Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.12.2025., 18:37   #4921
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Složio sam na kompu dual boot iz prve.
Na laptopu sam već neke stvari isprobavao, tipa Bottle. Autocad 2015 definitivno ne radi, noviju verziju ću možda na kompu probat.
Bricscad koji je podržan na Linuxu radi bez problema, njega mogu koristit legalno s licencom koju imam, samo moram deaktivirat licencu na Windowsima, a to se može neograničeno mnogo puta.
Na forumu Radimpexa za Armcad koji mi je neophodan za posao se javio neko od devova i objasnio da nemaju u planu u skoroj budućnosti prebacivat Armcad na Linux, tako da posao na duže staze neće ići na Linuxu na žalost.
Ali ima još dosta toga kaj ću isprobat s vremenom. Na ovom kompu iz potpisa sam instalirao Linux na novi NVMe disk od 512GB. Imam još jedan komp na vikendici gdje imam unutra prazan SATA SSD od 256GB, taj komp ću više koristit kad se preselim tamo trajno za 6 mjeseci.
Uglavnom mixed emotions, ali dok me zabavlja dobro je.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2025., 19:43   #4922
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
digni vm win10 ltsc u virtualbox recimo na linux hostu

https://www.virtualbox.org/

ukljuci 3d akceleraciju i isprobaj te aplikacije koje ti trebaju.
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2025., 11:29   #4923
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Multiple benchmarks have shown that Windows games can sometimes run better on Linux through a compatibility layer, but that advantage often hinges on how well a game or hardware platform is tuned for Linux. New benchmarks meant to mirror Steam Machine-level hardware and mainstream gaming PCs reveal that Linux's biggest gains still come on systems with integrated graphics, while improvements on machines with dedicated GPUs remain uneven. Even so, the results paint an increasingly encouraging picture for Linux gaming overall, and for Valve's ambitions in the space.
Recent benchmarks from Ars Technica show that SteamOS' performance advantage over Windows 11 largely evaporates and sometimes reverses on devices with discrete graphics. Moreover, Valve's Linux distro and compatibility layer appear to worsen performance issues on GPUs with just 8GB of VRAM.
> Benchmarks show Windows can still outperform SteamOS on dedicated GPUs
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 09.12.2025., 12:25   #4924
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
WinBoat mi je odlično alternativno rješenje, iako ima par svojih mušica, no jednom kad ih ispeglaš, radi tipi topi.
Staro 10.12.2025., 19:43   #4925
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
The HDMI Forum, responsible for the HDMI specification, continues to stonewall open source. Valve's Steam Machine theoretically supports HDMI 2.1, but the mini-PC is software-limited to HDMI 2.0. As a result, more than 60 frames per second at 4K resolution are only possible with limitations.

In a statement to Ars Technica, a Valve spokesperson confirmed that HDMI 2.1 support is "still a work-in-progress on the software side." "We’ve been working on trying to unblock things there."

The Steam Machine uses an AMD Ryzen APU with a Radeon graphics unit. Valve strictly adheres to open-source drivers, but the HDMI Forum is unwilling to disclose the 2.1 specification. According to Valve, they have validated the HDMI 2.1 hardware under Windows to ensure basic functionality.
> Valve: HDMI Forum Continues to Block HDMI 2.1 for Linux
Staro 10.12.2025., 20:16   #4926
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Zanimljivo da na nvidia-open driverima kod mene 4k 240Hz radi bez problema na HDMI 2.1
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2025., 21:32   #4927
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Zanimljivo da na nvidia-open driverima kod mene 4k 240Hz radi bez problema na HDMI 2.1
Nvidia firmware. Zato Sad kolko je sam firmware open-source ili ne - nemam pojma.
Staro 11.12.2025., 00:48   #4928
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2025., 06:04   #4929
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
LoLz...
Staro 11.12.2025., 18:39   #4930
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Neki dan saznao za mogućnost splitanja Intel iGPU-a unutar Proxmoxa tako da se iGPU može dodijeliti u dva ili više VM/LXC-a - i pritom zadržati host video output za potrebe debuginga!

Citiraj:
To support split iGPU so that you can still access the physical host console while passing it through to the VM you will need either:
I915 VT-G if you have a 6th to 10th gen CPU
I915 SR-IOV if you have 12th gen CPU and above

If you have 11th gen CPU then you are out of luck as it doesn't support either.
6th - 10th gen CPU može "samo" splitati iGPU i dodijeliti je u dva VM/LXC-a.
Ovi noviji Inteli koliko vidim mogu kreirati 8 iGPU instanci.

Kako imam 10th gen CPU, samo sam splitao iGPU i jednu instancu dodijelio VM-u (Debian, za potrebe Dockera), a drugu passtruao u LXC kontejner (Plex). S ovom konfiguracijom i dalje imam host video output što nije loše zlu ne trebalo.

PVE 9.1.2

Par linkova koji su mi pomogli:
https://forum.proxmox.com/threads/me...f-igpu.157811/
https://3os.org/infrastructure/proxm...t-passthrough/
Staro 11.12.2025., 22:18   #4931
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Generative AI systems are changing the way people interact with computers. MCP (model context protocol) is a way that enables generate AI systems to run commands and use tools to enable live, conversational interaction with systems. Using the new linux-mcp-server, let’s walk through how you can talk with your Fedora system for understanding your system and getting help troubleshooting it!

Máirín Duffy and Brian Smith at Fedora Magazine
Dakle...prvo sto treba napraviti nakon instalacije OS-a je deinstalacija linux-mcp-server RPM paketa. Check.
Staro 12.12.2025., 19:05   #4932
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Citiraj:
Pop!_OS 24.04 LTS released with new COSMIC desktop
Citiraj:
Pop!_OS 24.04 LTS is now available for download, marking the debut of System76’s ambitious, all-new, Rust-based COSMIC desktop environment on its flagship Linux distribution. Pop!_OS 24.04 LTS is based on Ubuntu 24.04 LTS but runs on the newer Linux kernel 6.172 paired with Mesa 25.1 graphics drivers and, for those needing them, the NVIDIA 580 series proprietary driver. The native COSMIC Store looks and works great, making it easy to find and install as well as manage and update apps and system packages, both underlying DEB and Flatpaks install from remotes like Flathub, with support for adding additional remotes.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:01   #4933
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Uz dobru pripremu i zaštitu mu ne treba vađenje.
Evo danas jedan za*eb sa dualbootom.

Imam 1GB EFI particiju sa systemd-boot i par EFI fileova na disku nvme0 gdje se nalazi Linux.

Idem staviti Windows 10 na neformatirani disk nvme1, i što su Windowsi napravili, fino nakeljili svoj EFI file na nvme0 EFI particiju (\EFI\Microsoft\Boot\...), tako da UEFI više ne vidi Linux sa nvme0 nego samo Windows.

Ništa, live usb boot linux, mount nvme0 EFI, pobrišem \EFI\Microsoft\, Linux opet radi.

Malo googlam i nađem¹ da ako se maknu boot i efi flagovi sa nvme0 EFI particije kroz gparted (type postane msftdata), Windows neće smatrati tu particiju EFI particijom i napravit će svoju na nvme1 disku. I tako je i bilo. UEFI boot i dalje normalno radi i bez tih flagova.

Pa evo ako netko želi instalirati Windows nakon Linuxa na drugi disk ovo je alternativa vađenju.

[1] https://www.reddit.com/r/linuxmint/c..._changing_efi/

Zadnje izmijenjeno od: Dule. Jučer u 15:09.
Staro Jučer, 16:05   #4934
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:

Imam 1GB EFI particiju sa systemd-boot i par EFI fileova na disku nvme0 gdje se nalazi Linux.

Idem staviti Windows 10 na neformatirani disk nvme1, i što su Windowsi napravili, fino nakeljili svoj EFI file na nvme0 EFI particiju (\EFI\Microsoft\Boot\...), tako da UEFI više ne vidi Linux sa nvme0 nego samo Windows.

Ništa, live usb boot linux, mount nvme0 EFI, pobrišem \EFI\Microsoft\, Linux opet radi.

Malo googlam i nađem¹ da ako se maknu boot i efi flagovi sa nvme0 EFI particije kroz gparted (type postane msftdata), Windows neće smatrati tu particiju EFI particijom i napravit će svoju na nvme1 disku. I tako je i bilo. UEFI boot i dalje normalno radi i bez tih flagova.

Pa evo ako netko želi instalirati Windows nakon Linuxa na drugi disk ovo je alternativa vađenju.

