Neznam zašto...
Staro 13.07.2004., 00:31   #19
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Nenam dal ej nVidija baš popušila al mi se čini da su možda opet u zaostaku za ATi jem.

Ili je izlazak 6800 tako rano bio marketinški trik ( očito), kako bi tu prestigli ATi, određeni testovi su već pokazali da je X800pro ngdej čak i bolja od 6800ultra, što me iskreno jako čudi jer je kartica na papiru dosta slabija.

Treći igrač nor. XGI bi jako dobro došao ali oni su daleko od toga ideja s dva GPUa je dobra al imaju problema i s driverima i s hardwareom, tak da od njih nebu još dugo niš.

gdje je nVidija opet popušial je tžište "novih" low end kartica vidjeli smo kako 9550 odere 5200 i 5500, to je ono kaj će sad nVidiju zapeći i to jako.

Svakao nVidija je u zadnijih dve tri godine napravila dosta toga krivo i loše i sad jednostavno plaćaju cijenu za to.
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2004., 00:36   #20
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:
Navodno neće biti GPU sa isključenih 4 pajpe nego će delati u startu sa 12.
E sad -budući da je sve to by Fuad , vidjet ćemo.
A ATI je već sklopio posel sa DELL-om (baš čudno ), da će dilati X800 SE sa 8 pajpi.
Osim DELL-a, ići će i drugima kasnije, ali se navodno neće moći naći u slobodnoj prodaji.
Neznam zašto...
taj x800se mi je sve zanimljiviji
da mi ga se dokopat
nekaj mi govori da bi se vrlo lako modao u nekaj puno puno jače
barem ova dell-ova varijanta
a kajs e Fuada tiče znaš kak se veli de ima dima ima i vatre
Staro 13.07.2004., 00:55   #21
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
taj x800se mi je sve zanimljiviji
da mi ga se dokopat
nekaj mi govori da bi se vrlo lako modao u nekaj puno puno jače
barem ova dell-ova varijanta
a kajs e Fuada tiče znaš kak se veli de ima dima ima i vatre
Ma ovo za DELL mi zvuči dosta vjerovatno, sjeti se samo one kak se zvala...9600TX tak nekako, prvi ju je u konfama imao DEEL.
Oni su dosta slizani sa ATI-jem.

A ova sa osam pajpi ne zvuči loše, na dobroj konfi bude fino vrtila sve.
Samo jebiga...kad bi tu izbacili na tržište-pola bi škvadre piknulo nju a ne X800 PRO.
Dakle-ak je hoćeš piknut-najvjerovatnije će je biti u konfama u svakom supermarketu u Njemačkoj
Staro 13.07.2004., 01:02   #22
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Originally posted by Isus
gdje je nVidija opet popušial je tžište "novih" low end kartica

Ma nije stvar samo u tome, potrošili su oni hrpetinu perja...mislim grafu još uvjek kod dosta velikog kruga ljudi prodaje reklama, ono svi su se povampirili za najbržom grafom-a nje nema nigdje...
Nema baš ni najače ATI-jeve, ali mislim da su napravili jako dobar posao samom tim kaj je X800 PRO bio nabavljiv od početka.
Staro 13.07.2004., 09:21   #23
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
"S3 je svojevremeno izdao odlični savage 2000 kojeg su potkopali loši driveri"

Imao ja, T&L jedinica uopće nije radila, nikakvi driveri to nisu mogli popravit

"U datom trenutku sam odabrao NV i to isključivo zbog 16 pipelinea. "

Ja bi odabrao karticu sa 1 pipelineom ako je bolja od one sa 256 pipelinea
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2004., 10:11   #24
dr.fiksi

dr.fiksi's Avatar

Citiraj:
Originally posted by segregator
"S3 je svojevremeno izdao odlični savage 2000 kojeg su potkopali loši driveri"

Imao ja, T&L jedinica uopće nije radila, nikakvi driveri to nisu mogli popravit

"U datom trenutku sam odabrao NV i to isključivo zbog 16 pipelinea. "

Ja bi odabrao karticu sa 1 pipelineom ako je bolja od one sa 256 pipelinea

All i'm saying is da je kartica imala potencijala(savage 2000)-međutim, čini se da je nažalost sve samo na potencijalu i ostalo...
To je ono kad sam rekao da nitko u high end segmentu ne može konkurirati ATiju i nvidiji, barem zasada.Također, matrox je izdao na papiru sjajnu parheliu-u praksi baš i nije bilo tako.Nevertheless, S3, pokušava ponovo-s chrome čipovima.Meni to nije interesantno, jer dok tražim high end za široki market znam da su toi trenutno samo nvidija ili ati.
Staro 13.07.2004., 11:48   #25
pinsla
Caught Somewhere In Time

pinsla's Avatar

Citiraj:
Ma ovo za DELL mi zvuči dosta vjerovatno, sjeti se samo one kak se zvala...9600TX tak nekako, prvi ju je u konfama imao DEEL.
Oni su dosta slizani sa ATI-jem.

A ova sa osam pajpi ne zvuči loše, na dobroj konfi bude fino vrtila sve.
Samo jebiga...kad bi tu izbacili na tržište-pola bi škvadre piknulo nju a ne X800 PRO.
Dakle-ak je hoćeš piknut-najvjerovatnije će je biti u konfama u svakom supermarketu u Njemačkoj
ma mislim si da su oni kod tih dellovih kartica samo deaktivirali određeni broj pajpi pa bi se to vrlo lako modalo u pro ili čak xt no naravno ostaje pitanje artefakata i ostalog
ali treba se nadat
Staro 13.07.2004., 12:23   #26
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
ma mislim si da su oni kod tih dellovih kartica samo deaktivirali određeni broj pajpi pa bi se to vrlo lako modalo u pro ili čak xt no naravno ostaje pitanje artefakata i ostalog
ali treba se nadat
A izgleda da planiraju izbaciti hrpu oslabljenih modela, i ATI i Nvidia (isto 8pajpi).
U 110 nm procesu.

Treba se strpiti još bar mjesec dana, bit će puno toga jasnije
Staro 13.07.2004., 13:29   #27
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Dobra diskusija!

Mojih $0.05:

Ultri nema na trzistu s razlogom - NVIDIA ih je vecinu odlucila pretvoriti u GT-ice... zakaj? Zato kaj su skuzili da je taj segment trzista trenutno najbolji ($$ - pogledajte samo kak se kod nas prodaju GT-ice!). I GT-ice stvarno nije tesko nabaviti! Uz to ne treba zaboraviti da su i ATi i NV napravili dosta PCI-E kartica koje za sad slabo idu zbog svih problema s 915/925 chipsetima.

Sad ce neki reci - je, a zakaj bi prodavali skuplje pod jeftinije? kao prvo, veca kvantiteta s manjom marzom nije losa stvar. drugi razlog lezi u ATi-u - X800PRO kartice su nabavljive, XT PE bas i ne. Pa je NV zakljucila - "dok se XT PE ne pojave, na samom vrhu nema konkurencije, zato ajmo udri po stepenici nize, tu se vodi prava bitka". Lukava je ta NV, nema se sto reci.

Ono kaj je pak jadno jest to kaj nisu mogli sluzbeni driver slozit... navodno taj dolazi sljedeci tjedan, no zivi bili pa vidjeli. to slusamo vec 10000 godina. bas sam mejlo NV i pitao ih kaj izvode (i trazio ih driver koji ce PCI-E karticama donijeti nivo performansi vidjenih na AGP).

Zadnje izmijenjeno od: ozren. 13.07.2004. u 14:04.
ozren je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2004., 13:38   #28
dr.fiksi

dr.fiksi's Avatar

Citiraj:
Originally posted by ozren
Dobra diskusija!

Mojih $0.05:

Ultri nema na trzistu s razlogom - NVIDIA ih je vecinu odlucila pretvoriti u GT-ice... zakaj? Zato kaj su skuzili da je taj segment trzista trenutno najbolji ($$ - pogledajte samo kak se kod nas prodaju GT-ice!). I GT-ice stvarno nije tesko nabaviti! Uz to ne treba zaboraviti da su i ATi i NV napravili dosta PCI-E kartica koje za sad slabo idu zbog svih problema s 915/925 chipsetima.

Sad ce neki reci - je, a zakaj bi prodavali skuplje pod jeftinije? kao prvo, veca kvantiteta s manjom marzom nije losa stvar. drugi razlog lezi u ATi-u - X800PRO kartice su nabavljive, XT PE bas i ne. Pa je NV zakljucila - "dok se XT PE ne pojave, na samom vrhu nema konkurencije, zato ajmo udri po stepenici nize, tu se vodi prava bitka". Lukava je ta NV, nema se sto reci.

Ono kaj je pak jadno jest to nisu mogli sluzbeni driver slozit... navodno dolazi taj sljedeci tjedan, no zivi bili pa vidjeli. to slusamo vec 10000 godina. bas sam mejlo NV i pitao ih kaj izvode (i trazio ih driver koji ce PCI-E karticama donijeti nivo performansi vidjenih na AGP).
A ja hoću ultru i badava mi sve...ako neće drukčije biti-onda onaj ve-ce-mil.
Staro 13.07.2004., 14:10   #29
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Originally posted by ozren
Ultri nema na trzistu s razlogom - NVIDIA ih je vecinu odlucila pretvoriti u GT-ice... zakaj? Zato kaj su skuzili da je taj segment trzista trenutno najbolji ($$ - pogledajte samo kak se kod nas prodaju GT-ice!). I GT-ice stvarno nije tesko nabaviti!
Možda ima i u tome istine, ali mislim i da će im trebati dosta vremena da uhodaju proizvodnju mrcine sa 220 mil. tranzistora

Napraviti full ispravnu ULTRU u dovoljnoj količini izgleda da nije tek tak.
A tu je i pitanje prestiža.
Uvjek je škvadra prije kupovala marku grafe koja je imala najači i najbrži model u najvišoj klasi.
Bez obzira kaj su taj najskuplji model prodali u malo primjeraka, srednja i niža klasa su išle ko lude.

A tu je i pitanje implementacije novih fićera NV40, to je isto skup sport.
ATI već dvije godine siluje i navlači u biti R300 model, tu i tamo nekaj dodaju, poboljšaju proizvodni proces, dignu frekvu itd...tak da proizvođači igara nemaju tak veliki posao sa njima(koliko će imati sa NV40)

Kak se meni čini, a u svjetlu recesije u svijetu-sad će i ATI i Nvidia navrat-nanos početi izbacivati 8 pajpne modele i na njima pokušati ušićariti kaj se da...

A perfomanse AGP grafe vs PCI-E si možeš samo nacrtati
Barem trenutno.
Nema šanse kako stvari sada stoje da budu iste perfomanse kao i na AGP modelu, barem ove prve...
Staro 13.07.2004., 14:14   #30
dr.fiksi

dr.fiksi's Avatar

PCI express?Da, u slijedećoj generaciji...
right now od toga nema ništa nad agpom ako govorimo o GPUima,
osim teoretske propusnosti, a to se neće još dugo vidjeti.A onda kada se i bude vidjelo-agp i PCI će već biti daleka prošlost.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno