Za backup mi se čini kao odlično rješenje. E sad, za dugoročni backup... recimo da im je trajnost zaista 30-ak godina... Hoće li se za 30 godina moći pročitati podaci?! Ne mislim hoće li biti očuvani, nego hoće li biti uređaja koji će čitati diskove? Istu stvar trebamo se zapitati i za druge tehnologije. DVD-i su specificirani za 70-100 godina, ali nek izdrže samo pola procijenjenog životnog vijeka, dakle nekih 40-ak godina - hoćemo li tada imati uređaje kojima ćemo očitavati podatke s njih? Ili ćemo za 10, 15, 20 godina prebacivati svoje podatke na neku novu vrstu medija za pohranu? S tim da su DVD-i opće raširena tehnologija danas i s te strane imaju veću šansu da ih za 40 godina očitavamo nekim uređajem.
Mislim da u današnje vrijeme, i u bližoj budućnosti, možemo očekivati novi "standardni" medij za pohranu svakih recimo desetak godina, a time i prebacivanje podataka s jedne na drugu vrstu medija u sličnim vremenskim razmacima.
Malo otiđoh u OT, ali...
Back on topic... Po meni, bitne podatke treba držati najmanje na dva mjesta, i to na različitim medijima za pohranu (npr. staviš fotke na DVD-e, REV diskove i još ih držiš na hardu, zlu ne trebalo...).