View Single Post
Staro 29.11.2007., 09:23   #14
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor herion Pregled postova
Nije mi bila namjera uzdizati Itanium iznad bilo čega što si naveo.Želio sam samo čovjeku reći gdje se koristi.Osnovna namjena mu je rad sa velikom količinom matematičkih operacije i to radi onako kako se to od njega očekuje-brzo.Usput podržava i virtualizaciju i particioniranje (što pak nema puno veze sa samim procom)- hard i soft. Može imati 1024 procesora u jednoj mašini i 128TB memorije. To su činjenice i po tome je bitno drugačiji od drugih.Vidiš da nigdje nisam spomenuo banke i druge mission critical poslove.Je, ispočetka su ga gurali kao što sada guraju clustere. On je našao svoje mjesto u nekim granama industrije i tu radi odlično.
Problem s Itaniumom je to sto je puno obecavao, kasnio s konkretnom primjenom, idejno bio zamisljen da moze pokriti prakticki sve, od PC servera do hosta, a na kraju je zavrsio u jako uskom podrucju. To je dovelo do dva problema, jedno je napustanje projekta od nekih "velikih", a drugo je cijena i primjenjivost u sirokom dijelu opreme.

Nazalost je tu i problem virtualizacije jer je Itanium drugacije zamisljen procesor i primjena je jedino moguca paravirtualizacijom (kao, npr. kod RedHata i Xena, a i slicnih varijanti, s tim da je pitanje da li ce ikada izaci neka mainstream varijanta tipa ESX-a).

No, sto se clustera tice, niti jedan ozbiljan sustav vise ne moze biti zamisljen u ne-cluster obliku, cijena HW i SW-a stalno pada i to vise nije problem, a implementacije su sve jednostavnije.

Citiraj:
Autor herion Pregled postova
Zašto misliš da nije high end kod HP-a. Što je sa NonStop serijom(nekad Tandem)?
NS je i dalje prakticki ista, dobro se prodaje, vrti se i dalje na MIPS-u (R12k - R16k), zadnji modeli imaju bitno povecan RAM zbog zahtjeva za Javom i slicnim platformama (katastrofa ako se mene pita ), sve ideje implemetnacije Itaniuma u NS seriji su (srecom) neslavno propale, a masine su dobre kao i nekad, najbolji transakcijski sustavi.

Nazalost, od prije par mjeseci nisam vise direktno zaduzen za njihov support u RH, tako da su mi nakon vise od 12 godina rada s njima ostale samo u avataru.