Citiraj:
Originally posted by Jelc
Po mom osobnom iskustvu itekako ima razlike.
Najbolji ti je primjer Sapphire-na njihove Retail grafe nije bilo prigovora, fino su se clockale, nije bilo problema sa prikazom...OEM iste firme je dolazio sa GPU-ovima koji nisu išli kao na Retail grafi, dolazile su sa memorijama drugog proizvođača, druge latencije kvalitete itd.
Nije isto dobiti 2-3 godine garancije ili jednu.
A i isplati se dobiti orginalno zapakiranu grafu sa legalnim softom koja nije bila prošla testiranja svih domaćih časopisa i uvaljena sretnom kupcu
Mene je osobno jako veselilo dobiti orginal zapakiranu grafu koju sam pola vure morao otpakiravati iz kutije koja odkad je izašla iz tvornice nije bila otvarana.
|
Ne znam ali kod nas ljudi ne kuže da su vani oem konfe sasvim nekaj drugo i da se vani u te konfe ne guraju šrot komponente nego kvalitetne komponente jer je tu pravi biznis. A i te konfe se daleko pomnije slažu vani nego kod nas. Sjeti se samo situacije sa 9800XT kojem je su srezali radni takt GPU-a samo da bi bio kompatibilan sa oem konfama i s konfama nekih brand name proizvođača kako se ne bi previše grijao. Taj primjer ti govori kako je vani oem važniji nego retail.
Osim toga retail danas u pravom smislu gotovo da ne postoji osim kod primjerice ALL in wonder grafa. Hercules i Asus su još imali grafe koje bi mogle proći pod pravi retail ali ostali reatailom zovu kad dobiješ grafu u kutiji sa kablom i prastarim drajverima. Da i MSI je imao bogat softverski bundle samo zato kako bi mogao sretnicima uvaljati nikakve Nvidijine grafe.
kaj se mene tiče meni se više sviđa platiti 500-700 kn manje za grafu nego dati tolke pare za prastare drajvere, šarenu kutiju i možda koju igru koju neću nikad ni odigrat.