Citiraj:
Autor monolithx
Što podrazumijevaš pod 'adekvatan kontroler'
|
Sve ono sto ima na sebi dovoljno snazan procesor, cache, BBU, support, kvalitetu izvedbe (kako i softverske, tako i hardverske) i slicno. Dakle, nista sto mozes naci integrirano na bilo kojoj ploci.
To da zapravo pitas pitanje: "treba li mi RAID?". Time se prezentiras u dva (disjunktna) slucaja:
a) da se sam bakces sa storage sustavima iako ti oni nisu primarna okupacija (jer da jesu, pitanja ne bi ni bilo)
b) nemas organizirani tim strucnjaka pred koje ces staviti svoju "realnu potrebu". Tvoja realna potreba nije "mjerljiva" u RAID polju, nego u zahtijevima koji se mjere u MB/s, IOPS i slicnim mjernim jedinicama.
Otud moja konstatacija o suvisnosti izbora polja.
Citiraj:
|
1. Kontroler mi je trenutno upitna investicija jer me sav hardver do sada došao preko 30,000.
|
Kontroler koji bi ti odgovarao iznosi ~10% te cijene. Sasvim prihvatljiv izdatak, ako ti vec treba racunalo od 30k kn.
Citiraj:
|
Ako misliš da neki kontroler pruža nešto više onda ok. S obzirom da RAID 0+1 nema praktički potrebu za velikim kalkukacijama (moj quad opterećuje tek 1.4%) kao ni RAID 0, ne znam koliko dobijem zasebnim kontrolerom na ovim diskovima. SCSI možda, SAS možda, ali ovako?
|
Nije samo racunanje pariteta (RAID 3,4,5,6...) opterecenje za procesor, bio on "sistemski" ili dedicirani. Stripe je primitivan koncept sam po sebi, no RAID 1 je prakticki najobicniji sync na takvim kontrolerima, te se gube svi brzinski benifiti koje RAID 1 pruza (samo primjer, a i taj je, zanemarivsi sve ostalo, mizeran, no konkretan).
Citiraj:
|
2. Realnu potrebu imam. Disk mi je po performansama usko grlo posebice nakon dužeg rada. Unatoč prilično solidnih 4GB memorije, dosta šaram po disku jer radim u uvjetima gdje istovremeno vrtim Oracle i instanci razvojnog okruženja, pa praktički često kopam po disku (random access mi je najbitniji, sekvencijalni je manje bitan).
|
Jedan korisnik? Daj, nemoj me nasmijavati, tebi diskovi doslovne ne mogu predstavljati nikakvo grlo, a kamo li usko. Problem potrazi negdje drugdje.
Oraklet ce vise voljeti tvoj ogromni... cache na procesoru ili brzi RAM, ako radis developement, primjerice.
Citiraj:
|
3. Potrebu za sigurnošću također imam jer mi samo jedan projekt vrijedi 10tak puta koliko cijela konfiguracija sa svom periferijom i server (backup) računalom.
|
Sigurnost != dostupnost. Moras znati sto zelis. Ne opterecuj se tebi nebitnim tehnikalijama.
Citiraj:
|
Performanse su mi najbitnije; ne želim čekati kod svakog alttaba i svako učitavanje projekata po 10 puta u sat vremena, da ne govorim o kompilaciji koja efektivno kopa po disku.
|
Ne mogu reci da sam aktivno pratio citav thread, no cini mi se (letimicno) da nisi tocno naveo sto radis, niti pod kojim okruzenjem radis.
Citiraj:
Dakle ekstenzivni random access R/W. Što je tu bolje?
A ako misliš da mi kontroler može donijeti značaju prednost vrijednu investicije, rado ću čuti preporuku.
|
Opet, ne znam sto tocno radis. "Ekstenzivni random access R/W" je floskula kojom hakeri opisuju p0rn server gdje 20orica intenzivno drkaju na Jennu istovremeno. Jedan korisnik jako tesko moze izvesti "ekstenzivni random access R/W", eventualno "ekstenzivni STR kad kodiram kucni HDTV". U svakom slucaju, on board kontrolerima, ako zaista imas "ekstenzivni random access R/W" neces postici nista znacajno. Takvo nesto tek se postize ozbiljnim kontrolerom koji iskoristava sve benifite odredjenog RAID polja, koristi razno razne napredne algoritme predikcije i prekticki zajedno u kooperaciji s OSom izvrsava sve iz cachea (sto na samom kontroleru, sto na dijelu koji je rezerviran od operativnog sustava u RAM-u) te radi naknadnu sinkronizaciju s diskovima.
Ispricaj me na mutnom dojmu koji sam dobio, no eto, previse nadobudnih korisnika sam vidio koji su imali RAID epizode a nisu im trebale. Ako vec i trazis savijet, dobro definiraj vise stvari (vecinu sam ti spomenuo) pa tek onda mozes ici na nekakvu evaluaciju u kojoj bi razmislio sto ti tocno treba. Zacudio bi se koliko je danas sa jeftinim hardverom jeftinije postalo replicirati citavo racunalo nego se prtljat s kompleksnim i neefikasnim storage sustavima unutar istih.