Prije neki dan nabavio sam jaču grafičku karticu od dotadašnje, radeon x1900gt, i pošto je prvih par dana nisam stigao malo istestirati i pogoniti, nisam imao nikakvih problema s njom. Do tada je u kanti bila radeonka 9550, za koju nisam bio ni instalirao drivere kad sam prodao staru X800Pro, jer su je (radeonku 9550 da ne bude zabune

) windowsi prepoznali bez problema. Kao što sam bio prije napomenuo, prije 9550 je bila X800pro u điru i kad sam ju prodao, nisam ni čistio drivere koji su ostali za njom (mislim da su 7.11), nego samo ubacio novu grafu i sve je radilo bez problema.
Problem se javlja kad sam stavio neke igre da isprobam ovo novo čudo x1900gt, i nakon 2-3 minute igre COD2 pada BSOD sa porukom o atixsasxyz.dll ili nešto slično fileu. Ok, posumnjah na drivere i njihovo nečišćenje, no desilo se to da mi se komp počeo smrzavati i kad bi pokrenuo Rollercoaster Tycoon 1 (dakle ne tako jako zahtjevnu igru

) i također se par puta javio BSOD. Ok, vjerojatno je stvarno problem u driverima pomislio sam ponovo. Gledam prije neki dan nešto na youtube-u i prebacim u fuulscreen i nakon minutu komp se ponovo smrzne, ponovim par puta za redom ista stvar.
Ok, odlučim sutra instalirati windowse i sad dolazi zanimljiv dio...krene onaj plavi ekran kod instalacije, prebroji on sve drivere, izbaci i pita me da li želim repair ili čistu, ja odaberem čistu kad ono paf! BSOD

Ne kužim ništa, koliko ja znam tu više nema nikakvih drivera u igri, krenem ja ponovo sa instalacijom, ponovo ista stvar. Pipao i gledao grafu, grafa je topla, ali ne i vruća, ipak je to samo instalacija winsa, nema tu grafičkog naprezanja, pa mi ponovo ništa jasno. Samo da napomenem da je na grafi stock cooler i znam da to nije neko čudo od hlađenja, ali ponovo ne očekujem ovakve gluposti da se događaju. I još da napomenem da grafička u windowsima kad se normalno radi (surfanje, tekst, filmovi) radi bez problema
E sad mene zanima jel meni možda napajanje preslabo za ovu grafičku? Mislim ne bi trebalo biti, nemam ja baš neke uberkomponente da bi vuklo toliko struje, koliko ja znam ovo napajanje je tjeralo i snažnije konfe. Probao sam i mejnjati konektore na napajanju, misleći da je možda spojena na krivi rail, ali ništa, ponovo ista stvar. Grafa je sama na priključku od napajanju, konfu vidite u sigu, što bi moglo još biti problem kod ovoga? Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima