View Single Post
Staro 02.04.2008., 00:00   #236
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Ladybug Pregled postova
A jel se gubi garancija?

Kaj mi se ne sviđa... Pri većim brzinama, kad pedaliram, zna mi u mehanizmu u sredini počet klak-klak-klakati a ne znam zašto. Brzine mi nekad neće uvijek dobro prešaltati, pa zna tek nakon 200injak sjesti u zupčanik kako spada.
Sic mi je prema dole, i kad vozim bez ruku, ili s jednom, spušta mi se guzica napred prema vrhu sica, tak da se svako malo moram dizat natrag :S Dakle nije problem u visini, nego u kutu. Mogu li to mjenjati? I kako zaustaviti škripanje prednje kočnice?

Mislim da je to zasad to. Nije da me neš previše smeta, al vidim razliku starog i novog bajka, a svaki dan sam na bajku pa me malo nerviše!

Model je Wheeler pro 600 17.5''

(edit: jao MIK, pa u tebi leži šaljivdžija. Svega ima, od šovinizma, preko stereotipa, pa sve do obraćanja s visoka. Imaš fulhaus za komičarski nastup. A cice ti nisu smetale kad sam hopsala po Heinzelovoj a ti si mi fućkao s bauštele

Btw. Bug voli tvrđi sic. )
Prvo. Vrlo vjerojatno ode osovina pogona (ak se pogon klima, tj. lancanici putuju lijevo-desno kad ih gazis), zamjena je macji kasalj ako se nis nije zapeklo: odsarafis i iscupas pogon, odsarafis staru i zasarafis novu i vratis pogon nazad. To se prodaje u jednom komadu skupa s lezajem i svim, samo uzmi odgovarajuce dimenzije. Rastavljivi izvlakac i brener su tvoji prijatelji ako se kaj zapece pa nejde van.

Drugo. Mozda je samo dovoljno podesiti mjenjace napinjanjem/otpustanjem sajle. Prvo probaj tamo na volanu kod shiftera di izalzi sajla od prednjeg mjenjaca vrtit kotacic lijevo-desno za jedno krug i vidi jel klikece i dalje i kako ubacuje. Provjeri dva sarafa na prednjem mjenjacu koji odredjuju granicni polozaj mjenjaca, mozda ga oni sputavaju (bit ce ti ili labava sajla na najmanjem ili prezategnuta na najvecem zupcaniku sprijeda ako ne valja). Zadnji mjenjac ima taj kotacic na sebi di zavrsava buzir od sajle. Prvo trebas naciljati da ti u svakoj brzini otraga lanac bude otprilike ravan, tj. da lancanik na kotacu i gornji na mjenjacu budu u istoj ravnini, mozda malo gore. Fine korekcije ionako radis po zdravom razumu "sluhu", a ne po teoriji. Na kraju dvama sarafima na mjenjacu sredis da mozes ubacivati u prvu i zadnju brzinu, ali da ti lanac nemre iskociti na zbice/ramu. Neka mjenjac putuje mm-dva vise nego kaj treba.

Trece. Na biciklima di se sic nabije na okruglu cijev se to moglo podesavati tako da odsarafis maticu pod sicom i metnes sic kako hoces. Kod ovih "modernijih" se to mislim ne moze, ali mora postojati druga cijev sica ili nesto sto bi to omogucilo. Zivcira i mene, ako ti je lakse sada. Ako ti polozaj za volanom ne pase, da se malo urediti drukcijom lulicom i tako to, ali ak ti bas ne pase geometrija, kupi drugi bike. Jebiga.

Cetvrto. Ak cvile samo pakne, nemoj se previse zabrinjavati, to je OK, samo zivcira. Promijenis pakne i bok. Ak je to samo tihi cvil mehanike, podmazes di cvili. Samo nemoj podmazivati felgu i pakne . Nemoj mislit da te zezam, zna se omaknuti...

Farbanje. Prvo treba skinuti sve sve sve s bicikla, mogu ajde ostati headset i osovina pogona ako se zastite pik trakom. Svakako skini lanac, moze se i bez toga al se uvjek zafarba i s njim 100 komplikacija. Onda slijedi skidanje laka do golog metala. Mozes i samo ovlas posmirglati ali bit ce mnogo mnogo losije. Ja sam farbu skidao busilicom na kojoj je bila zeljezna cetka (ne znam nijedan drugi naziv osim drotkefa). Na celicnoj rami je pjesma, no ne znam da li ce izgrebati alu ramu. Onda temeljito pocistiti i oprati bicikl da nema prasine ni nicega. Sada primer pa boja, i to u puno tankih slojeva. Tri su minimum minimuma jer je bicikl jako podlozan grebanju. Nakon sto se osusi, slijedi ukrasavanje, crtarije... Po zelji mozes preci bezbojnim lakom, opet u dosta slojeva. Ja sam samo posprejao Duplicolorovim Rallye-Lackom i jedino gdje je ogrebano u ovih godinu dana je od matica koje drze zadnji kotac. Opcenito, prouci si Omegin guide za bojanje. Ili, skini sve s rame i odnesi dobrom lakireru. Dobrom je kljucna stvar, sto sam sve vidio, ima ovdje dosta forumasa koji bi bolje napravili posao od nekih "lakirera". Za garanciju nemam pojma, mislim da ju gubis jer ti mogu natovariti da si zdrkala bicikl svojim farbanjem i preslagivanjem...

EDIT: Sto se tice LR Pedale, solidan izbor. Lik je sposoban, dobar i zna, ali par puta mu se dogodilo da nekaj zaboravi pritegnuti... To je bilo pred kou godinu. Sada sam 100% sam svoj majstor. Jeftinije je, po mojim zeljama i znam tocno kaj sam, kad i kak napravil.
Matesonik je offline   Reply With Quote