Hlađenje
I za kraj, hlađenje.. Samo da kažem da mi je početni plan bio ostavit naprijed 120 mm na 7V koji bi ubacivao zrak u kućište i pritom hladio diskove. Dok nazad također planiram ostavit 120 mm na 7V koji bi izbacivao zrak iz kućišta. Sve ostale rupe će bit zatvorene trakom, a potom i pokrivene spužvom. U budućnosti, ako temperature to budu zahtijevale sam razmišljao o tome da dodam još jedan 120/140 mm ventilator za upuh na vrh kućišta ili ispod optike, al o tom potom.
Uglavnom, evo skice, vrijedi više od 1000 riječi, trenutno hlađenje (slika 1) i razmišljanje za budućnost, ljeto (slika 2):
A to u praksi izgleda
ovako:
(U vrijeme testiranja je u sobi bilo 19 °C)
Nakon sintetike obavljeno i par realnih testova zagrijavanja u igrama. Redom sam odigrao: Medieval II - Kingdoms, COD4, World in conflict, COG-OF. Rezultati su tu negdje, li-la.
Na vrhu piše čime je testirano i kako je testirano, dok je konfiguracija sljedeća:
AMD X2 4200+ @
2420 MHz (220x11) -
1.4 V
DFI Lan Party Ultra D @ bios 704-2BTA
2x 1024 Kingmax 400 @
220 MHz - 3-4-4-8 -
2.9 V
HIS x1650PRO 256MB -
600/700 MHz
Seagate 250 GB SATA 2
Maxtor 120 GB SATA
Još par detalja koji ne pišu. Dakle ovi važniji ventilatori (cooleri) su regulirani preko matične i to ovako:
- Freezer 64 je preko Smart Guardiana reguliran:
- Start - 30 ~1000 RPM
- Full - 40 ~2300 RPM
- Defaultna DFI zujalica na chipsetu (NF4) je regulirana također preko Smart Guardiana
- Start - 54 ~4000 RPM
- Full - 55 ~6000 RPM
Da dodatno pojasnim ovo…zašto se pali tek na 54? Pa zato šta mi je totalno prozujala i uopće ne želim da radi pošto proizvodi užasne zvukove. A do 54 °C nikad neće doć u idle radu, čak ni u malo naprednijem radu. Do 54 dođe u loadu, većinom kad igram igre ili radim nešto drugo zahtjevno (video obrada), a tada pretrpim, a i muzika učini svoje.
- Diskovi se hlade s prednjim 120 mm Coolermaster ventilatorom koji vrti konstanto na 7V.
- Na grafičkoj je defaultni cooler koji držim na 39% konstanto da ga šta manje čujem. Ona ionako ne ide preko 80-85 °C na 39%, tako da mi bolje ne treba

I za kraj bi samo rekao da su ovo, mogli bismo reć idealni uvjeti. Dakle kućište je novo, pasta je nova, prašine nema, temp. u sobi je 19. Tako da na ove temperature slobodno možete dodat 10% za jedno 2,3 mjeseca, a na ljeto bi moglo skočit i za 30% pošto tada u sobi bude i preko 30 °C
EDIT: Nakon par testova skužio sam da mi komp. Sasvim stabilno radi i sa 1.31 V na procesoru (gore je bilo 1.4), te (manje bitno) da ram kuca i na 2.8 V umjesto 2.9.
Procesor ne može niže, a ramu ću probat malo spustit latencije, iako sumnjam da ću uspit u tome