Već neko vrijeme sam u potrazi za boljim kućište, jer ovo trenutno
EVER POWER CX-5365, sada već bivše je prestalo složit svrsi. Em je preglomazno, em se raspalo, em više ne zadovoljava moje prohtjeve oko buke i tišine. A i ostale komponente san promijenio par puta, pa je eto, došao red i na kutiju.
Uglavnom ta moja kupovina traje dobrih godinu dana pa je prvo bio favorit Centurion 5, pa mi se još više svidio model 534. Da bi na kraju završio na RC-690-KKN1-GP, ili jednostavnije CM690. Kao šta vidite, Coolermaster mi je fetiš
Nakon šta sam kupija kućište, odlučija sam ne stat samo na tome, već san nabavija i neke druge potrepštine u svrhu dodatnog smanjivanja buke, ali i kejbljving joba. Uglavnom da sad ne nabrajam sve to, pošto ćete kasnije imat priliku vidjet, samo ću reć ciljeve.
Dakle:
- šta hladnije (šta bolji protok zraka, šta niže temp. uz šta manje ventilatora)
- šta tiše (izolacija inside)
- šta jeftinije (dakle jednostavni materijali i alati, makar to donosi dosta snalaženja i izmišljanja)
Ovo je recimo moj prvi kejbljving job -
LINK. Dakle to je bilo bez puno truda, bez skidanja matične, bez bušenja rupa i sl. perverzija. Sad ću skidat matičnu, uložit dosta truda, te i bušit. Osim toga namjeravam i samo kućište koje je do sada stajalo ispod stola premjestit sa strane stola, radi manjeg zagrijavanja i količine prašine u njemu.
Još samo da napomenem, da ovo nije nikakav mod, već obično sređivanje kablovlja i stavljanje izolacije pa koga ne zanima neka preskoči. Meni je dosadno doma, praznici su i te šeme, a kako se sređivanje odužilo na 10-ak dana radi razno raznih obveza i sl. gluposti lagano sam ispunjavao dosadu na laptopu pišući sve ovo šta vi sad čitate i usput slikavao. Pa sam odlučio provesti vas kroz taj posao. Još samo da napomenem da od alata iman ništa ili malo šta, dok su mi vještine u obradi materijala jako slabe, al idemo dalje…hrabro
Slike su .jpg rezolucije 1126x845 (ili slične) te "težine" od 100-400 kB.
Dan 1-2
CM690 u mom domu, točnije na krevetu. Cijena sitnica, 620 kuna, ali vrijedi tih novaca.
Dolazi dosta dobro oklopljen. U kartonskoj kutiji s stiroporom iznutra. S njim dolazi i knjižica s par uputa, dosta vijaka (i više nego što je potrebno), prednja maska s prorezom za floppy,…
Još da napomenem da obe bočne stranice dolaze s 2x2 thumbscrew vijka za lakše otvaranje. Ali su i neobično tanke i dosta lako savitljive i to bez uporaba neke veće sile. Pomalo sam s ovim ostao neugodno iznenađen, pogotovo kad uzmen u obzir da na bivšem Ever poweru se stranice nisu krivile ni kad bi sjedio na njima, a CM je za bar 2 klase iznad EP.
Nego, amo unutra:

5 mjesta za optiku sa već
ugrađenim vodilicama, tako da ne treba ništa šarafit. Na dnu je nekakva vodilica (komad aluminija) za spajanje floppya. To mi ne treba pa sam skinuo. Ispod je
kavez za diskove, za također 5 komada. Ispred kaveza je 120mm LED ventilator. Na dnu kućišta su također predviđena mjesta za 2x120mm. S tim da na jedno ide napajanje, dok na drugom dolazi ugrađen
filter za prašinu. Na vrhu su također 2 otvora, ovdje može čak i 2x140mm. Straga je ugrađen Coolermaster 120mm te su također nikakve vodilice za lakše ugrađivanje kartica. Na lijevoj bočnoj stranicu su 2 rupe na koje također mogu 2x140mm, al je ugrađen jedan Colermaster 120mm, dok je na desnoj stranici 80mm otvor predviđen za hlađenje matične s druge strane, na mjestu na kojem je kod većine matičnih mjesto za CPU.
Prilično inovativno rješenje, odlična ideja, samo pitanje je kako ovo radi u praski, nažalost ja sa svojom DFI LanParty pločom to nisam mogao isprobat pošto mi je CPU smješten centralno.
Uglavnon ima sve skupa
8 otvora za ventilatore (9 sa otvorom za napajanje), od toga dolaze 3x 120mm ventilatora (1 LED) sa 3 i 4 pinskim konektorima za spajanje.
Još da dodam da su unutra nekakve kopče za kabele, šta je također odlična ideja i ok za veliku većinu ljudi, dok ja (mi) težimo ipak boljem kabliranju, tako da sam i njih skinuo.
Slijedi skidanje prednje i gornje maske:

Naprijed svaki 5.25 otvor ima svoj filter za prašinu, dok prednji ventilator nema nekakav striktan filter, ali kao šta vidite tu su nekakve plastične "crtice" u svojstvu ukrasa, a naprijed s druge strane je aluminijska mrežica što je vidljivo na prvoj slici. To dvoje će predstavljat dobru barijeru za prašinu i predobru bojim se

Osim toga na prednjoj masci su i tipke za paljenje/resetiranje kao i ledice. Mnogo je prigovora na te
tipke, pa da i ja prigovorim…Dakle tipke uopće nisu normalne tipke, niti imaju nekakav hod. Nego su skroz čudne i neobične, a hod im se svodi na 2 položaja (jako pritisnuto i pušteno), nema ni klika, ni ičeg. Za 600 kn je moralo bolje
Šta se gornje maske tiče, pogledajte količinu prašine. Zaključak – nikad ne kupujte kućište koje je stajalo u izlogu dućana

Uglavnom gornja maska se skida jako elegantno, pomoću par plastika koje se samo gurnu u drugom smjeru.Osim već spomenuta 2 mjesta za 140mm ventilatore koje također prekrivaju "ukrasne plastike" tu je i panel koji se sastoji od:
- 2 usb utora
- utora za slušalice i zvuk
- 1394 utor
- Sata utor
Sad sam krenuo u skidanje svega i svačeg. Dakle kao šta sam već rekao iz unutrašnjosti je skinut:
- aluminijski nosač za floppy
- kopče za kablove
- podni filter, jel ću tu rupu začepit i ne mislim tu imat vent
- višak polica za diskove (3 komada) radi boljeg protoka zraka
- 4-pinski konektori za ventilatore - jer će bit spojeni na 3-pinske
A s panela je skinuto sve osim 2 USB utora i sata kabela kojeg nisam mogao skinut pa sam ga omotao pošto ga također ne namjeravam koristit, te to sad izgleda ovako:
Zadnji pogled na staro kućište, prije čupanja dijelova iz njega. Molim bez komentara
Evo i u krupnom planu onih polica za diskove. Dakle plastični utor, dok je na mjestima na koja inače idu šarafi guma (ovo bijelo). Uglavnom komp je već 5 dana u funkciji i od vibracija ni V. Ocjena 5/5. Definitivno najbolji izum koji sam imao prilike vidjet, a svega smo se nagledali….

Tu je procesor…***ate ispada da nikad nisan čistija prašinu, a jesan. Ne baš često, al jesam. Uglavnom prije i poslije:

Napajanje, normalno ili obrnuto pitanje je sada… Nakon montiranja na obe strane i podužeg razmišljanja, odlučio sam se za normalno montiranje (slika 2). Prednost ovog načina je šta kabele automatski odma podvučem u rupu na kućištu, mana je šta je ventilator na podu bez ikakvog filtera pa će se relativno brzo zaprašit. Ali opet s druge strane da je bio obrnuto okrenut, opet bi bilo svega, a i skupljao bi sve "ispušne pare" od moje X1650PRO koja potegne i do 80-90 °C.
Uglavnon odlučio sam da bude ovako, pa vidit ćemo…..vrijeme će pokazat jel odluka bila ispravna.
Tu je i moj vjerni pratitelj koji me cijeli vrijeme gledao u čudo i nije mu bilo najjasnije zašto dijelove iz jedne kutije prebacujem u drugu i čemu to sve skupa…

A tu je i višak ventilatora, pa ako kome treba nek se slobodno javi na PM, iman 2x80 mm Enermaxa sa ugrađenim potenciometrom, jednog 80 mm Zalmana Z serije, jednog Enermaxa od 92 mm također s potenciometrom, te jedan 60 mm vent. Osim toga iman i 2x no name 80 mm bez konektora ( samo crna i crvena žica)
Soba je ta prva 2,3 dana izgledala ovako:

…dok je posli je izgledala još gore, ali neman slika. A tu je i laptop na kojem san provodio vrijeme dok je komp bio van funkcije.
Intel Celeron inside
I to je to za prva 2,3 dana, odužilo se radi faksa, posla, sranja emocionalne prirode, al idemo dalje…