View Single Post
Staro 31.01.2008., 18:18   #20
Gospon Fulir
Registered User

Gospon Fulir's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Ranma 1/2 Pregled postova
to je zato kaj ne čitaš ono što piše u Sticyijma, mada ima i tamo stvari koje su izotsavljene.

Dobro, znači imaš: Kasda (modem/router); Zyxel, za koji nisi napisao koji je model!!!!, (modem/WLAN/router) i Siemens (modem)

Evo kaj napravi. Postavi Zyxel u router mode. Ako možeš isključi WLAN, ako ne možeš stavi barem neku minimalnu zaštitu. Svaki od kompova se spaja na router i ima pristup internetu, a ujedno možete koristiti i file shareing, igrati igre u mreži i slično.

Što vam treba: Zyxel postavljen kao router, 2 mrežne karice, 2 UTP kabela dovoljne dužine da povežu kompoce sa routerom. Router je non-stop spojen na internet i pruža vezu ostalim uređajima tako dok god je router upaljen oba kompa imaju pristup internetu neovisno jedan od drugoga.

Što vam ne treba: ne treba vam Kasda, Siemens, bežične kartice ni ništa drugo.

Ako želite postaviti WLAN princip je isti samo što umjesto kabela morate si svaki kupiti po jednu WLAN karticu. Ovisno o udaljenosti i uvjetima koji vladaju to može biti dobro ili loše riješenje. Ali to ti znaš bolje kolika je udaljenost i slično.

Daj molim te prvo procitaj prosli post!

Vec sam odlucil da bu mi Zyxel glumil router!Ne znam koji je model Zyxel-a,to bum moral pogledat kod suseda,jer od njega bum se spajal...

Mene zanima koji je to tocno kabel za vanjse uvjete,jer nemrem stavit normalan kad se spajamo prek balkona!

Kad spojim hardeweriju...

1.trebam sredit,odnosno umrezit dva kompa,a to ide ovak:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705

2.Nakon toga trebam Zyxel prebacit u "router mode",jel to ovo...svi vele da u "sticky o ADSL-u" pise kak se stavlja u "router mode",al ja to nisam nigdje videl!

Organiziranje mreže (definiranje IP adresa) /By Nikky

Organizirati mrežu (definiranje IP adresa) može se napraviti na dva načina:

1. Auto
- Na modemu/routeru se uključuje DHCP, definira u kom rangu će biti adrese dodjeljivane (preporuka 192.168.1.2 - 192.168.1.255).
- Na svakom računalu na properties - ima od mrežne se bira Obtain IP address automatically
- Svakako unesite Default gateway (192.168.1.1 na svim "novijim" modemima/routerima je ta - provjerite koja je def. u vašem slučaju
- Unesite u Use the following DNS server address T-Com 195.29.150.3 i 195.29.150.4 ili Iskon 213.191.128.8 i 213.191.128.9 ovisno koji je vaš ISP.
Mala napomena vezana za ovo gornje, naime kod smotanih (čitaj loše napravljenih) modema/routera pomaže da njihovu adresu (najčešće 192.168.1.1 isto doda na gornju listu DNS servera i to na prvo mjesto. Netko će reći nemože, ima samo dva polja. Krivo, (Control Panel - Network Connections - Aktivna mrežna - Properties - Internet Protokol TCP/IP - Properties - Advanced - DNS tab). Tu sa strelicama mijenjate prioritet (raspored) DNS servera.

2. Manual
- Na modemu/routeru se gasi DHCP
- Na svakom računalu na properties - ima od mrežne se bira Use following IP address i unosite 192.168.1.5 za prvo, 192.168.1.6 za drugo računalo i tako redom, Subnet mask svima isti 255.255.255.0
- Svakako unesite Default gateway (192.168.1.1 na svim "novijim" modemima/routerima je ta - provjerite koja je def. u vašem slučaju
- Unesite u Use the following DNS server address T-Com 195.29.150.3 i 195.29.150.4 ili Iskon 213.191.128.8 i 213.191.128.9 ovisno koji je vaš ISP.
Mala napomena vezana za ovo gornje, naime kod smotanih (čitaj loše napravljenih) modema/routera pomaže da njihovu adresu (najčešće 192.168.1.1 isto doda na gornju listu DNS servera i to na prvo mjesto.

Svi vele,sve ti pise u "sticky o ADSL-u" o "router mode",al ja nikaj takvog nisam nasel...

3.Kaj pod trcim korakom ide?Trebam ja radit nekakvu konekciju na svom kompu,trebali sused radit kakvu konekciju ili se on spaja normalno kak se je i prije!?Kaj,ja samo otvorim Explorer i na netu sam...?

Sorry,kaj sam dosadan...al sam stvarno veliki laik sto se tice "mreza"!

Fala!
Gospon Fulir je offline   Reply With Quote