Citiraj:
Autor herion
Nije mi bila namjera uzdizati Itanium iznad bilo čega što si naveo.Želio sam samo čovjeku reći gdje se koristi.Osnovna namjena mu je rad sa velikom količinom matematičkih operacije i to radi onako kako se to od njega očekuje-brzo.Usput podržava i virtualizaciju i particioniranje (što pak nema puno veze sa samim procom)- hard i soft. Može imati 1024 procesora u jednoj mašini i 128TB memorije. To su činjenice i po tome je bitno drugačiji od drugih.Vidiš da nigdje nisam spomenuo banke i druge mission critical poslove.Je, ispočetka su ga gurali kao što sada guraju clustere. On je našao svoje mjesto u nekim granama industrije i tu radi odlično.
|
Problem s Itaniumom je to sto je puno obecavao, kasnio s konkretnom primjenom, idejno bio zamisljen da moze pokriti prakticki sve, od PC servera do hosta, a na kraju je zavrsio u jako uskom podrucju. To je dovelo do dva problema, jedno je napustanje projekta od nekih "velikih", a drugo je cijena i primjenjivost u sirokom dijelu opreme.
Nazalost je tu i problem virtualizacije jer je Itanium drugacije zamisljen procesor i primjena je jedino moguca paravirtualizacijom (kao, npr. kod RedHata i Xena, a i slicnih varijanti, s tim da je pitanje da li ce ikada izaci neka mainstream varijanta tipa ESX-a).
No, sto se clustera tice, niti jedan ozbiljan sustav vise ne moze biti zamisljen u ne-cluster obliku, cijena HW i SW-a stalno pada i to vise nije problem, a implementacije su sve jednostavnije.
Citiraj:
Autor herion
Zašto misliš da nije high end kod HP-a. Što je sa NonStop serijom(nekad Tandem)?
|
NS je i dalje prakticki ista, dobro se prodaje, vrti se i dalje na MIPS-u (R12k - R16k), zadnji modeli imaju bitno povecan RAM zbog zahtjeva za Javom i slicnim platformama (katastrofa ako se mene pita

), sve ideje implemetnacije Itaniuma u NS seriji su (srecom) neslavno propale, a masine su dobre kao i nekad, najbolji transakcijski sustavi.
Nazalost, od prije par mjeseci nisam vise direktno zaduzen za njihov support u RH, tako da su mi nakon vise od 12 godina rada s njima ostale samo u avataru.