View Single Post
Staro 28.02.2008., 19:56   #52
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Uber Gosu
U ovome zanemarujem pogreske mjerenja kao i utjecaj(kvalitetu i kolicinu) paste, dakle pricam samo o utjecaju povrsina....pasta je druga prica.
U tome i jest problem, zanemaruješ ono što se u ovom slučaju ne smije zanemarit - pastu. Da bi se zračenje između dviju stijenki moglo odvijati, medij između njih treba biti proziran (zato i najčešće i jest vakum ili plin). Što ne ?
A onda tu u igru upada pasta kao važan faktor prijenosa topline (u smislu da onda gledamo kondukciju kao način izmjene topline).
Citiraj:
Autor Uber Gosu
O finisu povrsine(IT stanje hrapavosti povrsine) koji daje zrcalni odraz aka ogledalo na metalu.
Da, to mi je razumljivo, no mora se uzeti u razlog da nije isto, kod izmjene topline u našem slučaju (hlađenje CPU-a), je li finiš dobiven superfinišom (dobro, u našem slučaju šmirglanjem sa jako finim brusnim papirom) ili upotrebom kojekakvih pasti za dobivanje zrcalnog finiša. Jer, bio je davno link na XS forum, gdje je član jedan imao niže temperature kada je par sati ravnao bazu hladnjaka (i IHS-a) šmirglom do dobivanja efekta zrcala (nije to bilo pravo zrcalo, već onako, da se vidi ipak određena refleksija), nego kada je naknadno bazu hladnjaka obradio sa određenom pastom i dobio doslovno pravo zrcalo na toj bazi. Naime, čestice te paste koje su ostale na bazi hladnjaka, a koje su davale zrcalni finiš, su smetale pri provođenju topline. On je tu imao, tih par stupnjeva razlike.

Zato i pitam (ne tebe direktno, već ostale) na što misle, kada kažu da su dobili zrcalni finiš. Kojim načinom su ga dobili.

EDIT:
U pravilu, ja se uopće ne mislim da si ti u krivu, dapače, slažem se sa tobom, no oću reći da u našem slučaju (hlađenje CPU-a), setup poput tvojeg (ravne površine, zrcalni IHS, mutna baza) neće dati u praksi nikakva poboljšanja u temperaturi. Jer bi neki zapeli pa išli to i raditi, a onda kukati kako im se nije to isplatilo.

Jednostavno, neravne površine učiniti što ravnijim i dodati malo paste i to je to.