View Single Post
Staro 05.03.2008., 22:56   #1
~Matija~
Registered User

Datum registracije: Dec 2007
(riješeno) Windows xpSP2 restart nakon windows logo slike

Poštovanje,

Ja imam specifičan problem, a taj je da mi se, PONEKADA ( ključna riječ ), restartaju windowsi poslije windows LOGO slike. E sada, zašto je ovo u hardverskim a ne u softverskim? - pa razlog je taj što ni sam nisam siguran koji je problem, te se ovom prilikom ispričavam ako sam stavio ovu temu na krivo mjesto. Mene je frka samo zato jer ovo nije KONSTANTNO, odnosno nije stalan slučaj, nego se događa tu i tamo ( kada uđe u windowse sve je OK te radi po špagi ) - evo, brojio sam sada ulaske u windowse:

prvi restart - dobro
drugi restart - resetirao se 3 puta za redom, pa je ušao dobro
treći restart - resetirao se 8 puta za redom, pa je ušao dobro
četvrti restart - dobro
peti restart - resetirao se jednom i ušao dobro.

Moja konfiguracija:
Code:
PSU: Corsair 520 W CMPSU-5
MBO: Gigabyte P35C-DS3R
CPU: Core 2 Duo E6750 box
VGA: ASUS EN8800GT TOP/512 700MHz
HDD: Seagate ST3320620AS ( trenutačni ) + 2 x 500 GB ( nema utjecaja ova 2 jer su izvađena tokom testiranja )
RAM: DDR2 PC6400 Kingmax ( 2 x 2 GB )
USB miš/tipkovnica ( ovo ne bi trebalo imati nekog utjecaja na sam sustav jer sam stavio probao sa normalnim portom za miš i tipkovnicu )
CASE: nema potrebe
DVD-RW: Plextor ( isto tako mislim da nema utjecaja - probao sam i bez toga dignuti windowse, svejedno dobivam restart )
Eto, idem sada sa onim što sam testirao sve:

01.) Prvo sam mislio da je memorija, pa sam izvadio jedan stick od 2GB, ali je problem ostao isti. Zatim sam izvukao drugi stick, a stari vratio, no problem je ostao. Pa sam pomislio da oba sticka možda imaju ERROR-e, te sam uzeo memtest86+ i dao svakom stick-u 9 pass-ova sa default konfiguracijom, te niti jedan stick nema ERROR. ( ukupno trajanje testa ~ 9 sati ). Znači, dalo bi se zaključiti da memorija nije kriva?

02.) Zatim sam išao na to da ne valja DISK. Izmjenio sam 3 DISK-a: jedan je iz gornje liste ( SATA ), drugi je bio WesternDigital ( 160 GB~, SATA ), te je treći bio IDE ( PATA , MAXTOR, 80 GB ), no problem kod svakog diska je bio isti. Svaki disk je pregledan sa HDD alatima, te niti jedan nema bad sector, ili neki od problema, odnosno svi su proglašeni ZDRAVIM. ( isto tako sam isprobao mijenjati SATA diskove po različitim "utorima" ( connectori?), no problem je ostao isti )

03.) NAPAJANJE - bio sam te "sreće" imati od sestrične računalo kod sebe, te sam ubacio svoje napajanje u njeno računalo i nakon 20 restarta, niti jednom nije dobila sličnu "pogrešku", odnosno restart ( dalje mi se nije dalo gnjaviti ). Isto napajanje sam stavio u svoju kantu, te su rezultati bili jednaki kao kod sestričninog računala.

04.) Pogreška kod instalacije windowsa, te izvor windowsa? ( iste windowse imam na starom računalu - original XP, na kojeg sam dodatno stavljao SP2, no na starom nemam ovakove "restartove" ). Probao sam reinstalaciju na ovom disku do 3 puta ( prije prebacivanja na druge diskove ), no reinstalacija nije riješila problem.

05.) Možda neki I/O uređaj koči windowse?
=> izvadio sam miša, isti problem
=> stavio sam NON-USB tipkovnicu - isti problem
=> maknuo sam dodatne hardove - isti problem
=> maknuo sam DVD čitač/pržilicu - isti problem

=> JOŠ MI OSTAJE SAMO MAKNUTI GRAFIČKU PA TESTIRATI ( ** ovo ću testirati sutra, ali se molim većoj sili da je možda netko čuo za problem, te rješenje istog )

E sada, dodatne stvarčice koje bi mogle pomoći u analizi problema: vidio sam da se windowsi restartaju, pa mi se pri sljedećem bootu ponudi opciju da uđem u SAFE MODE, na što mi je došla ideja da se dogodio CRIT.ERROR, pa sam otišao u SAFE MODE i onemogućio automatski restart windowsa, te sam htio vidjeti PLAVU SLIKU SMRTI, no, nje nema! ( ovo me dodatno začudilo ) - nisam dobio plavu sliku, nego nisam dobio sliku općenito!! ( sve je bilo crno ) - nadam se da nekome ovo nešto govori.

Sve mi se sada svodi na to da je pogrešna: matična I/ILI grafička kartica, no prije tog zaključka, bi htio vidjeti BOOTLOG windowsa.. a ne znam gdje se nalazi, odnosno htio bi doći do *.txt datoteke koja zapisuje koji se uređaju i driveri startaju.. pa bi vidio di dolazi do problema. Isto tako bi volio znati dal' negdje postoji zapis koji CRIT_ERROR windowsi dobiju ako se stvarno dogodio..

Ako netko nešto zna, stvarno bih bio zahvalan na rješavanju ovog problema, jer me iskreno frustrira što sam si kupio novo računalo i umjesto uživanja u njemu ja dobivam nešto što nisam očekivao - FRUSTRACIJU.

** BTW, eto dodatno pitanje: zašto mi je RAČUNALO PROKLETO SPORO? Mislim, da uđe u windowse mu treba 30 sekundi?! - to nije normalno, ( isključio sam nepotrebne procese, isključio file indexing, te sam pratio zapise tech foruma koji kak-ti "ubrzavaju" windowse, no to nije bio slučaj za mene. Pri startup-u se ne dižu nikakovi NEPOTREBNI virusi ni aplikacije, ni servisi.

Hvala još jednom na čitanju ovog dugog post-a ..
nadam se da će doći taj dan kada ću se veseliti radu na ovom računalu ( veselim se i sada kada uđem u windowse, ali bih htio izbiti taj problem restartanja windowsa )
~Matija~ je offline   Reply With Quote