View Single Post
Staro 24.01.2008., 14:22   #29
Ranma 1/2
Anything Goes Martial Art

Ranma 1/2's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Spojio sam router sinoć i radi perfektno. Nisam puno petljao, samo sam stavio zadnji službeni fw i povezao dva kompa koja imam....za sad. Pa evo nekih prvih dojmova, a imam i par pitanja za vlasnike.

Svi hvale ovaj router ali ja ću početi sa jednom manom, više njih zapravo, a prva je nedostatak ON/OFF tipke ili prekidača. Ništa nova, reklo bi se, jer dosta routera danas ne dolazi sa time i iskreno mi nije jasno zašto. Zar je tako teško staviti jednu malecku sklopkicu da se router može ugasiti bez da se ištekava iz struje? Ako jedno smeće od Kasde može imati on/off tipku čudi me da jedan Linksys nema. Onda, LEDice koje pokazuju status LAN portova, i mreže osim kaj su presitni moraju se gledati direktno jer ako se gleda iz kuta izgleda kao da sve svijetle. (još jedna od stvari koja je na smeću od Kasde napravljena bolje). I treća stvar je beskorisnost instalacijskog CD-a. Prvo sam se gnjavio sa onim EasySetup menijem da bi mi na kraju pukao film i išao sam ručno podesiti router. Nema do onoga što podešavaš sam. Zato prepruka svakome tko nabavi ovaj router. Sa CD-a samo skinuti manual i raditi po njemu, nikakve automatske postavke.

OK, ovo nisu neki pravi i ozbiljni nedostatci već više sitnice koje bih osobno volio da su drugačije napravljene i koje nekome drugome vjerojatno ništa ne znače. A naveo sam ih na početku jer drugih zamjerki na router zapravo i nemam.

Dakle, čim sam ušao u postavke preko web sučelja rad je prilično jednostavan i intuitivan. Ima dosta opcija ali za svaku imate sa strane kratak opis, a tu je i manual koji detaljnije objašnjava sve što treba. Stavio sam gore zadnju verziju službenog fw-a i na brzinu si iskonfugurirao konekciju za internet. Radi brzo i djeluje pouzdano, a čak se i ne grije koliko sam čitao. Može biti zato što sam mu odmah isključio WLAN pa ne radi "punim kapacitetom" što bi se reklo. Sve u svemu jako sam zadovoljan kupovinom.

Evo par pitanja koja me zanimaju:

1) U postavkama sam disableao WLAN. Zna li netko da li je time WLAN potpuno isključen ili je samo onemugućen pristup ali antene i dalje rade?

Nemam nažalost niti jednu WLAN karticu kod sebe da provjerim pa pitam ovako.

2) Sinoć sam postavio Keep connection alive, ali danas sam skužio da zapravo nema potrebe da mi bude non-stop spojen na Internet pa sam prebacio na Conncet on demand sa 30 minuta idle time. Moje pitanje je: kako on tretira taj idle status. Da li se to odnosi samo na promet između routera i interneta, ili gleda bilo kakav promet kroz router? Pretpostavljam da je ovo prvo.

Ranma 1/2 je offline   Reply With Quote