Odlično, doduše neke ploče možda nude već u BIOSU gašenje određenih m.2 slotova pa u tom slučaju i ne treba fizičko vađenje.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 16:14   #4935
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Zakleo bih se da sam u ovoj temi procitao, ali kad je kolega Piksa pitao nisam to uspio naci i linkati, da kod dualboota nije problem instalirati Linux nakon Windowsa. Problem uvijek stvore Windowsi nakon Linuxa. Nesto u tom stilu, kao, Windowsi su jos uvijek preglupi za non-Windows dualboot i vole pregaziti stvari... Ili sam nesto jako krivo zapamtio :|
Staro Jučer, 16:42   #4936
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
to se zna zadnjih 20 godina

linux smart
windows gazda i jedini bog
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 18:56   #4937
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:

Malo googlam i nađemą da ako se maknu boot i efi flagovi sa nvme0 EFI particije kroz gparted (type postane msftdata), Windows neće smatrati tu particiju EFI particijom i napravit će svoju na nvme1 disku. I tako je i bilo. UEFI boot i dalje normalno radi i bez tih flagova.

Vecinom moras samo prebaciti u BIOS-u sto zelis bootat (Linux) i mir. Samo se redoslijed u BIOS-u izmjeni. Instalirao sam 1000 puta Win 7/10/11 u UEFI modu nakon sto je Linux bio gore , iskoristio postojecu EFI particiju i nikad al ama bas nikad problema.
Staro Jučer, 19:09   #4938
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Vecinom moras samo prebaciti u BIOS-u sto zelis bootat (Linux) i mir. Samo se redoslijed u BIOS-u izmjeni. Instalirao sam 1000 puta Win 7/10/11 u UEFI modu nakon sto je Linux bio gore , iskoristio postojecu EFI particiju i nikad al ama bas nikad problema.
Ha ovisi kakav si točno setup imao. Windowsi će se uvijek uguziti u prvu EFI particiju koju nađu. Ako već imaš Linux i instaliraš Windowse, i disk na kojem je Linux je detektiran od strane Windowsa kao prvi, Windowsi će ubaciti svoj EFI file u particiju na prvom disku, a ne u onaj na koji instaliraš Windowse. Jedini način da to spriječiš je da fizički izvadiš disk ili da makneš boot/efi flagove EFI particiji da je Windows više ne prepoznaje.

Ja sam htio ovakav setup da mogu jednostavno image izraditi i vaditi diskove po volji:
nvme0 (Linux, EFI particija sa systemd-boot i EFI fileovima za 2 kernela)
nvme1 (Windows, EFI particija sa windows bootloaderom)
Staro Jučer, 19:30   #4939
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Ha ovisi kakav si točno setup imao. Windowsi će se uvijek uguziti u prvu EFI particiju koju nađu. Ako već imaš Linux i instaliraš Windowse, i disk na kojem je Linux je detektiran od strane Windowsa kao prvi, Windowsi će ubaciti svoj EFI file u particiju na prvom disku, a ne u onaj na koji instaliraš Windowse. Jedini način da to spriječiš je da fizički izvadiš disk ili da makneš boot/efi flagove EFI particiji da je Windows više ne prepoznaje.

Ja sam htio ovakav setup da mogu jednostavno image izraditi i vaditi diskove po volji:
nvme0 (Linux, EFI particija sa systemd-boot i EFI fileovima za 2 kernela)
nvme1 (Windows, EFI particija sa windows bootloaderom)

Pa to i želim. Dakle jedna EFI particija za sve OS-eve. On samo doda svoj entry u Microsoft folderu i to je to. Nikad se nije desilo da izbrise postojece.
Staro Jučer, 19:38   #4940
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Pa to i želim. Dakle jedna EFI particija za sve OS-eve. On samo doda svoj entry u Microsoft folderu i to je to. Nikad se nije desilo da izbrise postojece.
Pa to je ok ako imaš zajedničku EFI particiju za sve. Ja pričam o slučaju kad želim odvojene EFI particije, svaka na svom disku, zasebno za Windows i Linux.
Staro Jučer, 20:26   #4941
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Pa to je ok ako imaš zajedničku EFI particiju za sve. Ja pričam o slučaju kad želim odvojene EFI particije, svaka na svom disku, zasebno za Windows i Linux.
Nope to nejde
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno