Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.06.2025., 11:31   #1
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
DAS/Enclosure

Pozdrav,
isprike ako je bio vec topic, pokusao sam pogledati par gornjih i nisam nasao slicno pitanje/odgovor.
Naime, imam potrebu doma expandati storage (trenutno osim homeservera imam Synology DS218+ sa 2x6Tb unutra), ali cu ponekad trebati i switchati uredaje u koje je storage spojen. Ideja mi je bila da uzmem DAS (ne treba mi NAS jer osim Synologya vrtim i homeserver gdje mogu dignut sta mi bude trebalo s tim storageom), odnosno nesto gdje cu ubost npr. 4x24tb diskove i da onda slozim 2xRAID1 polja. Vecina DASova koje sam nasao imaju HW raid za 2 slota od 4, a ovaj QNAP TR-004 mi se cini da ima 2.
Citajuci specke/dokumentaciju, cini mi se da se 2 RAID polja mogu definirati samo preko njihovog softvera (QNAP External RAID Manager), dok ostale kombinacije moze i hardverski preko switcheva iza. To i ne bi bio problem ako radi tako da na jednom kompu si podesim RAID polja i onda kad switcham na bilo koji drugi da ga on prepozna bez da moram imat na svakom kompu instaliran softver (recimo, na win masini podesim raid polja, onda trebam to koristit jednom mjesecno na mekbuku i kad spojim automatski vidim kako treba, bez da instaliram softver, pa kad prekopiram ostavim spojen u homeserver gdje isto tako zelim vidjet 2 raid polja vec definirana, itd.)

Dragi lastane, ima li tko iskustva s tim DASom (ako ne s tim onda neki drugi) - je li moj usecase s ikojim pokriven? Dakle, trebam DAS koji "pamti" RAID polja koja definiram kako god (hardverski ili softverski) i koji ce se moc switchat izmedju win/osx/linux okruzenja bez da instaliravam na svaki uredaj njihov softver.

Thx svima
Staro 23.06.2025., 20:30   #2
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Pokusao sam shvatiti "use cas" ali nisam uspio kompletno skuzit sta zelis. Jel ti trebas taj storage/uredjaj na terenu/koji putuje s tobom ili je to sve u kuci/stanu/istom uredu ?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.06.2025., 22:05   #3
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ako sam te dobro shvatio trebaš "vanjsko USB 3.0/3.1" kućište u koje možeš nakrcat diskove i da ga sva 3 OS-a vide...to bi moglo biti zeznuto - logično lupiš NTFS koji je na Windows platformi nativno podržan a Linux ionak nije briga kaj pukneš. Mac OS me brine tu ti bi neki od Apple kolega mogao dati savjet. Kod NAS-a imaš mogućnost share-ati sve preko raznih protokola dok interno koristiš malo pametniji FS pa nemaš problema sa kompatibilnosti. Icy Box ti ima u ponudi takvih externih kućišta pa si čekiraj njih.

P.S. imaj na umu da ćeš morati sa time biti "nježan" jer diskovi ne podnose vibracije ili trešnju baš najbolje - a raid nije backup.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 00:12   #4
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Nisam odavno ništa dirao pa pišem po sjećanju.
Pamti RAID polja, mijenjao sam parove i nakon vraćanja prethodnog ga je normalno prepoznao. Tada je u dokumentaciji i na forumu pisalo da ne rade dvije RAID1 grupe (2 para) ali rade.
Ne radi RAID1 + single diskovi, jer ima i RAID5 i 10 pa njih smatra kao spare za RAID.
Sve to sam radio u "soft" načinu jer imam Qnap NASeve pa mi je bilo bitno da istovremeno bude i kao proširenje za NAS.
Npr. kad se spoji na TS-531X (5-bay) onda se vidi kao proširenje sa svim diskovima (pool, volume) a Qnap OS u tom slučaju dopušta da budu NTFS.
Ako pustiš Windowsima da formatira onda oni nakelje onu svoju malu particiju pa je urednije to napraviti nekim drugim part managerom.

Kad je na PCu (USB-C - A), onda se ponaša kao svaki ext. disk (RAID je transparentan).
Na kompu imam taj njihov softver pa sam zato sad probao na virtualki koja ga nema i radi sve ok kad se "priključi" (kao i bilo koji USB uređaj).
Tako ga najčešće i koristim, kao brzi offline backup jer dobar par diskova praši i preko 200 MB/s za razliku od 1Gb mreže pa je usput i duplo brže.
Planiram si uzeti još jednog pa će NAS relativno jeftino trajno postati 9-bay .
Nije jeftin, ali za razliku od Orico i sličnih DAS-eva ima taj Qnap dio koji je meni vrijedio razlike.

I Synology ima takva proširenja ali nisam probao u živo, kod Qnapa je ta integracija solidno izvedena,
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 13:10   #5
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Pokusao sam shvatiti "use cas" ali nisam uspio kompletno skuzit sta zelis. Jel ti trebas taj storage/uredjaj na terenu/koji putuje s tobom ili je to sve u kuci/stanu/istom uredu ?
Da, malo sam mutavo napisao. Vecinom ce biti kod mene u istom stanu/uredu i namountan na server (pa onda exposean vanka za storage), ali ponekad kad imamo event trebam hrpetinu materijala kopirati gore/dole (doma sam na 2.5GbE mrezi, ali je upload link 1G), rado bih ga ponjeo sa sobom i spoijo u Windows masinu koja radi encoding i ostale gluparije da ne trosim vrijeme na upload/download. OSX sam spomenuo kao edge case isto tako, mada s mekom vrlo vjerojatno necu nikad radit, a i mogu mu pristupat preko mreze.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Ako sam te dobro shvatio trebaš "vanjsko USB 3.0/3.1" kućište u koje možeš nakrcat diskove i da ga sva 3 OS-a vide...to bi moglo biti zeznuto - logično lupiš NTFS koji je na Windows platformi nativno podržan a Linux ionak nije briga kaj pukneš. Mac OS me brine tu ti bi neki od Apple kolega mogao dati savjet. Kod NAS-a imaš mogućnost share-ati sve preko raznih protokola dok interno koristiš malo pametniji FS pa nemaš problema sa kompatibilnosti. Icy Box ti ima u ponudi takvih externih kućišta pa si čekiraj njih.

P.S. imaj na umu da ćeš morati sa time biti "nježan" jer diskovi ne podnose vibracije ili trešnju baš najbolje - a raid nije backup.
Da, to bi vise manje bio pristup, a rijetko bi se nosilo nekud (mijenjala pozicija). Icy Box sam u startu i gledao, al me mucio ovaj problem "2 RAID polja".

Citiraj:
Autor Max Rockatansky Pregled postova
Nisam odavno ništa dirao pa pišem po sjećanju.
Pamti RAID polja, mijenjao sam parove i nakon vraćanja prethodnog ga je normalno prepoznao. Tada je u dokumentaciji i na forumu pisalo da ne rade dvije RAID1 grupe (2 para) ali rade.
Ne radi RAID1 + single diskovi, jer ima i RAID5 i 10 pa njih smatra kao spare za RAID.
Sve to sam radio u "soft" načinu jer imam Qnap NASeve pa mi je bilo bitno da istovremeno bude i kao proširenje za NAS.
Npr. kad se spoji na TS-531X (5-bay) onda se vidi kao proširenje sa svim diskovima (pool, volume) a Qnap OS u tom slučaju dopušta da budu NTFS.
Ako pustiš Windowsima da formatira onda oni nakelje onu svoju malu particiju pa je urednije to napraviti nekim drugim part managerom.

Kad je na PCu (USB-C - A), onda se ponaša kao svaki ext. disk (RAID je transparentan).
Na kompu imam taj njihov softver pa sam zato sad probao na virtualki koja ga nema i radi sve ok kad se "priključi" (kao i bilo koji USB uređaj).
Tako ga najčešće i koristim, kao brzi offline backup jer dobar par diskova praši i preko 200 MB/s za razliku od 1Gb mreže pa je usput i duplo brže.
Planiram si uzeti još jednog pa će NAS relativno jeftino trajno postati 9-bay .
Nije jeftin, ali za razliku od Orico i sličnih DAS-eva ima taj Qnap dio koji je meni vrijedio razlike.

I Synology ima takva proširenja ali nisam probao u živo, kod Qnapa je ta integracija solidno izvedena,
E to je to, hvala, informacija iz prve ruke. Jos se i ja razmisljam dal da se switcham na QNAP ili da ostanem na Synologyu i uzmem recimo DS1621+ koji onda moze imat 3 RAID poola bez problema (2x4tb, 2x6tb, 2x24tb).

Znaci, setup je trenutno ovakav:
- server ima 2x4tb nvme (proxmox s par virtualki, nesto docker containera)
- 2x4tb wd blacka stoje sa strane
- 2x6tb (toshiba n300 mislim) imam u synology ds218+
- 2x24tb cu naruciti (vjerj ironwolf ili exos ili wd red pro) kad odlucim jos sta mi treba od hardveraja

Opcija 1:
- uzeti TR-004 kao "disk enclosure" i unutra staviti 2x6tb i 2x4tb
- 2x24tb ubosti u DS218+ i mountat na proxmox po potrebi

Opcija 2:
- uzeti DS1621+ i ubosti unutra sve diskove, napravit 3 poola
- po potrebi mountat ga na proxmox (i ne šetat nikud s tim nego sve radit preko mreže/interneta)

Opcija 3 (nisam nikad imao QNAP, pa ne znam njegove prednosti/mane naspram Synologya):
- ubosti neki 2 ili 4 bay QNAP NAS
- uzeti TR-002 ili TR-004 i koristit ga kao expansion za QNAP

Pitanje - sto od opcija savjetujete i ako mi savjetujete da bjezim od Synologya (pogotovo sad kad su najavili ovo da ce samo s njihovim diskovima raditi), što od QNAPa slozit (cijena nije bitna trenutno, ali ne trebam enterprise rijesenje, vec neko middleground homeserver rijesenje koje cu moc rokat za po doma). Nisam pametan da li da idem na 6-bay NAS, ili 4-bay NAS sa 2-bay prosirenjem, itd. Miljun opcija mi je u glavi, pa unaprijed zahvaljujem svima

Zadnje izmijenjeno od: Flegma. 24.06.2025. u 13:25.
Flegma je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 13:28   #6
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Hoće li se ta dva volumea koristiti intenzivno u isto vrijeme? Ako neće onda jednostavno uzmeš taj Qnap, ubaciš unutra 4 diska i napraviš RAID5 polje, ne treba aplikacija, može preko jumpera. U što god uštekaš taj DAS vidjeti će ga kao jedan disk, pa onda na tom disku napraviš više particija kako ti odgovara. Ako su NTFS vidjeti će ih i Windowsi i Linux.
Ako će se oba volumea dosta koristiti istovremeno onda je bolja opcija dva puta RAID1.
Night je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 13:53   #7
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Vjerojatno nece intenzivno, po potrebi, a najvise kad su LAN turniri zapravo.
Staro 24.06.2025., 18:13   #8
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Flegma Pregled postova
E to je to, hvala, informacija iz prve ruke. Jos se i ja razmisljam dal da se switcham na QNAP ili da ostanem na Synologyu i uzmem recimo DS1621+ koji onda moze imat 3 RAID poola bez problema (2x4tb, 2x6tb, 2x24tb).
Generalno, Synology je uvijek bio skuplji od Qnapa za usporediv hardver, a one priče da je i više user-friendly ne mogu baš potvrditi, meni su podjednaki.
Useri obično trebaju puno više naučiti o principima i dobrim praksama upravljanja podacima, poljima, volumenima, shareovima, pravima pa mi tu GUI izgleda najmanji problem.

Ako gledamo cijenu, taj DS1621+ je oko 1.100€, 6 bay, a nešto manje od 700 su Qnap TS-433 i TR-004 sa ukupno 8 bayeva, naravno ne baš "pravih" jer ih ne možeš bilo kako kombinirati ali za neke scenarije je i to dovoljno.
Npr. ja sam navikao na duboke strukture direktorija pa mi jedan veliki volume nije prioritet (uvijek se može razlomiti na više volumena/shareova) iako ga je lijepo imati.
Minus TS-433 je da ima ARM CPU pa otpada x86 virtualizacija ali ako ti to nije bitno ima sasvim ok eko-sustav sa puno appova, 1 i 2.5G mrežna porta, USB-ove, NFS share za Proxmox isto radi ok ... sasvim pristojan NAS. Sa TR-004 dobiješ ovu modularnost DAS/Expansion koju želiš.

Za TR-004 nisam našao koji hw kontroler ima, ali me ugodno iznenadilo koliko je brz sync dva 8TB diska u polje. Naravno, nije baš za direktnu usporedbu jer NAS napravi puno više posla, za jedan StoragePool je ustvari više particija na disku i još puno toga što ne znam a potrebno je za dinamičke (thin/thick) volumene i snapshote, valjda mu ta jednostavnost i daje brzinu.
Jedan, meni zgodan detalj, RAID1 polje sam formatirao sa PCa (Win) u NTFS, i kasnije mogu izvaditi bilo koji disk iz para, staviti u običan USB dock i radi. Ne zvuči nešto posebno ali kad imaš traume iz mladosti sa kvarom integriranih RAID kontrolera na matičnima i traženjem iste takve da bi uopće mogao pristupiti podacima, mene veseli
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2025., 20:57   #9
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ma Synology je navodno imao sigurniji softwer ali meni je sve to previše "user friendly"...
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno