22.01.2008., 21:00
|
|
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
Autor horza
nisam ih podgrijavo. variva su mi inače najfinija hladna.
al ovak laički... zakaj se gljive ne smiju podgrijavat? mislim... čuo sam to, al mi nitko nikad nije objasnio kakva se to črna magija može dogoditi u procesu podgrijavanja, koja se već nije desila za vrijeme kuhanja ?
|
http://www.plivazdravlje.hr/print.php?id=369
Citiraj:
Valja upozoriti da čak i inače jestive gljive mogu izazvati simptome lakšeg ili težeg otrovanja ako se dugo drže u najlonskoj vrećici, ili podgrijavaju (što pogoduje razvoju bakterija). Pri pripremanju sirovih gljiva (na pr. na salatu) također valja biti osobito oprezan, jer neke vrste ako nisu kuhane ili pečene takođe mogu izazvati teške sindrome otrovanja.
No nema razloga da uz oprezan i razuman pristup ne uživate u jesenjim šetnjama i traženju gljiva, samo pritom ne zaboravite:
- Gljive nikada nemojte rezati ni čupati ? dovoljno ih je otrgnuti laganim uvrtanjem.
- Ne berite ni mlade ni prezrele gljive, tako nećete oštetiti stanište a i smanjit ćete mogućnost pogreške u odabiru.
- Gljive sakupljajte u pletene košare a ne u najlonske vrećice.
- Očistite ih što prije, ali ih perite tek neposredno prije pripreme.
- Nikada ne berite gljive koje posve sigurno ne raspoznajete ili uberite samo jednu da biste je kod kuće proučili.
|
|
|
|