View Single Post
Staro 28.02.2008., 19:15   #49
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
> >

Temperatura nekog tijela ovisi o utjecajima drugih tijela iz okoline. Najprije ćemo razmotriti ponašanje tijela na dozračenu energiju. Pri opisu se koriste pojmovima iz optike, koja se bavi samo vidljivim dijelom spektra, tj. užim područjem toplinskog spektra. Stoga pojmovi: bijela, crna, zrcalna i sl., označavaju određeno karakteristično ponašanje povšine prikazano na slici 2.

@EDIT
Vulgaris objasnjenje:
Na IDENTICAN nacin kako crna majica upija sunce i przis se u njoj nasuprot bijeloj(ovo vecina shvaca) se ponasaju razlicito hrapave povrsine tako da jako glatke povrsine ODBIJAJU toplinu od sebe dok hrapavije bolje "upijaju" toplinu(ko crna majca).
-->
Da je neko drugi pitao sumnjam da bi se potrudio oko odgovora ali za "folkera Vucu" evo obrazlozenja :
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Mislim da si puno dao, kad si rekao da bi bilo 2-3°C razlike kod ravnih površina, sa različitim finišem na IHS-u/bazi hladnjaka.
Mislim, ja sam u praksi, tolike razlike imao kad nisam imao kvalitetne paste između IHS-a i baze hladnjaka. A sve se pitam kolike bi razlike bile kad bi imao obje površine ravne (niti jedna nema zrcalni finiš) i između njih pastu, nasuprot toga, ovaj tvoj setup (ravne površine, zrcalo na IHS-u, mutnija baza na hladnjaku) ? Sve se bojim da i ako ima razlike, da bi se ona mogla prepisati slučajnoj pogrešci u mjerenju temperature, nego različitim setup-ima površina.
U ovome zanemarujem pogreske mjerenja kao i utjecaj(kvalitetu i kolicinu) paste, dakle pricam samo o utjecaju povrsina....pasta je druga prica.
Citiraj:
kada pričate o zrcalnim površinama, da li pričate o odlično išmirglanim površinama ili pak o upotrebi raznoraznih pasti za poliranje ?
O finisu povrsine(IT stanje hrapavosti povrsine) koji daje zrcalni odraz aka ogledalo na metalu.
Citiraj:
Možeš li pobliže objasniti zašto misliš tako ? Jasno mi je ovo oko ravnih površina, no ovo za zrcalnu/mutnu podlogu na pojedinim komponentama mi baš i nije previše jasno.
Krenimo s osnovnim principom termos boce: imaju dvije stijenke(boca u boci) koje su medjusobno(dakle veca s unutarnje a manja s vanjske strane) dovedene do zrcalnog sjaja posto nisu u dodiru kondukcija i konvekcija nisu toliko izrazene(pogotovo za vakum, sto cesto i je slucaj) nego vecinski utjecaj ima toplinsko zracenje koje kad isijava iz manje boce(jer je kava na 80C u njoj) "puca" u vanjsku bocu ali se >99%(zavisno o kvaliteti "ogledalca") odbija nazad ka manjoj boci i tko kao ping-pong loptica u beskonacnost(teoretski). pa toplina nemoze napustiti stijenku vece boce....zato cuva temperaturu sadrazaja a ne kao sto vecina misli neke izlolacije u vidu stiropora ili vune....baterija.

Detaljno o famoznom "epsilon" koeficjentu i ostalon imas ovdije(za sva zracenja pa i toplinsko):
http://www.fsb.hr/termovel/Zracenje.htm

Odavde pa nadalje si procitaj sa linka da ne pastam sve ko spamer:

Sva tijela, čija je temperatura veća od apsolutne nule (0 K) zrače energiju koja se naziva toplinsko zračenje. Općenito govoreći, zračenje se širi po cijelom spektru valnih dužina, premda neki realni slučajevi odstupaju od toga, kao npr. selektivno zračenje plinova, nekih minerala i sl. Odzračena energija ovisi samo o temperaturi promatranog tijela i stanju njegove površine. Toplinsko zračenje tijela pri sobnoj temperaturi je zanemarivo u odnosu na druge načine izmjene topline. Pri temperaturi tijela iznad 500oC bit će toplinsko zračenje dominantni mehanizam izmjene topline.
> >
> >

Temperatura nekog tijela ovisi o utjecajima drugih tijela iz okoline. Najprije ćemo razmotriti ponašanje tijela na dozračenu energiju. Pri opisu se koriste pojmovima iz optike, koja se bavi samo vidljivim dijelom spektra, tj. užim područjem toplinskog spektra. Stoga pojmovi: bijela, crna, zrcalna i sl., označavaju određeno karakteristično ponašanje povšine prikazano na slici 2.

@EDIT
Vulgaris objasnjenje:
Na IDENTICAN nacin kako crna majica upija sunce i przis se u njoj nasuprot bijeloj(ovo vecina shvaca) se ponasaju razlicito hrapave povrsine tako da jako glatke povrsine ODBIJAJU toplinu od sebe dok hrapavije bolje "upijaju" toplinu(ko crna majca).

Zadnje izmijenjeno od: Uber Gosu. 28.02.2008. u 19:29.
Uber Gosu je offline   Reply With Quote